Flaming Lipsin viisi villeintä taideprojektia

Flaming Lips suunnittelee konserttia toisessa ulottuvuudessa.

Kerroimme tuoreessa uutisessamme, että The Flaming Lips on laajentamassa toimintaansa makeisten, murojen ja musikaalien puolelle. Oklahomalaisyhtyeeltä ei ole koskaan puuttunut seikkailunhalua, ja Lipsin historia onkin täynnä villejä poikkitaiteellisia tempauksia. Esittelemme niistä nyt viisi.

1. The Fearless Freaks

Monessa yhtyedokumentissa on nähty noloja tilanteita ja avautumisia (päivää, Metallica), mutta harvan bändin dokumentti sisältää kuvamateriaalia heroiinin piikittämisestä käsivarteen. Bradley Beesleyn ohjaama, vuonna 2005 ensi-iltansa saanut The Fearless Freaks on muutenkin harvinaisen laadukas musiikkidokumentti. Kohtaus, jossa tokkurainen Steven Drozd esittelee huumeharrastustaan, on samanaikaisessa surullisuudessaan ja karmeudessaan lopullinen niitti elokuvan loistavuudelle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Fearless Freaks (katkelma)

2. Christmas on Mars

Flaming Lips kuvasi surrealistista ja kunnianhimoista taideprojektiaan vuodesta 2001 vuoteen 2005 asti, ja elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2008. Iloisen psykedeelistä joulumusikaalia odotelleet fanit saivat pettyä karvaasti. Christmas on Mars on synkkä ja sekava satu, jota tosin keventävät vaginapäisten olentojen kaltaiset yksityiskohdat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Christmas on Marsin traileri

3. Zaireeka

Myyttisen aseman Lips-fanien keskuudessa saanut Zaireeka on neljästä samanaikaisesti kuunneltavasta levystä koostuva teos. Vuonna 1997 cd-boksina julkaistu Zaireeka sai alkunsa yhtyeen The Parking Lot Experiments -projektista, jota varten Wayne Coyne loi neljäkymmentä uniikkia kasettia. Yhtye kutsui ihmisiä autoineen parkkipaikoille, ja kasetit laitettiin soimaan autostereoista samaan aikaan.

Idea jatkui The Boom Box Experiments -konserteissa, joissa yleisön jäsenet pääsivät ohjaamaan yhtyeen tuomia nauhureita. Tänä vuonna yhtye jalosti Zaireekan ideaa kahdelletoista Iphonelle suunnitellussa teoksessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Flaming Lips – Okay, I’ll Admit that I Really Don’t Understand (levyltä Zaireeka)

4. The Flaming Lips and Stardeath and White Dwarfs with Henry Rollins and Peaches Doing The Dark Side of the Moon

Wayne Coyne osoitti kumppaneineen vuonna 2009, että jos lähtee tekemään omaa versiotaan kaikkien aikojen tunnetuimmasta progressiivisen rockin eepoksesta, ei kannata suhtautua siihen kuolemanvakavasti. Tai ainakin kannattaa ottaa mukaan punklaulajasta spoken word -taiteilijaksi muuntautunut lihaskimppu Henry Rollins sekä pornografiseen elektropoppiin erikoistunut Peaches. White Dwarfs on puolestaan Waynen veljenpojan Dennisin yhtye.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Flaming Lips – Money (feat. Henry Rollins)

5. Wayne Coynen elämä

Flaming Lipsin keulahahmo on tehnyt elämästään taidetta, jos kuka. Hän on rakentanut Christmas on Mars -elokuvan lavasteet omalle takapihalleen, ja joulut Coynen perheessä ovat ainakin veljenpoika Dennisin kertomusten mukaan melko erikoisia. Coyne on myös aktiivinen Twitterin käyttäjä, ja hän on huomannut tweettaamisen soveltuvan erinomaisesti muun muassa oman puolison alastonkuvien levittämiseen maailmalle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Wayne Coyne puhuu mielikuvituksesta ja muistista