Folk-musiikkia meren pohjalta: Grouper

Epinephelinae, Serranidae, Perciforme

Liz Harris, paremmin nimellä Grouper tunnettu ambientin ja folkin veteen piirrettyjä viivoja kartoittava amerikkalaisartisti, saapuu Fullsteamin järjestämänä Suomeen kolmen keikan mittaiselle minikiertueelle esittämään uuden Violet Replacement-teoksensa. Positiivisesta huomiosta huolimatta projekti on yhä Suomessa vähemmän tunnettu. Niin, kuka hän edes on ja mitä hyvää hän on tehnyt? Tarjottakoon siis subjektiivinen listaus eniten suositellusta materiaalista, mutta mainitsematta jääneet Way Their Crept ja Wide palkitsevat nekin kuuntelijansa. Seuraavat toimivat kuitenkin helpompina portteina kyseessä olevaan tyyliin.

Cover the Windows and the Walls (2007)

Kolmannella levyllään Harris löysi tasapainon astraalisten äänien ja melankolian välillä ensimmäistä kertaa kokonaisen levyn ajaksi. Aluksi tuntuu, että kaikki häipyy ääniaaltojen alle: levy osittautuu kuitenkin lukuisia kuunteluja ja paljastuu yllättävän moniulotteinen pienistä paloista kasatuksi ambient folk –levyksi. Selvästi enemmän ambientia kuin seuraavat julkaisut, majesteettiset sointukulut avautuvat hiljaa ja tulevat kerta kerralta muistettavimmiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Dragging a Dead Deer up a Hill (2008)

Levy, joka nosti Grouperin suurempaan tietoisuuteen lukuisten 4AD-viittausten ja ylistävien arvostelujen kautta. Aloituskappale Disengaged kertoo heti kaiken tarpeellisen: melodisesti edeltäjiään vahvempi, täynnä dramaattisia pysähdyksiä mutta myös piirun verran puhtaampi ja helpommin lähestyttävä kuin ennen. Levy kaikuu kuin ikivanha savikiekko kuultuna pitkän käytävän toisesta päästä ja erottautuu tuotannon lämpimimpänä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

A I A: Alien Observer/Dream Loss (2011)

Viime vuonna julkastu tuplalevy Alien Observer/Dream Loss on yhtä aikaa melodioiltaan ja äänimaailmaltaan yhtenäisempi. Harrisin tuotannosta ei toistaiseksi löydy Alien Observerin nimikkokappaletta kauniimpaa pientä folk-helmeä, mutta kumpikin levy keskittyy eeppisiin, narkoleptisiin kappaleihin. Yhtenäisyys säilyy kummallakin levyllä: pitkä kaiku pyyhkii jokaista nuottia, mutta toimii upeana maaperänä itse kappaleille, joissa melodia ja tunnelma ovat toisistaan erottamattomia. Alien Observer on näistä puoliskoista pehmeämpi – Dream Loss taas karheampi kaksonen, joka ajautuu välillä meteoriparvien tielle.

Jos Cover the Windows ja Dragging a Dead Deer olivat kuin hiekkamyrskyyn upotettuja, Alien Observer ja Dream Loss nousevat meren syvyyksistä tai Ganymedeksen takaa. Levyt löytyivät myös Nuorgamin vuoden 2011 levysuosituksista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Violet Replacement (2012)

Violet Replacement on toistaiseksi vain kiertueella myynnissä oleva ambient-äänikollaasi, joka koostuu kahdesta pitkästä, usvaisesta dronesta. Tällä kertaa tarjotaan pidempiä raitoja vailla laulua, mutta samalla kumpikin kappale auttaa asettamaan Harrisin korkealle myös modernin ambientin hierarkiassa. Ensimmäinen osa, Rolling Gate, vaeltaa Stars of the Lidin varmuudella osiensa läpi päättyen rauhallisuuden ja tasapainon tuhoavaan feedback-aaltoon. Toinen osa, Sleep, on nimensä mukaisesti uneliaampi ja muutokset ovat hienovaraisempia. Rolling Gaten kyntäessä äänipeltoa, Sleepin paljastavimmat hetket muistuttavat nukahtamista joko seinän takaa kantautuvien elämisen äänien tai The Faust Tapesin soidessa taustalla.

Kiertue alkaa tänä päivänä Helsingistä, jatkuen Tampereelle ja Turkuun. Lämmittelijänä kaikilla kolmella keikalla toimii Tuusanuuskat.

Grouper Suomessa:

14.3 Kuudes linja, Helsinki
15.3 Telakka, Tampere
16.3 Dynamo, Turku