Kuukauden albumi

Helmikuu 2013 – My Bloody Valentine: m b v

Nuorgam valitsee jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä päättyneen kuukauden parhaan levyn. Valintaa edeltävänä päivänä esittelemme lyhyesti viisi kotimaista ja viisi ulkomaista albumia, joiden joukosta voittaja löytyy.

Kuukauden albumin arvonimen saa vain yksi albumi. Mikäli kuukauden albumi on kotimainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan ulkomaisen albumin. Mikäli kuukauden albumi on puolestaan ulkomainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan kotimaisen albumin.

Kuukauden albumin valitsee Nuorgamin toimitus ja avustajakunta.

Kuukauden albumi, helmikuu 2013

My Bloody Valentine – m b v (kuuntele kappale In Another Way)

Yli 20 vuoden tauon jälkeen yllätyspaluun tehnyt shoegaze-legenda ravisteli Antti Piiraisen tajuntaa 94 pisteen veroisesti: ”M b v on kolmas kokopitkä todiste My Bloody Valentinen ainutkertaisuudesta, ja sen tulisi riittää. Ei mikään muu projekti olisi tehnyt tällaista. Se on myös ehkä rockmusiikin hienoin paluu. My Bloody Valentine vuonna 2013 kuulostaa yhä yhdeltä maailman parhaista bändeistä.”

MyBloodyKansi

Kuukauden kotimainen albumi, helmikuu 2013

Ehdokas 7: K-X-P – II (kuuntele)

Antti Lähde arvosti Op:l Bastardsin raunioista nousseen krautdiscoyhtyeen kakkoslevyä 81 pisteen verran: ”Mistä K-X-P:ssä on kyse? Vangeliksen hurmoksellisesta olympiahengestä, Georges Méliès’n kuufantasioista, futuristisista vappumarsseista, eteläeurooppalaisista kauhuelokuvista ja satunnaisista progefolk-vivahteista. II on kolho ja romuluinen albumi, jolla on koko ajan kauhean kova meno päällä.”

KXPKansi2

Muut kahdeksan ehdokasta

Ehdokas 1: Nick Cave & the Bad Seeds – Push the Sky Away (kuuntele)

Grinderman otti mukaan kaksi miesvahvistusta ja on jälleen The Bad Seeds. Sen nimissä Nick Cave teki internet-levyn, jolle hän kertoo löytäneensä ideoita tutkimalla Googlen ja Wikipedian syövereitä lähdekritiikittä. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

NickCaveKansi13

Ehdokas 2: Dalindèo – Kallio (kuuntele kappale Ilta Tokoinrannassa)

Ami Vuorinen arvioi helsinkiläisen jazzyhtyeen albumin peräti 90 pisteen arvoiseksi: ”Taidolla ja tunteella sävelletty ja vastustamattomalla tyylillä svengaava Kallio on tähän mennessä parasta Dalindèoa mitä levylle on tarttunut. Mielikuvamatka Helsingin värikkäimmille kulmille syvenee joka kuuntelukerralla.”

dalindeo_kallio

Ehdokas 3: Eels – Wonderful, Glorious (kuuntele)

Mark ”E” Everettin johtama amerikkalainen indierockinstituutio julkaisi jo kymmenennen studioalbuminsa, joka oli bändin ensimmäinen sitten liki neljän vuoden takaisen Tomorrow Morningin. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

EelsKansi

Ehdokas 4: Foals – Holy Fire (kuuntele)

Oxfordilaisyhtye julkaisi kolmannen albuminsa kultaa myyneiden top 10 -hittien Antidotesin (2008) ja Total Life Foreverin (2010) jatkoksi. Albumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

FoalsKansi2

Ehdokas 5: Haloo Helsinki! – Maailma on tehty meitä varten (kuuntele)

Markus Hilden kiitteli nuorekkaan popyhtyeen neljättä albumia 79 pisteen edestä: ”Maailma on tehty meitä varten ei ole minkäänlainen mestariteos, mutta ehkä jotain vielä parempaa ja hetkeen sopivampaa: luonteva silta bändin aiemman materiaalin ja tulevan välillä ja kaikkein parasta siinä on se, ettei kukaan tiedä, mitä vastarannalla odottaa.”

Haloo

Ehdokas 6: Iceage – You’re Nothing (kuuntele)

Oskari Onninen heltyi antamaan tanskalaiselle postpunk-sensaatiolle 83 pistettä: ”You’re Nothing fuusioi onnistuneesti Wipersin vyörytyspunkia Wiren taiderock-rakenteisiin ja Refusedin jälkihardcore-raivoon. Bändillä on nuoresta iästään kyky kirjoittaa erityisen sävykkäitä sävellyksiä, eikä vain kaataa samaa uhoa ja inhoa yhteen muottiin.”

Iceage

Ehdokas 9: Neøv – Orange Morning (kuuntele)

Neufvoinina aikaisemmin tunnettu kuopiolainen indietulokas sai Petrus Koskimieheltä 68 pistettä: ”Ensimmäisenä maistiaisena tarjoiltu Windvane palautti uskon kotimaiseen shoegazeen, ja toisena singlenä julkaistu Mellow jatkoi samoilla linjoilla. Albumi ei kuitenkaan ihan lunasta kaikkia niitä odotuksia, jotka loistavat singlet herättivät.”

NeovKansi

Ehdokas 10: Nicole Willis & the Soul Investigators – Tortured Soul (kuuntele)

Näyttävän paluun tehnyt soul-kuningattaremme synnytti Visa Högmanderissa 81-prosenttisesti positiivisia tuntemuksia: ”Tortured Soul on luonteva jatke suomalaisen retrosoulbuumin käynnistäjänäkin pidetylle Keep Reachin’ Upille. Albumillinen tasapainoisessa suhteessa tanssittavampaa ja hidastempoisempaa, 1960-luvulle kumartavaa kansainvälisen tason elokuvamaista soulfunkia.”

NicoleKansi

Ääniä saivat myös seuraavien artistien ja yhtyeiden helmikuussa ilmestyneet albumit: Amateur Best, Atoms for Peace, Autre Ne Veut, Bonnie ”Prince” Billy & Dawn McCarthy, Circle, Clouds, CMX, Lloyd Cole & Roedelius, Darkthrone, Grouper, Marko Haavisto & Poutahaukat, Jannika B, Jim James, Kavinsky, Mark Kozelek, Kytäjä, Pekko Käppi, Jyrki Nissinen & Hot Vision, Paperfangs, Pissed Jeans, Riutta, Sans Parade, Sheens, Shout Out Louds, Sink, Unknown Mortal Orchestra ja Vesterinen yhtyeineen.