Daptone Records – uusvanhaa soulia tyylistä tinkimättä

Onko se James Brown? Ei, se on Charles Bradley.

Onko se James Brown? Ei, se on Charles Bradley.

Brooklynissä päämajaansa pitävästä Daptone Recordsista on kahdentoista toimintavuotensa aikana kehittynyt yksi tärkeimmistä souliin, funkiin, afrobeatiin ja niiden sukulaisiin erikoistuneista levy-yhtiöistä. Torstaina Daptonen hedelmistä saadaan nauttia myös Helsingissä, kun Charles Bradley & The Extraordinaries nousee Tavastian lavalle.

Daptone Recordsin juuret ulottuvat viime vuosituhannen puolelle Gabriel Rothin pyörittämään Desco Recordsiin, jonka tuhkasta Daptone nousi vuonna 2001. Julkaisu julkaisulta sen nimestä on muodostunut tietynlainen laadun tae, merkki korkealaatuisesta ja tyylillä tehdystä musiikista. Daptonen levyille ominaisen, samanaikaisesti perinteiseltä ja tuoreelta kuulostavan soundin ydin on yhtiön oma studio, analogitekniikan nimeen vannova The House of Soul. Lisäksi yhtiöllä on alamerkit Dunham, jolle levyttää muun muassa Charles Bradley, sekä Ever-Soul, joka on erikoistunut tuntemattomampien soulklassikoiden uudelleenjulkaisuun.

Daptone ei kuitenkaan ole vain levy-yhtiö, vaan ennen kaikkea muusikoista koostuva tiivis yhteisö. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että yhtiön perustajat Neal Sugarman ja Gabriel ”Bosco Man” Roth ovat luonnollisesti mukana myös sen julkaisemilla levyillä – niin tuotantopuolella kuin muusikoina. He kuuluvat monien muiden tavoin talon omaan kalustoon kummankin soittaessa Dap-Kingsin riveissä ja Sugarmanin johtaessa vielä yhtiölle levyttävää Sugarman 3 -kokoonpanoaan. Rothin ja Sugarmanin johdolla Daptone on koonnut kattonsa alle suuren joukon perinnetietoisen rytmimusiikin ystäviä.

#1 Charles Bradley

Torstaina Tavastian lavalle nouseva Charles Bradley on yksi Daptonen kirkkaimmista tähdistä ja elävä esimerkki siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Monen mutkan kautta yhtiön suojiin päätynyt Bradley tuli musiikkibisnekseen varttuneemmalla iällä, esiinnyttyään pitkään muun muassa James Brown -imitaattorina yökerhoissa. Niinpä keväällä ilmestynyt Victim of Love on 65-vuotiaalle Bradleylle vasta toinen albumi. Elämän nurjan puolen kokeneella ja välillä kodittomana eläneellä Bradleylla on taustallaan vahva selviytymistarina, jota levy-yhtiön on varmasti helppo myydä. Vielä vahvempia ovat kuitenkin suurisydämisen ja karismaattisen soul-kurkun väkevät albumit, jotka ovat Daptonenkin mittapuulla erinomaisia. Usein Wilson Pickettiin ja James Browniin verrattu Charles Bradley vieraili edellisen kerran Suomessa Flow’ssa vuonna 2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Sharon Jones

Pariin otteeseen Suomessa esiintynyt Sharon Jones on elimillinen osa Daptone Recordsia – olihan Daptonen historian ensimmäinen julkaisu Dap Dippin’ with Sharon Jones and the Dap-Kings -albumi. Jonesin ja Daptonen historia ulottuu myös pidemmälle, sillä hän levytti aikaisemmin juuri Daptonea edeltäneellä Descolla. Jones on ollut mukana nostamassa levy-yhtiötä sen nykyiseen maineeseen neljällä studioalbumillaan taustallaan uskollinen housebändi Dap-Kings, jonka jäseniä kuullaan myös muiden Daptone-kiinnitysten riveissä. Lisäksi yhtye säesti muun muassa Amy Winehousea tämän palkitulla albumilla Back to Black (2006). Sharon Jones & Dap-Kingsin viidennen albumin Give People What They Want oli määrä ilmestyä vielä tämän vuoden aikana, mutta Jonesilla todettu syöpä laittoi suunnitelmat uusiksi. Nyt soulmaman kerrotaan olevan paremmassa kunnossa ja uusi albumi ilmestyy vuoden 2014 tammikuussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 The Budos Band

Afro-soulia, funkia ja psykedeliaa yhdistävä The Budos Band edustaa karismaattisista laulajista tunnetun Daptonen kiihkeää instrumentaalipuolta. Parhaimmillaan yli kymmenjäsenisen kokoonpanon riveissä on Daptonelle tyypillisesti myös muissa yhtiön kokoonpanoissa vaikuttavia soittajia, kuten vaikkapa The Menahan Street Bandissa kitaroiva ja Dunham Recordsia johtava Thomas ”Tommy TNT” Brenneck. Hypnoottisista live-esiintymisistään tunnettu yhtye valmistelee parhaillaan neljättä studioalbumiaan. Suomessa The Budos Band nähtiin viimeksi Flow-festivaalin telttalavalla vuonna 2011.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 The Menahan Street Band

Myös Daptone-perheen vakiomuusikoista koostuva The Menahan Street Band on ansioitunut muun muasssa Charles Bradleyn taustabändinä. Kokoonpano on kuitenkin julkaissut myös kaksi omaa albumia, joista debyyttialbumi Make the Road by Walkingia ovat samplanneet useat nykyräppärit Jay Z:stä Kendrick Lamariin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 The Sugarman 3

The Sugarman 3 levytti Sharon Jonesin tavoin Daptonea edeltäneelle Desco Recordsille. Trioa johtaa Daptones-pomo Neal Sugarman, jonka saksofoninsoittoa kuullaan myös muun muassa Dap-Kingsissa. The Sugarman 3:n albumeilla on hyvin paljon samaa imua kuin vaikkapa Booker T & MG’sin instrumentaalifunkissa. Yhtyeen albumeilla on kuitenkin kuultu myös vierailevia solisteja, kuten Lee Fieldsiä ja Charles Bradleya.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 The Como Mamas

Ester Mae Smithin, Angela Taylorin ja Della Danielsin muodostama The Como Mamas on virkistävä poikkeus Daptonen listoilla, mutta samalla täysin linjassa yhtiön perinteitä kunnioittavan musiikillisen suunnan kanssa. Gospelia a cappellana esittävä kolmikko oli alkujaan mukana Daptonen Como Now -kokoelmalla (2008), mutta levytti myöhemmin kokonaisen albumillisen harmonioitaan. Get an Understanding ilmestyi Daptonen julkaisemana alkuvuodesta 2013.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 Naomi Shelton

Daptonen vahvaäänisten solistien sarjaa täydentää ikänsä vuorotellen kirkoissa ja yökerhoissa esiintynyt Naomi Shelton, jonka gospel-standardeja ja uusia soul-sävellyksiä sisältänyt What Have You Done, My Brother -albumi ilmestyi 2009. Naomi Shelton & The Gospel Queens on sittemmin kiertänyt usein esimerkiksi Sharon Jones & Dap-Kingsin kanssa. Naomi Shelton on Bradleyn, Jonesin ja The Como Mamasin tavoin riemastuttava esimerkki Daptonen avarakatseisuudesta, jossa ikäsyrjinnällä ei ole sijaa. Soulissa kilometrit eivät ole koskaan pahaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Antibalas

Ninja Tunen kautta Daptonelle kotiutunut Antibalas vahvistaa Daptonen afrobeat-puolta. Kokoonpano on paljon velkaa Fela Kutille ja onpa se myös soittanut yhdessä Kutin poikien Femin ja Seunin sekä toisen afrobeat-pioneerin, Tony Allenin kanssa. Kaksitoistahenkinen orkesteri on esiintynyt myös Fela Kutin elämään perustuvassa  Broadway-musikaalissa Kuti!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Charles Bradley & The Extraordinaries, The Soul Investigators ja Dj:t Didier ja Tupla-Jukka Tavastialla torstaina 17.10. Liput ennakkoon 30 euroa, ovelta 31 euroa.