Flow 2012 – leijonat & lampaat!

Billy-lampaita ja Kanye-leijonia jaettiin päivittäin Flow’n Lämmössä järjestetyissä Nuorgamin puhe -tilaisuuksissa.

Kiitos, Flow Festival 2012! Nuorgam sinetöi neljän päivän popjuhlan massiivisella leijonat & lampaat -koosteella, jossa festivaalin parhaat keikat palkitaan triolla ärjyviä Kanye-leijonia ja heikoimpia rankaistaan Billy-lampaiden määkinällä.

Keskiviikko

Flow Festival otti keskiviikkona mykistävän varaslähdön kahdella konsertilla, jotka raatimme katsoi kokonaisen leijonalauman arvoiseksi. Joose Keskitalo otti uransa suurimman lavan haltuun täydellistä tilannetajua osoittaen: yhdeksän biisin best of -setti isoilla sovituksilla loi juuri oikeanlaisen tunnelman illan pääesiintyjää eli Bon Iveriä varten.

Myös ”Bonkka” keräsi raadiltamme lähes pelkästään ylisanoja. Monen etukäteen unettavaksi kuvittelema yhtye soi milloin jumalanpalveluksellisen hartaasti ja milloin maanvyöryn vastustamattomuudella ja piipahteli välillä jopa 1980-lukuisessa neonvalojen säihkeessä. Kaikkia ei pelkästään miellyttänyt, että Bon Iverin soundi on kasvanut esikoisalbumin hauraasta erakkomökkifolkista kohti Pink Floydin, Sigur Rósin ja – Luoja paratkoon! – Coldplayn eeppisyyttä, mutta ainakaan kukaan ei nukahtanut.

3 leijonaa: Joose Keskitalo ja kolmas maailmanpalo

2 leijonaa: Bon Iver

Perjantai

Ensimmäisen varsinaisen festivaalipäivän parhaasta annista vastasivat miehet laptopiensa ja muiden sähköisten vempaintensa kanssa – unohtamatta tietenkään kahdella setillään hurmanneita Azawadin vapaustaistelijoita ja -taiteilijoita Tamikrestiä sekä shamanistinen-adjektiivin suosiolliseen valoon palauttanutta veteraanihämmentäjää Motelli Skronklea.

Päivän suuret pettymykset olivat timanttisilla singleillään odotuksia nostattanut ASAP Rocky, jonka keikka ei ollut juuri muuta kuin aivotonta mölinää puuroisilla soundeilla, sekä viime vuoden peruutuksensa paikannut Lykke Li, joka jäi kumman kylmäksi ja etäiseksi. Isoista akteista paremmin pärjäsi Miike Snow, joka paikkasi päälavakeikkansa perunutta Frank Oceania ihan urheasti.

3 leijonaa: Tamikrest

2 leijonaa: Actress, Araabmuzik, Four Tet & Caribou DJ Set, Monolake, Oneohtrix Point Never, Motelli Skronkle

1 leijona: Charles Bradley and His Extraordinaires, Gracias, Kolektif Istanbul, Nina Kraviz, Miike Snow, Rime, Siinai with Moonface

1 lammas: Korallreven, Kultabassokerho Freestyle Open, Theo Parrish, Seremonia, Sun Araw

2 lammasta: ASAP Rocky, Lykke Li

Lauantai

Lauantai oli festivaalipäivistä tasapainoisin. Suuria pettymyksiä ei koettu, vaan jopa vaativaksi osoittautuneen päälavan keikat (Saint Etienne, The Black Keys) saivat raatimme enimmäkseen myhäilemään.

Moni lauantain parhaista keikoista jäi aikataulupäällekkäisyyksien – tai Karri Koiran kohdalla tungoksen – takia monelta kokematta. Baba Zula oli ”totaalinen rokkiräjähdys”, teknoveteraani Richie Hawtin festivaalin ylivertaisin tanssittaja ja Voimalan mykistänyt Mikko Joensuu yksinkertaisesti täydellinen.

Nuorgamin illan ykköstärpiksi valitsema Chromatics lunasti odotukset; bändi ei tehnyt mitään ihmeellistä, mutta voitti perushyvällä suorituksellakin Black Tentin yleisön vaivatta puolelleen. Ihastusta herätti myös Swans, jonka murhaavalla volyymillä ruoskimat äänimyrskyt tarjosivat puhdistavan kokovartalohieronnan kaikille Blue Tentiin uskaltautuneille.

3 leijonaa: Baba Zula, Richie Hawtin, Mikko Joensuu, Karri Koira

2 leijonaa: Daniele Baldelli, Chromatics, Fennesz & Lillevan, Huoratron, Nicolas Jaar, Kindness, The Splits, Swans

1 leijona: Beverly Girls, The Black Keys, Black Twig, Dumari & Spuget, Horace Andy and Dub Asante, Lindstrøm, Miau, Saint Etienne

1 lammas: Ane Brun, Jason Moran & the Bandwagon, Veturimiehet heiluttaa plays Autiomaa

SUNNUNTAI

Naisten dominoiman sunnuntain ylivoimaiseksi ykköseksi nousi hieman yllättäen St. Vincent, jonka keikka Blue Tentissä oli lähempänä Sonic Youth -tykitystä kuin runotyttöpoppia. Välittömästi klassikko-statuksen ansainnut keikka tuntui erään raadin jäsenen mielestä samalta kuin rakastuminen ensimmäinen kerran.

Björk ja Feist sen sijaan jakoivat mielipiteitä. Öljynmustaan Michelin-pukuun ja Sofi Oksas -peruukkiin sonnustautuneen Björkin luontodokumenttikeskeinen keikka ihastutti ja ärsytti tasamäärin, mutta kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että islannittaren lauluääni on yhä huikeassa kunnossa. Feistiin kriittisemmin suhtautuneet olisivat puolestaaan kaivanneet niitä kuuluisia ”intiimejä klubiolosuhteita”…

Flow’n huipensi todellinen yllätys, kun festivaalin viimeiset ja samalla myös parhaat bileet syntyivät Shangaan Electron järjettömistä tanssikoreografioista ja ylikierroksilla naputtavista rytmeistä. Tässä vaiheessa kovin moni kuitenkin istui jo kotisohvalla tapittamassa Spice Girlsiä…

3 leijonaa: Shangaan Electro, St. Vincent

2 leijonaa: Burning Hearts, Heatsick, Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou

1 leijona: Björk, Feist, Kuusumun Profeetta, Memmy Posse

1 lammas: Sin Cos Tan, The War on Drugs

2 lammasta: Friends, Quiltland

PS. Ja sanomattakin on selvää…

…että kolme leijonaa menevät osoitteisiin Kalle Kinnunen, Jukka Virtanen, Minna Joenniemi ja Maki Kolehmainen. Kiitos vielä!