Kuningas Willer, homona Johnny Deppiin ja kahdeksan muuta

Kaikki, joilla on pieni vauva tai yhtye, tietävät, miten vaikeaa omalle rakkaalle on keksiä hyvää nimeä. Sitä haluaa, että nimi on erikoinen, mieleenpainuva ja näyttää kohteeltaan.

Onneksi on julkkikset. Heiltä voi napata tutun ja valmiiksi mutustellun nimen lapselleen, kuten ovat tehneet kaikki ne suomalaiset vanhemmat, jotka ovat nimenneet jälkikasvunsa Kauniiden ja rohkeiden Ridgen mukaan.

Kun sama tehdään bändityyliin, homma tapahtuu niin, että otetaan kuuluisa henkilö ja väännetään tämän nimi sanamuunnostyyliin hassunhauskalle sykkyrälle tai ympätään sen oheen muita sanoja.

Jos katselet levyhyllyäsi, niin saatat löytää sieltä The Dandy Warholsin, Gnarls Barkleyn, Camper Van Beethovenin, Brian Jonestown Massacren, Someone Still Loves You Boris Yeltsinin tai jonkun muun ulkomaisen ihmisnimibändin albumin. Suomessa nimillä on leikitty erityisesti elektro- (Hannulelauri, Ovali Virta) ja hiphop-piireissä (Edu Kehäkettunen, Tapani Ganja).

Uudesta ilmiöstä ei siis ole kyse. Kuka mahtoi olla ensimmäinen nimillä leikitellyt bändi? Nuorgam ottaa vastaan ehdotuksia kommenteissa, mutta sitä ennen esittelee kotimaisen Rex Willerin ja yhdeksän ulkomaista juuri nyt ajankohtaista ihmisnimibändiä.

Me olemme Rex Willer.

Rex Willerin Pekka Nisu, mistä yhtyeenne nimi juontaa?

”Se juontaa Rex Miller -nimisen yhdysvaltalaisen splatter-kirjailijan nimestä. Sekoitin hänet kerran englantilaiseen kirjailijaan, Rex Warneriin, ja W jäi. Bändin nimikin jäi.”

Millaisia Tex Willer -aiheisia muistoja sinulla / teillä on?

”Lapsuudessani eno luki niitä enemmän ja nopeammin kuin minä.”

Entä mitä pidätte Jurassic Park -elokuvista tai dinosauruksista ylipäänsä?

”Ykkönen oli järisyttävä kokemus Huittisten elokuvateatterissa. Kakkosen ja kolmosen olen nähnyt, mutta en muista niistä mitään eli eivät iskeneet. Sama pätee dinosauruksiin.”

Mitkä kaksi yhtyettä yhdistävän janan puoliväliin musiikkinne sijoittuu?

Dinosaur Jr. ja Lännen-Jukka.”

Mikä on omasta mielestänne suurin vahvuutenne?

”Nimi.”

Kaksi syytä, miksi haastattelua lukevan ihmisen pitäisi kuunnella kappaleitanne?

”Musiikki on koskettavaa ja Bandcampissa ilmaista.”

Optimistisrealistinen visio siitä, miten Rex Willer voi toukokuussa 2012?

”Valmistautuu ennennäkemättömään festarikeikkakesään ja valmistelee syyskuussa julkaistavaa kokopitkää.”

Kuuntele: Aerodrome (Bandcamp)

Ringo Deathstarr

Ringo Deathstarr tuijottaa kenkiin kuin viimeistä kahta vuosikymmentä ei olisi koskaan tapahtunutkaan.

Mikä: Vuonna 2005 perustettu teksasilainen shoegazing-yhtye, joka tekee My Bloody Valentine -pastissiaan rakkaudella ja ammattitaidolla.

Esikuva: Ringo Starr, 70-vuotias The Beatles -rumpali. Octopus’ Garden -kappaleen säveltäjä. The Who– ja Oasis-rumpali Zak Starkeyn isä.

Ajankohtaista: Ringo Deathstarrin toinen albumi Colour Trip ilmestyi 14. helmikuuta.

Kuuntele: Imagine Hearts (Vimeo)

Gay for Johnny Depp

Gay for Johnny Deppin mielestä punkrock on homojen hommaa.

Mikä: Vuonna 2004 perustettu newyorkilainen queercore-yhtye, joka ylistää monissa kappaleissaan arvatkaa-vain-kenen homoeroottista vetovoimaa.

Esikuva: Johnny Depp, 48-vuotias yhdysvaltalaisnäyttelijä, joka on nähty viimeksi kapteeni Jack Sparrow’n roolissa neljännessä Pirates of Caribbean -elokuvassa.

Ajankohtaista: Gay for Johnny Deppin kolmas albumi What Doesn’t Kill You, Eventually Kills You ilmestyi 14. helmikuuta.

Kuuntele: Come on Feel the Boize (YouTube)

The Rock of Travolta

The Rock of Travolta, lauantai-illan huumaa postrock-yhtyeen näkövinkkelistä.

Mikä: Vuonna 2000 perustettu oxfordilainen instrumentaaliyhtye, joka koristelee postrock-paisutteluaan uusklassisilla sävyillä.

Esikuva: John Travolta, skientologi ja entinen diskokuningas, joka palasi huipulle Quentin Tarantinon Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta -elokuvan myötä (1994).

Ajankohtaista: The Rock of Travolta palasi kahdeksan vuoden julkaisutauolta Fine Lines -albumilla, joka ilmestyi 7. maaliskuuta.

Kuuntele: Rock by Numbers (MySpace)

Joy Orbison

Joy Orbison sai dubstep-piirin – ja nähtävästi itsensä – riemusta sekaisin syyskuussa 2009 julkaistulla Hyph Mngo -klassikkosinglellään.

Mikä: Lontoolainen dj-tuottaja Peter O’Grady, joka yhdistelee musiikissaan housea, dubstepiä ja brittigaragea. Esiintyy elokuussa Helsingin Flow-festivaalilla.

Esikuva: Roy Orbison, vuonna 1988 sydäninfarktiin kuollut yhdysvaltalainen rock’n’roll-pioneeri, joka muistetaan tummista aurinkolaseistaan ja upeasta tenoristaan.

Ajankohtaista: Joy Orbisonin uusi single Wade In / Jels ilmestyi 21. maaliskuuta.

Kuuntele: Jels (YouTube)

Dale Earnhardt Jr. Jr.

Tässä poseeraa Dale Earnhardt Jr. Jr. Mutta kuka perustaisi yhtyeen, joka tekisi kunniaa Timo ”Löysä” Saloselle?

Mikä: Vuonna 2009 perustettu detroitilainen indiepopduo, joka maustaa Beach Boys -melodioitaan elektronisella tuotannolla.

Esikuva: Dale Earnhardt Jr., 36-vuotias yhdysvaltalainen autourheilija, joka voitti arvostetun Daytona 500 -kilpailun vuonna 2004. Esiintynyt Jay-Z:n ja Kid Rockin musiikkivideoissa.

Ajankohtaista: Dale Earnhardt Jr. Jr.:n esikoisalbumi A Corporate World ilmestyi 26. huhtikuuta.

Kuuntele: Morning Thought (YouTube)

Woody Alien

Puolalainen Woody Alien esiintyi toukokuun Primavera-festivaalilla.

Mikä: Vuonna 1999 perustettu puolalainen noiserock-trio, jolla on albumiensa nimien (Piss and Shit and a Diamond of Perception, Pee and Poo in My Favourite Loo) perusteella koprofiilisiä taipumuksia.

Esikuva: Woody Allen, 75-vuotias yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, joka ei tiettävästi ole taipuvainen koprofiliaan, mutta klaustro- ja agorafobiaan kuitenkin.

Ajankohtaista: Woody Alienin neljäs albumi Right and Simple ilmestyi toukokuussa.

Kuuntele: Easy and Plain (YouTube)

Dananananaykroyd

Dananananaykroydin pojat ja tytöt kreisibailauksen pyörteissä.

Mikä: Vuonna 2006 perustettu glasgowlainen indierock-yhtye, joka käyttää aggressiivisesta musiikistaan termiä “fight pop”. Bändin uusi albumi on nu-metal-guru Ross Robinsonin tuottama.

Esikuva: Dan Aykroyd, 58-vuotias kanadalainen koomikko, joka kuului Saturday Night Liven “alkuperäiskokoonpanoon”. Käsikirjoittanut Haamujengin ja The Blues Brothersin.

Ajankohtaista: Dananananaykroydin toinen albumi There Is a Way ilmestyi 13. kesäkuuta.

Kuuntele: Muscle Memory (Vimeo)

Tiger & Woods

Identiteettiään piilottelevan Tiger & Woods -duon muodostavat Larry Tiger ja David Woods. Niin varmaan.

Mikä: Vuonna 2008 perustettu kentuckylainen nu-disco-duo, jota on kuultu muun muassa Tensnaken ja Ford & Lopatinin dj-kokoelmilla.

Esikuva: Tiger Woods, 35-vuotias yhdysvaltalainen mestarigolfaaja, 14 major-turnauksen voittaja, jonka maine ryvettyi pahoin vuoden 2009 seksiskandaalissa.

Ajankohtaista: Tiger & Woodsin esikoisalbumi Through the Green ilmestyy 17. kesäkuuta.

Kuuntele: Gin Nation (YouTube)

Com Truise

Jos Com Truisen Seth Haley saisi maistaa omaa lääkettään, hän olisi Heth Saley. LOL!

Mikä: Newjerseyläinen dj-tuottaja Seth Haley, joka on julkaissut musiikkia myös artistinimillä Sarin Sunday ja Airliner. Chillwave-tyylisuunnan suurimpia nimiä.

Esikuva: Tom Cruise, 48-vuotias yhdysvaltalainen näyttelijä ja kolmen Oscar-ehdokkuuden mies. Nähdään joulukuussa Ethan Huntina neljännessä Mission: Impossible -elokuvassa.

Ajankohtaista: Com Truisen esikoisalbumi Galactic Melt ilmestyy 29. kesäkuuta.

Kuuntele: Cathode Girls (YouTube)