CMX – Seitsentahokas

2013

A.W. Yrjänä teki virheen ja yritti analysoida sanoituksiaan.

A.W. Yrjänä teki virheen ja yritti analysoida sanoituksiaan.

CMX jatkaa tuttua kaavaa: helpompaa ”poplevyä” seuraa taiteellinen magnum opus.

CMXKansiNeljänteentoista levyynsä ennättänyt torniolaisdinosaurus on jo vuosien ajan toiminut kahden levyn sykleissä: helpompaa ”poplevyä” seuraa taiteellinen magnum opus. Fanit pitävät jälkimmäisistä enemmän. Seitsentahokas onkin jo saanut fanien hyväksynnän. Ja miksipä ei: näihin korviin se kuulostaa parhaalta CMX-levyltä 13 vuoteen.

Seitsentahokas tuntuu hyvässä mielessä kompromissilta myöhempien aikojen CMX:n eri puolten välillä: on melodiaa, on metallia, on vihaisuutta ja on romantiikkaa. Ja tietysti A.W. Yrjänän tekstejä, joita yleisestä käsityksestä poiketen ei ole tarkoituskaan analysoida. Niiden kannattaa vain antaa tehdä pessimistin myyräntyötään alitajunnassa.

Hätkähdyttävintä Seitsentahokkaassa on se, kuinka vittuuntuneelta vanhalta mieheltä Yrjänä nykyään kuulostaa. Hauskat kuvameemit ja hieman itsetyytyväiset Hesarin ruokakolumnit ovat päässeet vähän hämärtämään sitä tosiseikkaa, että hän on taiteilijana ollut aina oppositiossa nykyiseen maailmanjärjestykseen nähden. Kun hän raivokkaalla Etuvartio-biisillä pukee tämän tavanomaista suoremmiksi sanoiksi valehtelijoiden ja itsepetoksen maailmasta, tulee 1990-luvulla CMX-faniutensa eläneelle kuulijalle fyysisesti hyvä olo. Yrjänä on edelleen hyvien puolella!

Subjektiivinen ongelmani nykyisen CMX:n suhteen on lähinnä siinä, miten paljon kikkeliprogen ja sietämättömän matematiikkametallin kuunteleminen soi yhtyeen ilmaisussa. Minun nähdäkseni nuo vaikutteet tuovat Seitsentahokkaaseenkin lähinnä tiettyä insinöörimäistä kalseutta, jota nämä suurella sydämellä kirjoitetut kappaleet eivät kaipaisi. Tiedostan kyllä tämän olevan makuasia.

Kaiken kaikkiaan Seitsentahokas on kuitenkin todiste siitä, että tällä instituutiolla on yhä enemmän annettavaa kuin useimmilla sellaisiksi päätyneillä.

76 Seitsentahokas on hyvässä mielessä kompromissi myöhempien aikojen CMX:n eri puolten välillä: on melodiaa, on metallia, on vihaisuutta ja on romantiikkaa. Bändillä on yhä annettavaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!