Heitä romo voltti – tarina pophistorian lyhytikäisimmästä skenestä

Orlandossa oli neljä jäsentä, joista vain kaksi päästettiin kuviin.

Vuosi on 1995. Eletään brittipopin kulta-aikaa. Pulppien ja blurien vanavedessä listoille nousee myös Castin ja Ocean Colour Scenen tapaisia dad rock -tylsimyksiä.

Saarivaltakunnan viikkojulkaisut NME ja Melody Maker ovat vielä voimissaan ja pystyvät nostamaan kaikkien huulille bändejä, joilta ei kuultu vielä nuottiakaan.

Vastavetona dad rockille Melody Makerin tähtitoimittajat Simon Price ja Taylor Parks lanseeraavat uuden genren, joka ristitään romoksi (lyhennyksenä sanoista romantic, modernist). Romo-otsikon alle kelpuutetaan kaikki missä on riittävästi maskaraa, glamia tai 80-luvun futupoppia. Jos Hurts tai Villa Nah olisivat olleet olemassa vuonna 1995, olisivat ne olleet romoa.

Romo nostetaan Melody Makerin kanteen ennen kuin yksikään jutussa mainituista bändeistä on saanut ensimmäistäkään singleä levykaupan hyllylle tahi edes diiliä levy-yhtiön kanssa. Levy-yhtiöt heiluttelevat shekkivihkojaan ja muutamassa viikossa lähes jokaisella levy-yhtiöllä on oma romo-bändinsä. Harva bändeistä kuitenkaan ehtii saamaan albumia tai edes singleä ulos ennen kuin media ja levy-yhtiöt huomaavat muutamassa viikossa, että Lontoon Club Skinnyn, jossa romot pitävät hoviaan, ulkopuolella ketään ei kiinnosta.

Jotakin jälkipolville kuitenkin tallentui. Suurin osa siitäkin on varsin kuuntelukelvotonta, mutta maininnan ansaitsee Orlandon Passive Soul -albumi ja varsinkin ensimmäinen sinkku Just For A Second. Orlandoa kaupattiin Take Thatin ja Manic Street Preachersin risteytyksenä, mikä ei ole täysin tuulesta temmattu mainoslause. Orlandon androgyynin laulajan Tim Chippingin voi muuten bongata myös Pulpin Mis-Shapes-videon loppuosan pisuaari-kohtauksesta.

http://www.youtube.com/watch?v=PUqg5DLReJA

Manchesterilainen Sexus on toinen maininnan arvoinen yhtye. Tämä Pet Shop Boysinsa huolellisesti kuunnellut duo (kuinka yllättävää) ei harmillisesti koskaan päässyt esittelemään osaamistaan albumimitassa.

Tarinan opetus lienee se, että popin kiertokulku on aina vähintään 15 vuotta. Vai kuka laittaisi rahansa likoon electroclashin comebackin puolesta vuonna 2012?

ROMO Top 3

1. Sexus – The Official End of It All

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2. Orlando – Just for a Second

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3. Plastic Fantastique – Fantastique No5

http://www.youtube.com/watch?v=qnTdNVDtTn8