Blondatusta kuontalosta joogaponnariin – 20 vuotta Thom Yorkea hiusmallien kautta tarkasteltuna

Huomenna tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta Radioheadin Pablo Honey -debyyttialbumista. Yhtyeen laulajan Thom Yorken luotsaama superkokoonpano Atoms For Peace julkaisee esikoislevynsä puolestaan maanantaina.

Syksyllä 45 vuotta täyttävä Yorke, jonka toinen silmä on lapsuudessa tehtyjen silmäoperaatioiden takia suurempi kuin toinen, on ehtinyt luoda Radioheadin kanssa Kid A:n, OK Computerin ja In Rainbowsin kaltaisia merkkipaalulevyjä. Mutta oleellisin kysymys on vielä kysymättä. Miten miehen hiustyylit ovat muuttuneet 20-vuotisen levytysuran aikana? Tässä lyhyt oppimäärä tärkeään asiaan.

#1 Blondattu kuontalo – Pablo Honey (1993)

Yorke1

Yorke, Ed O’Brien, Jonny Greenwood, Phil Selway ja Colin Greenwood perustivat 1980-luvulla Abingdonin poikakoulussa bändin nimeltä On A Friday, josta myöhemmin muotoutui Radiohead. Debyyttisingle Creep julkaistiin vuonna 1992 ja debyyttilevy Pablo Honey kiihkeimmän grungeaallon jälkimainingeissa vuonna 1993.

Tämä näkyi myös laulusolistin hiuskuontalossa. Blondattu pehko toi vahvoja Kurt Cobain -mielleyhtymiä. Tukka näyttää lähinnä levy-yhtiön markkinointiosaston ajan hengen mukaan stailaamalta. “I’m a creep / I’m a weirdo / What the hell am I doing here / I don’t belong here”, Thom lauloi, ja blondatun kuontalon avustamana me uskoimme joka ikisen miehen suustaan sylkemän sanan. Creep oli valtava hitti, jota Yorke ja kumppanit eivät ole muutamia yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta sitten OK Computer -levyn kiertueen soittaneet keikoillaan

Stop Whispering -videolla Yorken tukka ja tyyli tuovat mieleen Cobainin, David Bowien ja David Lynch -elokuvasta karanneen oudon roolihahmon yhdistelmän.

http://www.youtube.com/watch?v=PECnzN8P6KQ

#2 Hyvästi, blondattu kuontalo – The Bends (1995)

Yorke ja R.E.M.:n Michael Stiple.

Yorke ja R.E.M.:n Michael Stiple.

Vuonna 1994 julkaistun My Iron Lung -EP:n aikoihin ja EP:n nimibiisistä tehdyllä videolla Thom Yorke kukkoili vielä vetyperoksidiblondina. Kun The Bends julkaistiin keväällä 1995 ja Radiohead kiersi Eurooppaa R.E.M.:in lämppärinä, Yorken tukka oli muuttanut väriään tummanruskeaksi, jopa vähän punertavaksi. Uskottavuuspisteet nousivat. Ylläolevassa kuvassa Yorke poseeraa Michael Stipen kanssa samoihin aikoihin, kun Radiohead vieraili ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran Suomessa, Helsingin Juhlaviikoilla Huvila-teltassa.

Tukkauskottavuuspisteiden nousu takasi myös sen, että musiikin uskottavuus kasvoi. Poissa oli Pablo Honeyn puoliangstinen tyylisuuntahapuilu, tilalla jonkin verran angstista kolmen kitaristin riffittelyä, mutta myös runsaasti eteerisen kaunista äänimaisemaa.

Parhaiden Radiohead-biisien kärkikymmenikköön lukeutuvan Fake Plastic Treesin videolla nähtiin vielä tyylikkäästi muotoillussa vaaleassa tukassa hengaileva Thom Yorke. Cobainmaisuus ja bowiemaisuus loistivat poissaolollaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Oma väri paras väri – OK Computer (1997)

Yorke4

Hiustenvärjäyskausi tuli Yorken osalta päätökseen Radioheadin aloitettua yhdeksi uransa merkkipaaluista nousseen OK Computerin nauhoitukset. Vuonna 1996 Baz Luhrmannin Romeo & Juliet -filmatisoinnin soundtrackilla julkaistu Talk Show Host nousi pieneksi hitiksi, mutta kesäkuussa 1997 julkaistu OK Computer räjäytti kaikki mahdolliset potit. Paranoid Android, Karma Police ja No Surprises olivat hittejä, ja levy oli hurja arvostelumenestys.

OK Computerin aikoihin Yorken ja muiden Radioheadin jäsenten tiedostavuus ja aktivismi tulivat esille. Naomi Kleinin ja Noam Chomskyn kaltaiset kirjailijanimet sekä esimerkiksi globalisaation vastustaminen ja reilun kaupan tukeminen nousivat esiin bändin haastatteluissa.

Koska hiustenvärjäysajat olivat ohi, Yorken oma hiekanruskea väri toi entistä enemmän uskottavuutta yhdessä arvostelumenestyslevyn ja aktivismin kanssa.

No Surprisesin video on 16 vuoden jälkeenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan aika kuumottava.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Toisinajattelija – Kid A ja Amnesiac (2000–2001)

Yorke3
OK Computeria seuranneella kiertueella Thom Yorke ahdistui kiertue-elämästä ja oman yhtyeensä suuresta menestyksestä. Seurasi vastareaktio nimeltä Kid A.

Levy, jota monet pitävät Radioheadin todellisena merkkiteoksena, sisälsi elektronista, kokeellista ja vahvasti efektoitua äänimaisemaa. Sama linja jatkui vuotta myöhemmin julkaistulla Amnesiac-levyllä.

Yorken ja Radioheadin aktivismi jatkui vahvana. Kid A:tä ennen tehdyllä kiertueella bändi konsertoi jättimäisessä teltassa, jossa kaikki tuote- ja sponsorimerkit oli peitetty ja paikalla oli vain ympäristö- ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kojuja. Vuonna 2001 Amnesiacin jälkeinen areenakiertue ylsi Tukholmaan asti, joka on täkäläisestä vinkkelistä lähin paikka, jossa bändi on nähty vuoden 1995 jälkeen.

Kid A:n ja Amnesiacin aikoihin Thom Yorken habitus oli OK Computerin aikakautta resuisempi, mikä johtui pitkälti parransängestä miehen naamalla. Tukkamallissa ei muutosta. Michel Gondryn ohjaamalla levottomalla Knives Out -videolla nähdään Yorke, perustukka ja aktivistisänki.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Takatukkainen perheenisä – Hail to the Thief (2003)

Yorke5

Vuonna 2003 julkaistu Hail to the Thief palautti perinteisemmän rocksoinnin Radioheadin musiikkiin. Albumi oli sekoitus orgaanisempaa ja elektronista soundia. Yorke kuvaili albumia reaktioksi uuden vuosituhannen ensimmäisten vuosien tapahtumiin ja huoleen vuonna 2001 syntyneen esikoislapsensa tulevaisuudesta. Hail to the Thief -kiertue jatkui vuoden 2004 kevääseen asti, jonka jälkeen bändi vetäytyi tauolle ja jäsenet keskittyivät lepäämiseen sekä sooloprojekteihinsa.

Vuonna 2003 Yorke oli edennyt sivujakaus- ja takatukkavaiheeseen. Kokoparran ja sängen välillä vaihteleva naamakarvoitus oli tullut jäädäkseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Siistiytynyt sivujakaus – The Eraser (2006)

Yorke6

Radioheadin levytyssopimus EMI:n kanssa päättyi vuonna 2004 julkaistuun Com Lag -EP:hen. Vuonna 2005 bändi julkaisi yhden uuden kappaleen, I Want None of This, joka ilmestyi Help: A Day in the Life -hyväntekeväisyyslevyllä. Muuten yhtye keskittyi luomaan ja äänittämään materiaalia seitsemännelle pitkäsoitolleen.

Vuonna 2006 Thom Yorke julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa The Eraser. Elektroniseen äänimaisemaan keskittynyt levy sai hyvän vastaanoton. Mediassa liikkui huhuja, että Radioheadin taru olisi tullut tiensä päähän. Toisin kävi.

Promokuvissa Yorke esiintyi parrakkaana, mutta tukka oli siistitty.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 Takatukan lievä comeback – In Rainbows (2007)

Yorke7

Vuonna 2007 ilman levysopimusta ollut Radiohead päätti ravistella musiikkiteollisuutta, kun In Rainbows julkaistiin lokakuussa digitaalisessa muodossa. Levy oli ladattavana yhtyeen kotisivuilta ostajan itse valitsemalla hinnalla. Yorke ja kumppanit ravistelivat alaa myös musiikillisesti. In Rainbows oli Radioheadin kolmas merkkipaalulevy, arvostelumenestys ja vuoden parhaaksi rankattujen albumien joukossa kautta maailman ja musiikkimedian.

Vuoden 2008 maailmankiertueella Thom Yorken tukka esiintyi hiukan pöllämystyneenä ja takatukka oli tehnyt paluun, mutta ei niin väkevänä kuin vuonna 2003.

Ensimmäinen In Rainbowsilta julkaistu single oli Jigsaw Falling into Place, jonka video on kypäräkameroineen oikein hyvä, edelleen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Hippiruoska, joogaponnari ja kokoparta – King of Limbs (2011)

Yorke8

In Rainbows -kiertueen jälkeen Thom Yorke kokosi melkoisen superkokoonpanon (Flea, Radiohead-hovituottaja Nigel Godrich, muun muassa Beckin taustalta tuttu Joey Waronker ja Red Hot Chili Peppersin keikkaperkussionisti Mauro Refosco) esittämään The Eraserin kappaleita livenä. Kokoonpano sai nimen Atoms For Peace.

Helmikuussa 2011 Radiohead julkaisi kahdeksannen albuminsa. King of Limbs julkaistiin aluksi vain digitaalisena ja erikoispainoksena yhtyeen omien kotisivujen kautta. Vastaanotto oli suhteellisen suopea, mutta ei In Rainbowsin veroinen.

Yorken hiukset olivat muutamassa vuodessa venähtäneet lähes hippiruoskamaiseen pituuteen. Parta oli charmantisti harmaantunut, ja joissain kuvissa mies oli vetänyt tukkansa tiukalle joogaponnarille.

Lotus Flowerin videolla Yorke yritti luoda oman gangnamstylensa. Yritykseksi jäi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Jatkuuko joogaponnarin taru – Amok (2013)

Yorke9

Atoms For Peace julkaisee maanantaina esikoislevynsä Amokin. Onko Yorken tukan pituus kasvanut entisestään? Onko joogaponnari edelleen yhtä tiukkana?

Hiusmallin lisäksi jännittää toki levyn sisältö. Biisimaistiaiset ovat ainakin olleet mielenkiintoisia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!