Hitti omatekemä – 30 kotimaista hittiä, jotka yksi ihminen sävelsi, sanoitti ja lauloi

“Pekka soitti ja pyysi levyn kanteen. Mikä minä olen sille vastaamaan?”

Timo Pennanen kokosi menestyneimmät kotimaiset listasinglet, joissa laulaja esittää yksin kokonaan tekemänsä laulun.

Suuri osa nykyhiteistä on biisileireillä kimppakirjoitettuja, useilla artisteilla kiertäneitä ja sekalaisen featuring-lauman esittämiä, mutta toistaiseksi on yhä tilaa myös moniosaamiselle ja täyssooloilulle. Tässä parhaiten listoilla pärjänneet suomalaisten levytykset, joissa laulaja esittää yksin tekemänsä laulun.

Järjestys perustuu kirjoittajan ylläpitämään vuodesta 1960 alkavaan listatietokantaan, ja jokaista artistia edustaa yksi kappale. Listan kappaleet voit kuunnella oheiselta Spotify-listalta.

#30 Jukka Kuoppamäki: Kultaa tai kunniaa (1973)

Kuoppamäki tunnetaan Katri Helenan ja Jari Sillanpään suurhittien kirjoittajana. Itse hän pärjäsi parhaiten biisillä, joka voitti Syksyn sävelen ja käväisi singlelistan ykkösenä.

#29 Jussi Selo / Uniklubi: Kylmää (2004)

Kylmää oli Uniklubin toinen ja toiseksi isoin hitti (single #3, radio #14). Se ensimmäinen ja isoin, Rakkautta ja piikkilankaa, tuli yhtyeen basistin Teemu Rajamäen kynästä.

#28 Jonsu / Indica: Ikuinen virta (2004)

Läpimurtohitille ominaiseen tapaan Ikuinen virta menestyi pitkään, 50 hittiä -listalla 24 viikkoa. Myöhemmin siitä julkaistiin Rory Winstonin avustuksella englanninkielinen versio Scissor Paper Rock.

#27 Maija Vilkkumaa: Ei (2003)

Vilkkumaan kolmas sooloalbumi Ei kävi kaupaksi poikkeukselliset 120 000 kertaa, mihin merkittävä osasyyllinen oli äiti-tytärdraamaa tarjoava nimikappale (single #3, radio #15).

#26 Pelle Miljoona Oy: Olen kaunis (1980)

Moni Pelle-hitti oli Ari Taskisen sävellys, mutta tämä ei. Moottoritie on kuuma -albumin eka sinkku nousi viidenneksi sekä single- että jukebox-listalla.

#25 Erin: Vanha nainen hunningolla (2011)

Nylon Beatissä Erin ja Jonna lauloivat Risto Asikaisen ja Ile Vainion hengentuotteita. Uusi soolotyyli ja uusi suosio (single #8, radio #9) löytyivät omin keinoin.

#24 Aki Sirkesalo: Naispaholainen (1995)

Sirkesalon soulnäkemys upposi 1990-luvun radiokenttään kuin pikkusormi sulaan voihin. Pari käännöshittiä poislukien kappaleet tulivat artistilta itseltään.

#23 Tero Vaara / Mamba: Vielä on kesää jäljellä (2002)

Vaara ei ole juuri kajonnut muiden tuotoksiin kuin joululevyllään. Mainittakoon, että kesärotaation toinen pakkopulla, Tomas Ledinin Sommaren är kort, on myös täyssoolo.

#22 Poju: Poika (saunoo) (2011)

Pasi Heinonen ehti omissa nimissään tehdä radiohitin Bensaa ja paperia ennen Poju-ilmiötä. Poika (saunoo) tähtäsi alkujaan JYPin SM-voittoon, mutta päätyi säestämään MM-juhlintaa.

#21 Erkki Liikanen: Evakkoreki (1975)

Jo 1960-luvun alussa teinilaulajana menestynyt Liikanen teki paluun karjalanmurteisella Buck Owens -biisillä Meiä Veera ja jatkoi samalla linjalla kahteen peräkkäiseen Syksyn sävelen voittoon.

#20 Pekka Ruuska: Rafaelin enkeli (1990)

Viisi huonosti myynyttä albumia tehnyt Ruuska kirjoitti vaikeaselkoisen tekstin ja laittoi sinkun kanteen enkelikiiltokuvan. Tuloksena radiolistan paalupaikka ja platinalevy.

#19 Jussi Hakulinen / Yö: Joutsenlaulu (1985)

Hakulinen luovutti soolouralle säästelemänsä biisin Yön materiaalipulasta kärsineelle albumille. Viisi- ja puoliminuuttinen eepos välttyi lyhentämiseltä ja eteni yhtyeen siihen asti isoimmaksi hitiksi (single #4, jukebox #6).

#18 Vesala: Tequila (2015)

PMMP:ssä sävellysvastuu oli Jori Sjöroosilla, mutta soolourallaan Vesala hoitaa homman pääosin itse. Tequila on listan uusin biisi yllettyään striimitilaston nelossijalle ja radiosoitossa ykköseksi.

#17 Jonne Aaron / Negative: The Moment of Our Love (2003)

Negativen ensimmäinen levytys nousi ykköseksi ja pysyi singlemyynnin Top 20:ssä 27 viikkoa. Saksasta napattiin sija 28. Soolohiteistä Yksin (2014) olisi myös kelvannut tähän juttuun.

#16 Nopsajalka: Lupaan olla (2014)

Vaikka Nopsajalka teki jo aiemmin listaykkösiä Elokuun laulajana, Lupaan olla pärjäsi vielä paremmin (striimi #2, lataus #1, radio #1). Tämän jälkeen suosio tyrehtyi nopeasti.

#15 Heikki Hela: Uneton yö (1994)

Keväällä 1993 Kummelissa esitetty taksikuskivideo eli niin vahvana katsojien vhs-nauhoilla, että runsas vuosi myöhemminkin kappaleen vauhti riitti singlelistan nelos- ja radiolistan ykkössijaan.

#14 Chisu: Kohtalon oma (2011)

Chisu on yksin säveltänyt, sanoittanut, sovittanut ja tuottanut kaikki hittinsä, jollei Vain elämää -versioita lasketa. Kohtalon oma oli latausykkönen kaksi ja radioykkönen yhdeksän viikkoa.

#13 Kari Kuuva: Tango Pelargonia (1965)

1960-luvun ainoa edustaja julkaistiin aluksi taustalaulajat huomioivalla esittäjänimellä Kari, Raili ja Riitta. Tangoparodian jälkeen Kuuva palasi singlelistan kärkeen chileläissävelmällä Pikku Nina.

#12 Hector: Olen hautausmaa (1973)

Neljä kuukautta ykkösenä jyränneen Herra Mirandos -albumin lohkaisu oli listakolmonen b-puolenaan Asfalttiprinssi. Levyautomaattipainoksen b-puoli Lumi teki enkelin eteiseen ei ollut singlehitti ennen Mikael Gabrielin versiota.

#11 J. Karjalainen ja Mustat lasit: Doris (1985)

Neljännen studioalbumin nimiraidasta tuli Karjalaisen eka suuri menestys, mutta ei suurin. Missä se Väinö on (1996) jää tässä noteeraamatta, koska sen toinen laulaja ja sanoittaja on Malang Cissokho.

#10 Juha Tapio: Kaksi puuta (2008)

Radiosoittoa aiemmin ja myöhemmin rohmunnut Tapio nousi poikkeuksellisesti singlelistankin kolmoseksi kappaleella, jota hän itse piti liian iskelmällisenä menestyäkseen.

#9 Pave Maijanen: Lähtisitkö (1985)

Maijanen olisi yltänyt tälle samalle sijalle Pidä huolta -biisillä, mutta Lähtisitkö (single #2, jukebox #2) on pisteissä hieman edellä. Siitä on tehty myös suositumpia covereita – kuka muistaa Hausmyllyn version?

#8 Tuomari Nurmio ja Orpojen tuki: Valo yössä (1979)

Love Recordsin viimeinen single- ja jukebox-ykkönen. Kohdusta hautaan -albumi tehtiin Johanna-yhtiölle, ja siinä kuultiin hitistä twist-versio. Myöhemmin Nurmio levytti kappaleen myös tangona.

#7 Anssi Kela: Milla (2001)

Ensimmäiseen Nummela-albumin jälkeiseen julkaisuun kohdistui suuri huomio, ja se hypähti kevyesti single- ja radioykköseksi. Vasta tv-projektit Vain elämää (2015) ja Isot biisit (2017) saivat Kelan levyttämään muutakin kuin omia sävellyksiä.

#6 Toni Wirtanen / Apulanta: Teit meistä kauniin (1998)

Levy-yhtiön kohutuista kymmenen markan sinkuista menestynein: Top 20 -listaviikkoja kertyi 35, joista 19 kärjessä. Radiohiteiksi Wirtasen biisit alkoivat kelvata vasta uudella vuosituhannella Irinalle tehtyjen myötä.

#5 Juice Leskinen & Coitus Int: Marilyn (1974)

Jälleen ensilevytys, jonka saavutuksia ei koskaan ylitetty: kolme kuukautta singlelistan ykkösenä. Leskisen englanninkielisellä Deep Sea Diver -minialbumilla (1983) on reggaeversio Marilynistä.

#4 Ville Valo / HIM: Join Me (2000)

Join Me otettiin meillä lämpimästi vastaan jo ennen tietoa ulkomaanvalloituksista, mutta kansallinen ylpeys auttoi singleä pysymään 37 viikkoa Top 20:ssä. Valo kirjoitti käytännössä kaikki HIMin hitit.

#3 Lauri Tähkä & Elonkerjuu: Pauhaava sydän (2007)

Tuhannen riemua ja Nightwishin samansyksyinen Dark Passion Play olivat viimeiset Suomessa yli 100 000 kpl myyneet bändialbumit. Tähkän poistuttua Elonkerjuu musisoi Kimpale kultaa -singlen kynäilleen kitaristi Simo Rallin johdolla.

#2 Mr. Lordi / Lordi: Hard Rock Hallelujah 2006)

Would You Love a Monsterman? olisi sekin tuonut Tomi Putaansuulle hyvän sijan, mutta viisuvoitto on viisuvoitto. Hard Rock Hallelujah meni sinkkuykköseksi jo ennen finaalia, radiosoitto ja albumimyynti huipentuivat sen jälkeen.

#1 Neumann / Dingo: Autiotalo (1985)

Dingon nimissä on julkaistu vain muutama kappale, jotkä eivät ole “säv. san. Neumann”. Vaikka Autiotalo oli ennätysmyyjä Kerjäläisten valtakunnan eka single, se pääsi ykköseksi vasta kolmannella listakuukaudellaan. Kukapa muukaan olisi levyttänyt sen englanniksi (The House) vuonna 2008, jollei Lordi.