Citius Altius Fortissimo!

Musisoivat urheilijat Top 40, osa 3

John McEnroe – tunnetta kentällä ja kitaran varressa.

Kuluneiden vuosien aikana ovat urheilumaailman juhlituimmat sankarit kerääntyneet kisaamaan ja kilvoittelemaan taidoistaan musiikkimaailman saralla. Suomen rokkaavimman jalkapallosivuston Vastapallon asiantuntijaraadin Nuorgamille tuottama lista selvittää viimein, kenen äänijänteet kantavat pisimmälle ja kenen sävelasteikon skaala ulottuu laajimmalle!

Toisille meistä annetaan osaamista, lahjakkuutta ja talenttia lusikalla, toisille taas soppakauhalla, joillekin roppakaupalla, niin se vain on!

Asiantuntijaraati on valinnut kisaan mukaan menestyksekkäitä kilpaurheilijoita, jotka ovat osoittaneet taitonsa myös musiikin saralla.

#24 Carlos Tévez

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Carlos Tévez on loistava argentiinalainen jalkapalloilija, joka on joutunut urallaan juuri nyt vaikeaan vaiheeseen.

Onneksi Carlitolla tai “El Apachella” on lohtunaan aina musiikki: hänellä on veljensä Diegon kanssa yhtye Piola Vago, (”Fiksu renttu”), joka on Argentiinassa listakamaa.

Ehkä tämä on todellinen syy pelurin monesti uutisoituun haluun palata kotimaahansa.

#23 Bob & Mike Bryan

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Identtiset amerikkalaiskaksoset Bob ja Mike Bryan ovat dominoineet tenniksen nelinpeliä jo vuosia: He ovat olleet ATP-listan ykkösinä pidempään kuin ketkään muut; jo yli 270 viikkoa! Ja putki sen kuin jatkuu: he ovat keulilla tälläkin hetkellä!

Grand Slam -pystejä on kaksosilla enemmän kuin vitriiniin mahtuu tai tässä yhteydessä ehtii luetella. Ja silti he jaksavat juhlistaa lähes jokaista voittamaansa pistettä hyppäämällä rintakehät ylpeydestä ja veljesrakkaudesta kaareutuen toisiaan vasten.

Bryan Bros Bandissa Mike soittaa rumpuja ja kitaraa, Bob urkuja ja isä-Waynekin tarttuu kitaraan silloin tällöin! Orkesterin eräänä voimahahmona häärii myös lähes oikea ammattimuusikko David Baron.

Bryanien debyytti Let It Rip julkaistiin vuonna 2009. Laulujen aiheina ovat maailmaa muutoinkin avaavat teemat, kuten elämä tien päällä tennisammattilaisena, pelaamisen haasteet, unelmien tavoittelemisen tuska ja nautinto.

Kappale Autograph kertoo koskettavasti tennisammattilaisen elämästä. Raps-osuudet hoitavat tennisässät Novak Djokovic ja Andy Murray.

#22 Johan Cruyff

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ajaxissa ja Barcelonassa jalkapallokenttiä sekä pelaajana että valmentajana dominoinut Johan Cruyff on eräs kaikkien aikojen totaalisimmista jalkapalloilijoista.

Hän oli myös eräs kaikkien aikojen totaalisimmista laulajista, vaikka julkaisikin harmillisesti vain yhden singlen.

Laulun Oei Oei Oei (Das Was Me Weer een Loei) kirjoitti Peter ”Hollannin Elvis” Koelewijn 22-vuotiaalle Cruyffille vuonna 1969. Nostattava party anthem nousi Hollannissa sinkkulistan sijalle 21 ja oli melko suosittu myös neljä vuotta myöhemmin Espanjassa, kun se julkaistiin siellä juhlistamaan Cruyffin siirtoa Barcaan.

#21 Franz Beckenbauer

http://www.youtube.com/watch?v=_q_4lZokbKA

1–0, Rakkaus johtaa!

Myös lemmen pelikentät hallinnut ”Keisari” Franz Beckenbauer valittiin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi 1972 ja 1976. Yhdessä Mario Zagallon kanssa he ovat ainoat ihmiset, jotka ovat sekä pelaajana että valmentajana voittaneet maailmanmestaruuden.

Mutta huonoja uutisia, Mario Zagallo! ”Becks” ehti myös muuta: Saksassa tehtiin vuonna 1973 elokuva Libero, jonka pääosan hän näytteli. Lisäksi ”Kaiserilla” oli menestyksekäs laulajanura 1960- ja 1970-luvujen Länsi-Saksassa.

Oheisessa videossa Franz keskeyttää tiimipalaverin ja ottaa koko joukkueen hienosti handclapseihin mukaan.

2–0, Rakkaus johtaa!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#20 Oscar de la Hoya

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

“Golden Boy” De la Hoya voitti olympiakultaa Barcelonassa vuonna 1992 ja ammattilaisuralla maailmanmestaruustittelin peräti kuudessa eri painoluokassa. Hän on muun muassa Yhdysvaltain latinovähemmistön keskuudessa supersuosittu hahmo.

De la Hoya kokeili ”hittiensä” kestävyyttä myös musiikkimaailmassa. Hän julkaisi vain yhden, mutta sitäkin menestyneemmän levyn, Oscar de la Hoya, joka sai vuonna 2000 Latin Grammy -ehdokkuuden. Tämä levy sisältää pelkkiä herkkiä rakkauslauluja sekä espanjaksi että englanniksi. Kilpailukappaleessaan de la Hoya pyyhkii Bee Gees -klassikolla Run to Me kanveesia teknisen tyrmäyksen muodossa.

#19 Kike Elomaa

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kike voitti 1980-luvun alussa kehonrakennuksen Ms. Olympia -tittelin, Euroopan mestaruuden – no, siis kaiken bodauksessa voittamisen arvoisen. Hän pääsi kehonrakennuksen Hall of Fameen vuonna 2001.

Musiikin halloffamet ovat toistaiseksi saaneet poliittisen ajojahdin vuoksi odottaa, vaikka Elomaan laulajanura alkoi jo vuonna 1981, Juha Vainion kanssa levytetyllä singlellä Nouseeko jo sullakin / Pokkana ja paikallaan.

Vuonna 1985 julkaistiin hänen ensimmäinen albuminsa Hymykuopat. Viimeisin uutta materiaalia sisältänyt albumi Kike Elomaa on vuodelta 2001.

Nykyään ”Kaik” on kansanedustaja ja yrittäjä.

Vuonna 2010 Viking Line toi laivoilleen Kiken ja muusikko Timo Rautalan liikunnallisen musiikki-iloittelun Pumppu hakkaa. Sen riehakkuudesta on jotakin aistittavissa oheisesta Perussuomalaisen puolueen Varkauden-iltamassa taltioidusta ”laiv-vetäisystä”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#18 Deion Sanders

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Deion Sandersin kohdalla termi moniosaaja on vähättelyä. Hän on ainoa ihminen maan päällä, joka on pelannut sekä NFL:ssä että baseballin World Seriesissä samaan aikaan. Hän on voittanut kaksi Super Bowlia. Vuonna 1992 hän teki samalla viikolla home runin ja touchdownin.

Onko siis mikään ihme, että Yhdysvaltain kansalta lempinimen Neon Deion saanut Sanders kokeili musiikkibusineksen valloittamista?

Ystävänsä MC Hammerin tukemana Sanders julkaisi vuonna 1994 levyn Prime Time, jolta single Must Be the Money nousi pikkuhitiksi.

Levy jäi Sandersin toistaiseksi ainoaksi, mutta vuonna 1995 MC Hammer ja Sanders yhdistivät voimansa Jean-Claude van Dammen pääosittaman elokuvan Street Fighterin soundtrackilla.

#17 John McEnroe

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

John McEnroe voitti seitsemän tenniksen Grand Slam -turnausta. Kuumakallena hän muodosti kiihkeän vastakohdan arkkiviholliselleen, jäänviileälle Björn Borgille.

”Johnny Macin” suuri unelma oli rock-tähteys. Hän opetteli soittamaan kitaraa ystäviensä Eddie van Halenin ja Eric Claptonin avustuksella, otti laulutunteja ja kaiken kaikkiaan oppi laulamaan ja soittamaan ihan hyvin – muun muassa oheisen linkin takaa löytyvän Smells Like Teen Spiritin.

Vuonna 1991, Rock Aid Armeniaa varten, McEnroe julkaisi yhdessä tennistähti Pat Cashin kanssa singlen ROCK ’n’ ROLL, jonka laulajana toimi The Whon Roger Daltrey. Se on todellinen harvinaisuus!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tennis On The Rocks -konserttiin Pariisissa 1992 Johnny Mac oli kerännyt bändiinsä Cashin lisäksi myös joukon muita entisiä tennisammattilaisia: Vitas Gerulaitisin, Juan Aguileran ja Yannick Noahin! Before you accuse me, baby!

Ura oli nousussa ja musiikkilehtien kansikuvapoikana poseraaminen siinsi silmissä. McEnroen selvästikin taidokas manageri järjesti miehen bändille kaksivuotisen kiertueen joka ulottui 15 maahan. Juuri kun pitkään viimeistelty levy piti vuonna 1997 julkaista, Mac jänisti ja lopetti muusikonuransa kertaheitolla. Levy jää siis yhdeksi rockin suurista salaisuuksista.

McEnroen nykyinen vaimo Patty Smyth ei ole Patti Smith vaan Scandal-yhtyeen laulusolisti.

Jos jonkun niin McEnroen elämässä on Hollywood-elokuvan ainekset. Itse asiassa monitaiturin soisi tarttuvan ohjaajanpalliin aivan itse!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sarja jatkuu huomenna.