Haluamme Petoksen Kotikatuun! Unelmaroolit kuudelle räppärille

Katto-3rdbassiset.

Hiphop-tähteys on ollut monille artisteille oikotie Hollywoodiin. Onneaan valkokankaalla ovat koittaneet niin Eminem (8 Mile), Will Smith (Men in Black -elokuvasarja) kuin Mos Defkin (Be Kind Rewind).

Mutta ketkä räppärit pitäisi saada kameran eteen? Kokosimme Nuorgamin torilla listan kuudesta kovimmasta räppäristä, jotka eivät ole koskaan esiintyneet yhdessäkään elokuvassa tai tv-sarjassa. Listasimme myös heidän unelmaroolinsa.

Kuvitus: Teemu Kivikangas. Teksti: Juuso Janhunen, Joni Kling, Tuomas Kokko, Oskari Onninen, Santtu Reinikainen, Anton Vanha-Majamaa.

#1 3rd Bass Viulunsoittaja katolla -musikaaliin

Kuka: Prime Minister Pete Nice, Richie Rich ja MC Serch olivat mukafiksu mutta oikeasti svengaava nykiläinen hiphopkolmikko. Ryhmä sai ainokaisen ykköshittinsä ampumalla Vanilla Icen tynnyriin kappaleella Pop Goes the Weasel. Toisin kuin vaikkapa Kid ’n Playn ja The Fat Boysin, ei 3rd Bassin tuotekantaa koskaan ehditty laajentaa elokuvien puolelle.

Ei esiintynyt: 3rd Bass ei esiintynyt elokuvassa Beverly Hills kyttä III, koska Judge Reinhold uskoi kolmikon vievän häneltä huomiota elokuvan todellisena päätähtenä. Yhtye ei myöskään saanut autiosaarelle haaksirikkoutuneen Tom Hanksin aisaparin osaa Robert Zemeckisin Cast Away – Tuuliajolla -elokuvassa, vaikka eläytyi Wilsonin rooliin hengailemalla kolmen kuukautt lentopallokentillä kontemploiden. He eivät päässeet myöskään Mutta mitä tapahtui joulupukille 2 -elokuvaan. Judge Reinhold uskoi kolmikon jälleen vievän häneltä huomiota elokuvan todellisena päätähtenä.

Olisi pitänyt esiintyä: Norman Jewisonin yli kolmetuntisessa Viulunsoittaja katolla -musikaalisovituksessa on kaikki. Paitsi 3rd Bass. Tsaarinajan Venäjällä Anatevkan kylässä maitomies Tevje paiskii töitä ja huolehtii viidestä tyttärestään. Vanhin tytär Tzeitel pitäisi vielä saada naimisiin ja lisäksi santarmit ahdistelevat.

Kylän asiat mutkistuvat entisestään, kun Tevjen kolme veljenpoikaa saapuu yllättäen Brooklynistä. Pete Nice, Richie Rich ja MC Serch kertovat olevansa setänsä tavoin musiikillisesti lahjakkaita ja esiintyvänsä nimellä 3rd Bass, mutta Tevje nimeää yhtyeen uudelleen ”A–Schandeksi” – jotain minkä katsominenkin tuottaa häpeää. Tevje yrittää ensin lukita pojat navettaan ja tappaa omat tyttärensä, mutta monien kommelluksien kautta vanhan miehen ja 3rd Bassin välille kypsyy lämmin sukulaisside. (JK)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Danny Brown Gilmoren tyttöihin

Kuka erottu joukosta? No tietysti ruutupaitainen, koska hänellä on lakki.

Kuka erottuu joukosta? No tietysti ruutupaitainen, koska hänellä on lakki. Ja ruutupaita.

Kuka: Danny Brown on Detroitista kotoisin oleva, huumetuomioita linnassa istunut huonohampainen räppäri, joka on alati kamoissa ja puhuu, mitä sylki suuhun tuo.

Ei esiintynyt: Suspiria-kauhuelokuvassa (1977) eikä Nelosen Isänmaan toivot -komediasarjassa.

Olisi pitänyt esiintyä: Gilmoren tytöissä Danny Brown on D-Bone, Luken heroiinia käyttävä, kodittomaksi jäänyt veljenpoika. Luke ottaa D-Bonen hoteisiinsa ja antaa tälle töitä kahvilastaan, vaikka jannu on täysi käsi. D-Bone vetää kahvilan yläkerrassa piriä, luukuttaa Wu-Tang Clania ja valittaa siitä, ettei Stars Hollow’ssa tapahdu mitään. Hän on myös kaupungin ainut tummaihoinen asukki.

Käännekohdassa Lorelai ja Rory kutsuvat D-Bonen luokseen katsomaan Ihmemaa Ozia ja syömään kanankoipia. D-Bonesta sukiutuu Dwight, rääväsuinen sylikoira, jota tytöt voivat paapoa ja jonka kautta nauttia omasta valkoisesta ylivertaisuudestaan. Luonnollisesti Rory tulee raskaaksi eläimelliselle Dwightille. Kommelluksia seuraa, kun Rory ottaa lähiöissä kasvaneen aviopuolisonsa mukaan Yaleen. Sarjan opetus onkin, että värillä on väliä. (AV-M)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Petos Kotikatuun

Hannes Luotolan mielenrauha järkkyy.

Hannes Luotolan mielenrauha järkkyy.

Kuka: Nihilistisillä omakustanteillaan tunnetuksi tullut helsinkiläisräppäri Petos julkaisi levy-yhtiödebyyttinsä Toivo parasta ja pelkää pahinta vuonna 2010. Helsingin Kalliolla on keskeinen rooli Petoksen tuotannossa. Se toimii näyttämönä hänen tekstiensä kaljavarkauksille, ilkivallalle ja yleiselle pahoinvoinnille. Ei siis mikään ihme, että Petoksen levynkanteen on ikuistettu Sörnäisten metroaseman sisäänkäynti.

Ei esiintynyt: Petos ei esiintynyt Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -versioinnissa. Hänelle oli kaavailtu asennevammaisen ja niskoittelevan sotamiehen roolia, sillä elokuvaan kirjoitettu ylimääräinen henkilö olisi korostanut alkuperäistekstin pasifistista sanomaa. Mollberg kuitenkin jänisti eikä uskaltanut ottaa taiteellisia vapauksia. Petos ei ole myöskään esiintynyt Alvin ja pikkuoravat -elokuvissa.

Olisi pitänyt esiintyä: Petoksen olisi pitänyt esiintyä Kotikadussa. Juonikuvio olisi ollut yksinkertainen: Helsingin Kalliossa kuvatussa sarjassa huoltoasemayrittäjä Hannes Luotolan mielenrauha järkkyy, kun hänen yrityksensä liepeillä alkaa pyöriä epäilyttävä, aurinkolaseja vuorokauden ajasta huolimatta käyttävä mies. Yhtenä iltana Hannes Luotola ja Petoksen esittämä epäilyttävä mies ajautuvat kiivaaseen väittelyyn siitä, onko kello jo niin paljon, että alkoholinmyynti on lopetettu. Väittelyllä on arvaamattomia seurauksia. Ne ovat niin arvaamattomia, että paikalle pitää soittaa Hanneksen poika Teemu Luotola. (TK)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Biggie Smalls Aikahyppyyn

"Näääin pitkä hyppy."

“Näääin pitkä hyppy.”

Kuka: Eräs modernin hiphopin kummisedistä ei ehtinyt koskaan ruudulle tai valkokankaalle asti ennen murhaansa. 1990-luvun alkupuolella räppäriksi ryhtyminen ei myöskään vielä tarkoittanut automaattista lippua eläviin kuviin, vaikka kyllähän esimerkiksi Icet Cube ja T aloittivat näyttelijänhommat hyvissä ajoin.

Ei esiintynyt: Danny Gloverin roolissa Predator 2:ssa, Predatorin roolissa Predator 2:ssa tai Tenho Saurenin rooleissa Tankki täyteen– ja Reinikainen-sarjoissa.

Olisi pitänyt esiintyä: Pitkällisen selvitystyön päätteeksi olemme tulleet tulokseen, että Christopher ”Biggie Smalls” Wallacen olisi pitänyt ehdottomasti esittää Aikahyppy-sarjan tohtori Sam Beckettiä, joka hyppii ajassa ihmiskehosta toiseen ja korjaa pieleen menneitä asioita.

Todisteemme:

1.) Biggien kappaleiden ja levyjen nimet ovat täynnä elämän ja kuoleman aiheistoa. “Life After Death” (aikahyppy jonkun ihmisen kehosta avaruuden tuntemattomaan tyhjyyteen). “One More Chance” (Beckett korjaa mönkään menneet asiat antaen ihmisille uuden mahdollisuuden). “Unbelievable” (selittää itsensä).

2. Beckettin apuri Al pitää sikareista. Biggie piti sikareista.

3. Moni ei tiedä, pääsikö Sam Beckett koskaan takaisin kotiin. Moni ei tiedä, kuka riisti Biggie Smallsin hengen.

4. Biggiellä on kappale Me And My Bitch. Beckett omistaa ainakin yhdessä Aikahypyn jaksossa koiran!

5. Sam Beckettin sidekick Al pukeutui kuin pröystäilevä isoäiti. Biggien sidekick Puff Daddy pukeutuu kuin pröystäilevä isoäiti.

CASE CLOSED! (SR)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 2 Chainz Tähtiporttiin

Georgialainen neoavaruusfaarao. Kuvassa myös 2 Chainz.

Georgialainen neoavaruusfaarao. Kuvassa myös 2 Chainz.

Kuka: Löysin rantein ja leväperäisesti riimittelevä georgialaisräppäri 2 Chainz on noussut viime vuosina muun muassa Draken ja Kanye Westin vakio­-oheissupliikkimieheksi. Parasta artistissa on tämän tapa sanoa lähes jokaisella kappaleellaan nimensä lennokkaasti kuin kokaiinipöllyissä oleva Rick James.

Ei esiintynyt: Lukuisista kahnauksistaan oikeuslaitoksen kanssa tunnettua artistia ei ole koskaan nähty rikossarjassa Kova laki. 2 Chainz ei ole myöskään esiintynyt hänen koti­osavaltiossaan Georgiassa kuvatussa Walking Dead -­sarjassa, vaikka moraalinen korruptio, jota elävien kuolleiden välttely sarjan hahmoille tuottaa, olisi räppärin riimit tuntien juuri hänen ominta aluettaan.

Olisi pitänyt esiintyä: 2 Chainz olisi ehdottomasti pitänyt nähdä Tähtiportti– eli Stargate-­sarjassa. Nuoruusvuosinaan lahjakkaana koripalloilijana tunnetun artistin atleettinen olemus ja näyttävät pitkät hiukset olisivat tehneet hänestä täydellisen neo­avaruusfaaraon johtamaan Goa’uld-­pahisten laumaa. (JJ)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Yung Lean Summeriin

Yummeri.

Yummeri.

Kuka: Lil B:n teiniversio on internetin paras räppäribrändi heti Kanyen jälkeen. Södermalmilla Tukholmassa kasvanut, Sad Boys -trioon kuuluva artisti breikkasi internetin suosiollisella avustuksella menneenä kesänä. Kun myyntiin tulee Sad Boys-snapbackeja, -t-paitoja tai -kasetteja, ne myydään minuuteissa. Yung Lean on sen verran nextin levelin artisti, ettei hänen vakavuudestaan saa tai tarvitsekaan saada tolkkua. Kuka muu voisi arvioida Södermalmin teinityttöjä haastattelussa seuraavin sanoin: “They’re all hipsters. They like Avicii, they like Swedish House Mafia, and they’re into apple cider. They’re pretty lame. We ain’t about those hoes”?

Ei esiintynyt: Vaikka Yung Leanin tekemisissä näkyy loppuysärin konsolipeliestetiikka, hän ei harmillisesti päässyt – kenties syntymävuodestaan 1997 johtuen – vierailemaan Jaana Pelkosen juontamaan Tilt-ohjelmaan. Jos näin olisi tapahtunut, nähtäväksi olisi jäänyt, olisiko ohjelman visuaalinen suunnittelija saanut enemmän irti Yung Leanin tyylistä vai päinvastoin.

Olisi pitänyt esiintyä: Jokaisen alle kesätyöikäisen lomapäivien unohtumaton starttipiste on Summeri, Ylen aamupäivisin näyttämä ohjelma juuri heidän viihdyttämisekseen. Koska 16-vuotias Yung Lean on samaa ikäpolvea kuin ohjelman kohdeyleisö, häntä ei voi kuvitellakaan muihin ohjelmiin.

Jaksoissa Yung Lean istuisi läpicoolisti mutta surullisena hipsterihuppari ja kalastajalakki päässään Helsingin uimastadikan altaan reunalla, pelaisi Nintendoa, twiittaisi ja joisi Gatoradea ja Arizona Iced Tea -juomaa. Ohjelmaa paikan päältä seuraavat eivät uskaltaisi roiskia Yung Leanin päälle edes vettä, koska hän näyttää niin herkältä ja surulliselta jo valmiiksi.

Jokaisessa ohjelmassa olisi myös #sadboys-osio, jossa Yung Lean ja muu räppärikollektiivi antaisi elämänohjeita ja esittäisi yhden kappaleensa. Lisäksi viikottain järjestettäisiin kilpailu, jossa shoutboksissa ja maksullisin tekstiviestein saisi lähettää räppi-ideoita Yung Leanille. Ideat toteutettaisiin vain, jos ne sopivat artistin brändiin – siis käsittelisivät internetiä, huumeita, luksuselämää tai tunteita. (OO)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!