Black Hippy – hiphopin mielenkiintoisin superposse

Black Hippy; Kendrick Lamar, Schoolboy Q, Jay Rock, Ab-Soul.

Hippi se on mustakin hippi: Kendrick Lamar, Schoolboy Q, Jay Rock, Ab-Soul.

The Circuksessa tänään lauantaina esiintyvä Kendrick Lamar teki yhden viime vuoden puhutuimmista hiphop-albumeista. Good Kid, M.A.A.D. City on kunnianhimoinen, kolmeen osaan jaettu itsereflektiivinen ja tuotannoltaan mielenkiintoinen räppieepos. Sen keskiössä on hahmo, jonka elämäntarina on luovasti ja moniselitteisesti kerrottu. Lamarin kiehtovuus ei tule niinkään tarinoista itsestään, vaan siitä, miten ne on esitetty.

Lamarin taustalla on Black Hippy -niminen räppikollektiivi, johon kuuluvat hänen lisäkseen Schoolboy Q, Ab-Soul ja Jay Rock. Nelikko on julkaissut kolmen vuoden sisään omilla nimillään seitsemän studioalbumia ja lukuisia mixtapeja. Black Hippy -studiolevyä ei vielä ole kuultu, mutta räppärit vierailevat toki ahkerasti toistensa julkaisuilla.

Lamarin huippuodotetun keikan kunniaksi Nuorgam esittelee lyhyesti Black Hippyn jäsenet sen mukaan, mitä he ryhmään tuovat.

Jay Rock ja klassinen länsirannikon uho

Studiodebyyttinsä Follow Me Home kesällä 2011 julkaissut Jay Rock edustaa ryhmän perinteisintä osastoa. Tutut pianosamplet, letkeät puhallinsoittimet ja paljon uhoa. Albumin avaava Code Red on tyylillisesti täydellistä 2001-kauden Dr. Dre -pastissia ja Rockin flow ja äänenkäyttö muistuttavat niinikään samaista artistia. Epätasaisten mixtapejen From the Hood to the Cover of XXL ja Tales From the Hood 2 jälkeen Rock löysi kultasuonen, eivätkä lahjakkaat vierailijat Kendrick Lamarista Lil’ Wayneen enää jätä levyn päätähteä varjoonsa. Toisinkin olisi voinut käydä: ensimmäisen sinkkunsa All My Life vuonna 2008 julkaissut Rock oli jonkin aikaa kiinnitettynä Warner Bros. Recordsille, ja yhteistyö Flo Ridan ja 50 Centin kaltaisten kaupallisten räppärien kanssa olisi voinut johtaa yhdentekevään höttöön.

Rock kuitenkin siirtyi WB:ltä Tech N9nen ja Travis O’Guinin perustamalle Strange Musicille, joka antoi vapaat kädet debyytin työstämiseen. Jos länsirannikon ganstaräpin uudesta noususta puhutaan, ei Jay Rockin nimeä voi sen myötä jättää mainitsematta. Dre- ja The Game -viittaukset ovat perusteltuja, mutta oma ääni erottuu silloinkin, kun Westsidessa kumppanina on uuden ja muovisen R&B:n suurimpiin kupliin kuuluva Chris Brown.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Jay Rock – Say Wassup (feat. Ab-Soul, ScHoolboy Q & Kendrick Lamar)

Ab-Soul, kirjaviisas

Herbert Anthony Stevens IV on räppärinä Black Hippyn älykkö – jäsen, jota ScHoolboy Q on esimerkiksi sanonut konsultoivansa omana henkilökohtaisena ihmissanakirjanaan. Kaksi studioalbumia julkaissut Ab-Soul tuntuu vielä etsivän omaa polkuaan. Vuonna 2011 julkaistu Longterm Mentality on monipuolinen ja turhauttavan epätasainen ristiretki erilaisten lyyristen ja temaattisten aihioiden labyrinttiin. Ab-Soul unohtaa pudotella leivänmuruja taakseen, ja keskiverrosta luokattomaan vaihteleva tuotanto hukuttaa hänet lopulta alleen.

Vuotta myöhemmin julkaistu Control System lupaa jo parempaa. Malcolm X:n omaelämäkerran suurimmaksi vaikuttajakseen maininnut, harvinaista Steven Johnson -syndroomaa sairastava Ab-Soul on löytämässä omaa ääntään, mutta tunnin mittaiseen albumiin se ei vielä veny. Nykyisellään räppärillä on vaara jäädä muiden artistien vakiovierailijaksi ja alemmuudentuntoa muita Black Hippy -jäseniä kohtaan potevaksi talentiksi. Aika näyttää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ab-Soul – Terrorist Threats (feat. Danny Brown & Jhene Aiko)

ScHoolboy Q ja ryhmän synkin sivu

Armeijan tukikohdassa Saksassa syntynyt Quincy Matthew Hanley on Black Hippyn monipuolisimpia jäseniä. Setbacks-levyllä hän revittelee ääntään vapaasti ja vaihtelee flow’taan biisien sisällä ja välillä tavalla, johon hyvin harvat pystyvät. Jay-Z:n ja Nasin suurimmiksi esikuvikseen mainitseva räppäri pui kappaleissaan jengimenneisyyttään Cripsissä, huumekauppaa, vankilareissuja ja isäksi tulemista.

Habits & Contradictionsilla ScHoolboy Q osoittaa versatiiliutensa ja kykynsä kirjoittaa kappaleita, jotka vellovat katkerassa hasispilvessä, mutta vilauttelevat savun seasta ihailtavaa pop-sensibiliteettiä. Metodeissa on paljon samaa Kendrick Lamarin kanssa: ScHoolboy heittää kollegoidensa kanssa ilmoille riimejä, kuten “I keep the illest trillest bitches while I’m swaggin’ it / Crush a bit, little bit, that’s my pursuit of happiness”, joiden suhde räppärin historiaan on vähintäänkin ambivalentti. Hiphopin kuvastoon kuuluu kaiken rikollisen glorifiointi, ja levyllä Schoolboy tuntuu sovittelevan ylleen tätä viittaa, etsien samalla oikeaa tapaa suhtautua menneisyyteensä. Se tapahtuu niin Jhené Aikon feattaaman pirteän Sex Driven kuin äärisynkän Raymond 1969 -painajaisenkin kautta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
ScHoolboy Q – Hands On The Wheel (feat. A$AP Rocky)

Kendrick Lamar ja ansaittu supertähteys

Nelikon suurin tähti on myös vastuussa ryhmän toistaiseksi yhtenäisimmästä ja taiteellisesti kunnianhimoisimmasta albumista. Good Kid, M.A.A.D. City on amerikkalaisen hip hopin tulevia klassikoita ja väkevä osoitus siitä, miten Dr. Dren perintöä ehkä kaikkein selkeimmin edustava räppäri pystyy astumaan genren kaikkien mukavuusalueiden ulkopuolelle. 12-minuuttisen Sing About Me, I’m Dying of Thirstin puolivälissä Lamar kysyy: “Fighting for your rights, even when you’re wrong / And hope that at least one of you sing about me when I’m gone / Now am I worth it? / Did I put enough work in?” Vastaus hänen kysymykseensä on kapiteelein kirjailtu KYLLÄ.

Syvälle taiteilijaan itseensä katsova levy ja sitä edeltänyt, kahden naisen tarinat kertonut konseptialbumi Section.80 ovat vahvoja osoituksia Lamarin potentiaalista ja herättävät kysymyksen: mitä seuraavaksi? Jos Lamar onnistuu pysymään inspiroituneena, voi hänen uransa seurailla vielä Kanye Westin kaltaisten kameleonttien polkuja. Supertähti hän on joka tapauksessa jo nyt.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kendrick Lamar – Swimming Pools (Drank)

Kendrick Lamar lauantaina 16. helmikuuta The Circuksessa Helsingissä. Ovet aukeavat kello 21. Keikka on loppuunmyyty.