Citius Altius Fortissimo!

Musisoivat urheilijat Top 40, osa 2

Elvis Stojko – kuumaa ja särmikästä.

Kuluneiden vuosien aikana ovat urheilumaailman juhlituimmat sankarit kerääntyneet kisaamaan ja kilvoittelemaan taidoistaan musiikkimaailman saralla. Suomen rokkaavimman jalkapallosivuston Vastapallon asiantuntijaraadin Nuorgamille tuottama lista selvittää viimein, kenen äänijänteet kantavat pisimmälle ja kenen sävelasteikon skaala ulottuu laajimmalle!

Toisille meistä annetaan osaamista, lahjakkuutta ja talenttia lusikalla, toisille taas soppakauhalla, joillekin roppakaupalla, niin se vain on!

Asiantuntijaraati on valinnut kisaan mukaan menestyksekkäitä kilpaurheilijoita, jotka ovat osoittaneet taitonsa myös musiikin saralla.

#32 Vinnie Jones

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Karskimpaa kovanaamaa kuin Vinnie Jones saa etsimällä etsiä! Jalkapalloilijana Jones korvasi taidon tahdonvoimalla: kerran hän nappasi pelikentällä Paul Gascoignea kiveksistä, kun muu ei Gazzan pysäyttämiseksi auttanut. Kun ovet Englannin maajoukkueeseen eivät aunneet, Jones muisti äitinsä isoisän olevan walesilainen ja näin ovet aukesivat Walesin kapteeniuteen asti.

Jalkapallo-uran jälkeen Jones on näytellyt Guy Ritchien elokuvissa, houstannut omaa poliisi-realitya ja sijoittunut kolmanneksi Englannin julkkis-Big Brotherissa.

Mutta ennen kaikkea Jones on tehnyt hienoa musiikkia! Myös laulajana hän korvaa mahdolliset vähäiset puutteet taidoissana tunteella, tulkinnalla ja kovalla työnteolla: Jonesin bluesia ja soulia mukavasti Niko Ahvosen hengessä yhdistelevä musiikki on saanut paljon ystäviä ympäri maailmaa.

#31 Kai Pahlman

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

HJK:n ja Suomen maajoukkueen legendaarinen maalintekijä Kai Pahlman kehitti kierteisillä kanuunoillaan suomen kielioppiin uuden sanan, banaanipotkun.

Taituri on taituri niin vihreällä veralla kuin mustilla ja valkeilla koskettimillakin: Pahlman on ammattipianisti, joka on monipuolisella musiikkiurallaan ehtinyt säveltämään musiikit neljään Mikko Niskasen lyhytelokuvaan ja loistamaan pianistina Aarne Tarkaksen musiikintäyteisessä elokuvassa Tähtisumua jo vuonna 1961.

#30 Randy Savage

http://youtu.be/uERyEZwq_DE

Randy ”Macho Man” Savage on kymmenine maailmanmestaruuksineen eräs kaikkien aikojen parhaista amerikkalaisista raskaan sarjan ammattipainijoista.

Painijana Macho Manin tunnusmerkkejä olivat karhea ja matala ääni sekä omaperäinen ”Ooh yeah!!!” -nimikkohuudahdus. Muusikonurallaan Savage pääsi hyödyntämään molempia – ja valtavaa egoaan. Hieman ennen urheilu-uransa loppua vuonna 2003 Savage julkaisi hienon rap-albumin Be a Man. Kakkoslevyä valmisteltiin pitkään, mutta projekti jäi valitettavasti kesken; Savage kuoli tänä vuonna sydänkohtaukseen.

#29 Samppa Lajunen

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Samppa Lajunen on yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista yhdistetyn hiihtäjistä. Hän voitti kolme olympiakultaa Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 ja lopetti urheilu-uransa vain 24-vuotiaana.

Lajunen on myös multi-instrumentalisti, joka osaa soittaa rumpuja, kitaraa ja bassoa.

Suomalaisista huippumäkihyppääjistä ja yhdistetyn miehistä (Lajusen lisäksi Ville Kantee, Jarkko Saapunki, Olli Happonen, Antti Kuisma) koostuvassa superkokoonpanossa Vieraileva tähti Lajunen otti soolokitaristin paikan.

Poko Recordsin julkaisema single Suomen kevein mies myi Euroopassa tuhansia kappaleita. Vuoden 2001 Lahden kotikisoihin bändi satsasi singlellä Sinivalkoiset taistelee. Valitettavasti nuo kisat muistetaan aivan muista asioista kuin tästä hienosta kappaleesta.

Vieraileva Tähti jäi telakalle vuonna 2003, mutta toivotaan, että fanit Saksassa, Puolassa ja muissa mäkihyppymaissa saavat bändin vielä palaamaan takaisin yhteen.

#28 Bernie Williams

http://www.youtube.com/watch?v=1hsXkoNBa5Y

Puerto Ricossa syntynyt Bernie Williams on voittanut neljästi baseballin World Seriesin New York Yankeesin riveissä ja pitää hallussaan useita lyöntiennätyksiä.

Eikä siinä vielä kaikki! Williams on klassisesti koulittu kitaristi, joka on tehnyt musiikillista yhteistyötä Bruce Springsteenin kanssa. Williamsin toinen levy Moving Forward nimettiin jopa Latin Grammy -ehdokkaaksi vuonna 2009.

Kilpailumme tuomariston Bernie Williams vakuutti oheisella ammattitaitoisella ja rutiinia huokuvalla instrumentaalilla, joka miellyttänee kaikkia aikuisen viihdemusiikin ystäviä.

#27 Youri Djorkaeff

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Milleniunm-huumassa Ranska dominoi jalkapallokenttiä ja Youri Djorkaeff oli yksi voittojen takuumiehistä: vuoden 1998 maailmanmestaruuden ja vuoden 2000 euroopanmestaruuden loogisena seurauksena Djorkaeff lyötiin ritariksi palveluksistaan Ranskan tasavallalle.

Sekään ei “Djorkalle” riittänyt, vaan hän halusi toteuttaa lapsuuden unelmansa ja ryhtyä poptähdeksi. Ensisingle Vivre dans ta lumière ei kuitenkaan valitettavasti menestynyt ja poptähteyden tavoittelu sai jäädä. Onneksi ritarin arvonimeä ei sentään otettu pois.

#26 Terry Venables

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Terry Venables on todellinen renessanssinero ja yksi brittien rakastetuimmista jalkapallohahmoista: El Tel pelasi 1960- ja 1970-luvuilla ympäri Lontoota Chelseassa, Tottenhamissa, QPR:ssa ja Crystal Palacessa, valmensi 1980-luvulla Barcelonaa ja 1990-luvulla Englannin maajoukkuetta.

Venables on myös kirjoittanut Hazell-salapoliisiromaaneja, harrastanut sekalaisia bisneksiä (ja konkursseja) sekä mediatöitä ja ennen kaikkea maltillisen menestyksekästä laulajanuraa jo 1970-luvulta lähtien.

Varsinaiseen hehkuunsa laulajana Venables nousi 2000-luvulla tehtailemalla Englantia arvokisoissa kannustavia kappaleita. Niistä menestynein ja taiteellisesti korkeatasoisin on vuoden 2010 MM-kisoja varten tehty, The Sun -lehden kustantama Elvis-cover If I Can Dream, johon Venables sai taustabändikseen The Royal Philharmonic Orchestran.

#25 Elvis Stojko

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Elviksestä toiseen, nimi on enne!

Kanadalainen taitoluistelija Elvis Stojko voitti urallaan kolme maailmanmestaruutta ja kaksi olympiahopeaa. Stojko on harrastanut lapsesta lähtien itämaisia taistelulajeja ja toikin elementtejä niistä myös taitoluisteluohjelmiinsa. Läpimurtokaudellaan mustan vyön karateka-Elvis luisteli vapaaohjelmansa elokuvan Dragon: The Bruce Lee Story musiikkiin.

Lapsuudesta asti musiikki on näytellyt tärkeää osaa Elviksen elämässä. Hänen slovenialais-syntyinen isänsä on klassisesti koulittu tenori ja unkarilais-syntyinen äitinsä tanssija. Olikin vain ajan kysymys milloin Elvis itse säntäisi musiikkiuralle.

Vuonna 2009 julkaistulle debyyttialbumilleen 100 Lifetimes ”Elvari” sai tuottajaksi Canadian Idolin housebändin johtajan Mark Lalaman. Stojko kuvailee levyään kuumaksi ja särmikkääksi nykyaikuismusiikiksi. Varmaankin ihmisten kateuden vuoksi levy on mystisesti vaiettu kuoliaaksi.

Sarja jatkuu huomenna.