”Coast to coast, L.A. to Chicago” – 10 laulua, joissa on maantieteellinen virhe

Sade Adu, kiitettävä musiikissa, välttävä maantiedossa.

Afrikan korkein vuori Kilimanjaro sijaitsee yli kolmensadan kilometrin päässä Serengetin kansallispuistosta eikä sen voi parhaalla tahdollakaan sanoa nousevan puiston ylle, väittää Toto mitä väittää.

#1 Sade – Smooth Operator

”Coast to coast, L.A. to Chicago”

Rannikolta rannikolle? Kyllä, Los Angeles sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla. Keskilännen pääkaupunki Chicago sijaitsee puolestaan Michigan-järven rannalla, mutta Amerikan itärannikolle sieltä on vielä matkaa reippaasti yli tuhat kilometriä.

#2 Paper Lace – The Night Chicago Died

”Daddy was a cop, on the East side of Chicago”

Chicagosta puheen ollen: kaupunki on rakennettu Michigan-järven länsirannalle. Itä-Chicagoa ei siis ole olemassakaan, ellei laulajan isä sitten toiminut poliisina keskellä järveä. 1970-luvun purkkapopklassikko tunnetaan Suomessa paremmin Virve ”Vicky” Rostin käännösversiona Kun Chicago kuoli, jossa lauletaan Pertti Reposen sanoilla hieman epätarkemmin mutta samalla virheettömämmin, että ”jepariksi vain isä paikan sai Chicagoon”.

#3 Journey – Don’t Stop Believin’

”Just a city boy, born and raised in South Detroit”

Keskilännen maantiede tuottaa selvästi ongelmia ulkopaikkakuntalaisille. Sade ja Paper Lace ovat brittejä ja Journey puolestaan San Franciscosta. Ja miten kalifornialaispojat voisivat tietää, että Yhdysvaltain ja Kanadan raja tekee Detroitin kohdalla hassun mutkan niin, että kanadalainen Windsorin kaupunki on Detroitin eteläpuolella ja ”Etelä-Detroit” sijaitsee siten itse asiassa Kanadassa?

#4 Toto – Africa

”As sure as Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti”

Ei nyt puututa siihen, että vuoren vertaaminen toiseen vuoreen on yksi levytetyn musiikin historian kömpelöimmistä kielikuvista. Olennaisempaa on se, että Tansanian ja koko Afrikan korkein vuori Kilimanjaro sijaitsee yli kolmensadan kilometrin päässä Serengetin kansallispuistosta eikä sen voi parhaalla tahdollakaan sanoa nousevan puiston ylle.

#5 Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

”And there won’t be snow in Africa this Christmas time”

Monet Afrikan vuoret ovat lumihuippuisia ympäri vuoden, esimerkiksi lähes kuusi kilometriä korkea Kilimanjaro.

Lunta on.

#6 Olavi Virta – Tango Desiree

”Kun yö on kuulas, silkinmusta
Ilma täynnä on onnen odotusta
Aava nukkuu jo Argentiinan pusta”

Unkarin arot tunnetaan nimellä pusta. Myös Argentiinassa on aroja, mutta niiden nimi on pampa.

Pampa, ei pusta.

#7 Kim Wilde – Kids in America

”New York to East California
There’s a new wave comin’, I warn ya”

”California / I warn ya” -riimipari on silkkaa neroutta, ja Kim Wilden kasaripophelmi aivan yhtä hyvä. Tämän rinnalla on oikeastaan epäolennaista kysyä, mitä Kim tarkalleen ottaen tarkoittaa ”uudella aallolla”, joka yltää Yhdysvaltain itärannikolta melkein koko mantereen poikki ”Itä-Kaliforniaan” eli osavaltion harvaan asuttuun aavikko-osaan, mutta ei aivan vastakkaiselle rannalle asti. Fun fact: Kimpan varhaiset hitit olivat hänen isänsä Marty Wilden ja veljensä Ricky Wilden käsialaa, myös nuoren naisen ylikierroksilla käyvää sukupuoliviettiä ei-niin-isällisesti-tai-veljellisesti käsittelevä The Second Time (Go for It).

#8 Diesel – Sausalito Summernight

”Another mile or two to Frisco
Two hundred gallons from L.A.”

Hollantilainen pehmorockyhtye sai vuonna 1981 yllättäen top 40 -hitin Yhdysvalloissa laulullaan, joka kertoo ajomatkasta Los Angelesista San Franciscon lahden rannalla sijaitsevaan Sausalitoon maailmankuulua Pacific Coast Highwayta pitkin. Diesel-poikien reittivalinnassa on kuitenkin ollut jotain todella kummallista, jos matkaan on kulunut 200 gallonaa eli yli 750 litraa bensaa. Normaalireittiä pitkin tämä tarkoittaisi erittäin epäekologista yli 120 litran keskikulutusta sataa kilometriä kohden.

#9 The Divine Comedy – Sweden

”Then at last my eyes shall see them
Heroes everyone
Ingmar Bergman, Henrik Ibsen, Karin Larsson, Nina Persson”

Pohjoisirlantilainen nörttipoppari Neil Hannon ylistää länsinaapuriamme ja kertoo haluavansa muuttaa maahan, joka on ”tall and strong and blonde and blue-eyed, pure and healthy, very wealthy”. Ruotsalaiset musiikkitoimittajat eivät ole imartelusta huolimatta vieläkään väsyneet huomauttamaan, että Hannonin ruotsalaisten idolien joukkoon on päässyt livahtamaan myös norjalainen näytelmäkirjailija Ibsen.

Ikuinen sota, olisi Henrik Ibsen tuumannut, jos olisi kuullut Neil Hannonin lapsuksesta.

#10 Alex Chilton – Bangkok

”Just a little town down in Indonesia
Bangkok Bangkok”

Lapsetkin tietävät, että Bangkok on Thaimaan pääkaupunki ja kaikkea muuta kuin pieni.