Kohti Flow Festivalia!

Fleetwood Haim

Haimissa on hauskaa.

Haimissa on hauskaa, orponakin.

Ensi sunnuntaina Helsingin Flow Festivalilla esiintyvän Haimin on usein huomautettu muistuttavan legendaarista Fleetwood Mac -yhtyettä. Erityisesti tämän kolmen sisaruksen trion on sanottu ottaneen vaikutteita 1970-luvulla Fleetwood Maciin liittyneestä Stevie Nicksistä, jonka hippimäisen revittelyn ja huumaavien kalifornialaisten popharmonioiden vaikutus on kieltämättä kuultavissa Haimin upeilla singleillä Don’t Save Me ja Falling.

Nuorgamin saamien tietojen mukaan Nicksin ja Haimin sisarusten väliset yhteneväisyydet eivät kuitenkaan jää tähän. Kyseessä ei ole sattuma tai aloitteleville yhtyeille tyypillinen esikuvien kopiointi, vaan niin sanotusti äidinmaidosta opitut tiedot ja taidot.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Haim: Don’t Save Me

Yhtyeitä lähellä olevat nimettömät lähteet ovat yksinoikeudella paljastaneet Nuorgamille, että Stevie Nicks on itse asiassa kaikkien Haim-orkesterin sisarusten biologinen äiti. Tämä uskomattomalta tuntuva paljastus on selitettävissä uskottavasti ja jopa loogisesti, jos vertailemme Stevie Nicksin turbulenttia uraa ja Haimin tyttöjen syntymäaikoja 1980- ja 1990-luvuilla.

Haimin sisarkatraan esikoinen on vuonna 1986 syntynyt Este Haim. Virallisen tarinan mukaanhan tämän saman vuoden tammikuussa plastiikkakirurgi kertoi Nicksille, että hänen oli välittömästi lopetettava hurjaksi yltynyt kokaiinin käyttäminen tai seuraukset olisivat kohtalokkaita. Todellisuudessa lääkäri kuitenkin kertoi laulajattarelle, että hänen oli laskeuduttava alas valkoiselta hevoselta, koska hän oli raskaana.

Nicks onnistui kuin onnistuikin lopettamaan kokaiinin käyttämisen, mutta ainoastaan reseptin alaisen rauhoittavan, Klonopiinin, avulla, johon hän kehitti nopeasti uuden riippuvuuden. Tähtösen Rock a Little -albumiin liittyvää kiertuetta ei lääkärin shokkiuutisesta huolimatta missään vaiheessa peruutettu. Palatessaan kiertueelta Nicks paljasti pitkäaikaiselle on-off-kumppanilleen ja Fleetwood Mac -yhtyeen kitaristille, Lindsay Buckinghamille, olevansa raskaana. Kun lasta ei kuitenkaan maailmaan ilmestynyt, oletti Buckingham luonnollisesti Nicksin tehneen abortin hänen tietämättään. Tämä johti yhtyeen basistin John McVien mukaan myrskyisän pariskunnan väliseen ”fyysiseen ja rumaan” yhteydenottoon sekä Buckinghamin lähtemiseen yhtyeestä ovet paukkuen.

Buckingham ei koskaan antanut tapahtunutta Nicksille anteeksi, eivätkä he puhuneet toisilleen yli kymmeneen vuoteen tapahtuman jälkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Fleetwood Mac: The Chain

Haimin sisarusten keskimmäinen syntyi kolme vuotta näiden traagisten tapahtumien jälkeen. Vuonna 1989, palattuaan Fleetwood Macin loputtomalta maailmankiertueelta, Stevie Nicks alkoi soololevynsä äänittämisen brittiläisen huipputuottajan Rupert Hinen johdolla. Parin välille muodostui romanttinen suhde. He toivat maailmaan The Other Side of the Mirror -nimisen albumin lisäksi Danielle-nimisen tytön.

Buckinghamin tapauksesta viisastuneena Nicks piti raskauden tällä kertaa visusti omana tietonaan. Näin ollen Nicksin ja Hinen välille ei muodostunut mitään erityistä draamaa, vaikka Nicks alkoikin vetäytyä selittämättömästi yhä kauemmaksi kumppanistaan päättäen suhteen lopulta äkillisesti ilman selityksiä.

Nicks varmisti syntymän pysymisen salaisuutena lähtemällä kaikkien yllätykseksi soolokiertueelle ensimmäistä kertaa elämässään. Vahvistamattoman huhun mukaan levyltä julkaistussa Rooms on Fire -videossa vilahtava vauva olisi juuri Danielle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Stevie Nicks: Rooms on Fire

Nuorin sisaruksista, Alana Haim, saatettiin maailmaan vuonna 1991. Vaikka Stevie Nicks oli jo pitkään verhoutunut mitä suurempiin kaapuihin ja viittoihin, 1990-luvun alussa hänen painonnousuunsa alettiin kiinnittää julkisuudessa yhä enemmän huomiota. Laulajatar on itse todennut tämän johtuneen hänen Klonopiini-riippuvudestaan, mutta kuten varmasti arvaattekin, oli todellinen syy jossain aivan muualla.

Alana Haimin isän henkilöllisyys on huhujen varassa, mutta luotettavat lähteet kertovat, että joskus vuonna 1990 Nicks olisi palannut yhteen vanhan heilansa, Eagles-legenda Don Henleyn kanssa. Sama lähde tietää kertoa, että tällä kertaa Nicks olisi myös paljastanut lapsen isälle olevansa raskaana.

Henley, jolla on oma ”värikäs” historiansa ja ongelmansa yhdysvaltalaisen median kanssa, oli uutisesta vähemmän innostunut ja käski Nicksiä hankkiutumaan lapsesta eroon. Näin Nicks myös teki, joskaan ei Henleyn olettamalla tavalla. Nicks vetäytyi masennuksissaan keikkalavoilta ja vannoi palaavansa vasta, kun oli saanut ”painonsa hallintaan”. Tähtönen ajautui nopeasti samojen rauhoittavien pariin, jotka hän oli piilotetun odotuksensa aikana onnistunut jättämään.

http://www.youtube.com/watch?v=46bBWBG9r2o
Don Henley: Dirty Laundry

Mutta jos Stevie Nicks ei kerran keskeyttänyt salattuja raskauksia, niin mihin nämä lehtolapset oikein päätyivät? Vauvojen pelastukseksi koitui pitkään lapsettomuudesta kärsinyt aviopari, jonka muodosti kaksi epäonnistunutta muusikkoa: Mordechai ja Donna Haim. Viimeksi mainittu on tietojemme mukaan Stevie Nicksin vanha tuttu Los Angelesin muusikkopiireistä, joskin näiden kahden välinen suhde on jäänyt hieman epäselväksi. Tämä oli ilmeisesti myös Nicksin tarkoituksena, koska hän halusi varmistaa, etteivät nämä järkyttävät tapahtumat koskaan ilmestyisi julkisuuteen ja työntäisi hänen uraansa väistämättömään syöksykierteeseen.

Nicks ei kuitenkaan ottanut huomioon, kuinka voimakkaita olivat traumat, jotka särkyneet unelmat muusikonurasta olivat lasten uuteen äitiin synnyttäneet. Jo lasten ollessa ala-asteiässä Donna pestasi heidät soittamaan omaan cover-bändiinsä Rockinghaimiin, jonka ohjelmistoon kuului useita Fleetwood Macin kappaleita. Hyvin nopeasti tyttöjen synnynnäiset lahjat alkoivat loistaa niin kirkkaana, että he jättivät muun yhtyeen varjoonsa.

Kun sisarusten oli vihdoin aika nousta suuremmille lavoille, oli uuden yhtyeen nimeksi vain yksi oikea vaihtoehto. Hepreaksi elämää tarkoittava ”haim” oli kunnianosoitus heidän ottovanhemmilleen ja samalla kai jonkinlainen kiero kiitos siitä ainoasta lahjasta, jonka heidän oikea äitinsä heille koskaan antoi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Haim: Oh Well (Fleetwood Mac -cover)

Stevie Nicks on useassa haastattelussa todennut, ettei hän muista Klonopiinin takia 1980-luvun lopusta juuri mitään. Muistamattomuus voi tosin johtua myös ihmismielen uskomattomasta kyvystä kieltää sitä järkyttävät asiat.

Miksi Nicks toimi kuten toimi? Oliko kyseessä vain pelko loistavan uran menettämisestä? Vai yksinkertaisesti kykenemättömyys huolehtia itsestä ja näin ollen myös lapsista? Miksi hän ei hankkiutunut lapsista eroon, vaan päätyi antamaan ne pois? Vastauksia näihin vakaviin kysymyksiin voimme vain arvailla.

On kuitenkin todettava, että vaikka Nicksin toiminta voi tuntua kylmältä, laskelmoivalta ja jopa sosiopaattiselta, on hänenkin vahva ulkokuorensa osoittanut halkeilemisen merkkejä. Vuonna 1993, järjestäessään vauvakutsuja siskolleen, hän kaatui kodissaan huuruisissa olosuhteissa ja satutti pahoin päänsä.

Vieroituksessa hänet nähtiin usein tuijottamassa ja puhumassa sängyn vieressä olevalle siskontyttären kuvalleen. ”Olen pahoillani, etten ollut paikalla. Olen pahoillani, etten voinut auttaa”, kerrotaan laulajan toistelleen lakkaamatta, kunnes hoitajat ampuivat hänen suonensa täyteen unta. Kenelle, tai keille, hän nämä anteeksipyyntönsä todella esitti, on jokaisen itse pääteltävissä.

Vastavuoroisesti Haimin tytöt ovat toistuvasti kieltäneet Fleetwood Mac -vaikutteet musiikissaan ja painottaneet sen sijaan uudemman R&B:n, hiphopin ja Donna Haimin merkitystä. Tämä ei kuitenkaan estänyt heitä coveroimasta Fleetwood Macia osuvasti nimetyllä tribuuttilevyllä Just Tell Me That You Want Me. Hold Me -kappaleen kertosäe ja samalle sen nimi toistuu kappaleessa niin loputtomasti ja sydäntäsärkevästi, että nuoren yhtyeen versio kappaleesta on jopa alkuperäistä vaikuttavampi. Joku voisi jopa ajatella sen johtuvan siitä, että siinä kolme jälkeenjätettyä lasta pyytää äitiään, yhä uudestaan ja uudestaan, vain pitämään heistä kiinni.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Haim: Hold Me

Haim esiintyy Flow Festivalilla Black Tent -lavalla sunnuntaina 12.8. kello 18.30.