Ay ay ay! – Kiinnostavimmat musisoimaan ryhtyneet mallit

Naomi Campbellin uran poptähtenä voi kiteyttää tähän V Spainin kansikuvaan vuodelta 2011.

Harva asia väräyttää hömppäintoilijan viisaria terhakkaammin kuin (super)malli, joka kampeaa itsensä mikrofonin eteen ja luikauttaa musiikkiesityksen. Toisilta se jopa onnistuu, toisilta ei.

Tämä lista on valikoitunut sekä yleisen kiinnostavuuden että musiikillisten ansioiden perusteella. Ja koska kaikki julkisuus on pelkkää plussaa, niin sekoiluista mediassa sai joissain tapauksissa lisäpisteitä. Listaa koottaessa raakattiin pois ensin näyttelijöinä pinnalle nousseet, kuten Natalie Imbruglia ja Dannii Minogue, sekä jo ennen mallin uraansa hittejä tehneet, kuten Vanessa Paradis. Sen sijaan mallina aloittaneiden musiikillisen päähänpiston ajoituksella ei ollut merkitystä.

Juttu on henkinen jatko-osa tammikuussa ilmestyneelle mallit musavideoissa -artikkelille.

#10 Janina Frostell

Janina Frostell (nyk. Fry) yritti musiikkibisneksessä malliuransa jälkeen vuosituhannen vaihteessa todella vakavasti, mutta melko vajain taidoin. Sen minkä Frostell äänessä menettää, hän voittaa ulkomuodossa eikös juu? Suomen Neidon osakkeita nostivat ennen kaikkea alusvaatetoimeksiannot sekä katu-uskottavuuden kliimaksi, eli oma vaatemallisto Tokmannille, eikä Laura Voutilaisen Addicted to You -euroviisun sanoittamisesta ollut ainakaan haittaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 Kim Herold ja Ninja Sarasalo

Kim Heroldin ura mallina on itse asiassa jäänyt hänen varsin menestyksekkään musiikkiuransa varjoon, ex-pariskunnan toiselle osapuolelle Ninjalle kävi päinvastoin. Herold on yltänyt jopa Suomen albumilistan top teniin Humane-projektinsa avulla. Semilahjakas mies.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sittemmin eläköitynyt Sarasalo esiintyi muun muassa Gaultierin mainoksissa ja lukuisissa muotinäytöksissä ympäri maailmaa. Hush Hush ylsi jollain ihmeellisellä tempulla Ruotsin listoille. Sekä Herold että Sarasalo ovat osallistuneet myös euroviisukarsintoihin, erikseen tietty.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Naomi Campbell

90-luvulla Naomi Campbell oli kaikkialla: catwalkeilla, editorial-kuvauksissa, mainoskampanjoissa, julkkisbileissä, musavideoissa ja kissatappeluissa. Laulajan ura ei ehkä ollut kaikkein paras veto, mutta varmasti parempi kuin alaisten lyöminen ja potkiminen. Love and Tears -videon ohjasi Anton Corbijn, mutta sen avulla ei kokonaisuutta juuri kohennettu.

http://youtu.be/HXXwhLtlpWs

#7 Kata Kärkkäinen ja Linda Lampenius

Playboy-tyttömme voi hyvin niputtaa. Kärkkäinen avautui julkaisussa 1988, Lampenius kymmenen vuotta myöhemmin. Mallitähteyden jälkeen heidän uransa kääntyivät eri teille: Kärkkäisestä tuli kirjailija ja taiteilija, viulisti-Lampeniuksesta julkkis Ruotsissa.

Kärkkäinen (nyk. Katariina Souri) julkaisi vain yhden albumin, Your Loven (1989), mutta yritti vielä vuonna 1991 suomenkielisellä materiaalilla. Ay ay ay, tässä meillä Klassikko isolla k:lla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lampeniuksen (kansainvälisesti Brava) musiikkiura nousi liitoon vuonna 1997, kun EMI kiinnitti hänet talliinsa. Nimetön popalbumi ylsi maamme top teniin. Ja kukapa voisi unohtaa Lindan käyntiä Baywatchissa! Miksei maabrändityöryhmä ole tajunnut tehdä mainosta, jossa nimikkosiiderinkin lanseerannut Linda juo Itämeren puhdasta vettä tuulikoneen hulmuttaessa muhkeaa blondilettiä? Ideaa saa käyttää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Karen Elson

Useissa huippumerkkien näytöksissä ja mainoskampanjoissa esiintynyt Karen Elson tunnetaan myös Jack Whiten toisena ex-vaimona. Kyyhkyläiset eivät pitäneet suhdettaan vakan alla vaan veivät sen studioon ja kappas, The Ghost Who Walks ilmestyi Whiten Third Man -levymerkillä vuonna 2010. Joku jopa osti sen. Sitten tuli ero. Elson on eittämättä kohtuullisen lahjakas muusikko.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Nick Kamen

Brittihurmuri Nick Kamen singahti kuuluisuuteen Levi’sin mallina vuonna 1985. Pian pitikin alkaa laulaa, totta kai ja mikä ettei. Each Time You Break My Heart -hitin taustalta löytyvät itse Madonna ja Stephen Bray, mutta vuonna 1990 ilmestynyt I Promised Myself on parempi biisi, joten tarjoamme sen. Albumeita ilmestyi kaikkiaan peräti viisi, kunnes Kamen ei enää jaksanut yrittää. Nykyisin hän… Niin, kuka tietää?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Twiggy

1960-luvun kauneusikoni Twiggy, siviilissä Lesley Lawson, ei kaipaa esittelyjä mallimaailmassa, mutta harvempi tuntee hänen musiikillista tuotantoaan. Popin ja kantrin välillä seilaillut laulajatar ei ole myynyt levyjä kukkurakaupalla, mutta yhdessä muiden populaarikulttuurisaavutustensa (muun muassa Golden Globe -pysti) kanssa hänet pitää ottaa mukaan tälle listalle. Lukuisista levytyksistä Twiggy (1976) sekä Please Get My Name Right (1977) ylsivät top 40 -albumilistalle Britanniassa.

http://youtu.be/R2ny4SvfSsY

#3 Milla Jovovich

Milla Jovovich alkoi näytellä menestyksekkään mallinuransa ohessa jo ennen vuonna 1994 ilmestynyttä, Dante Alighierin inspiroimaa The Divine Comedy -esikoisalbumiaan, vaikka suurin suosio valkokankaalla lohkesi vasta sen jälkeen. Voidaan siis kiistellä, onko hän laulava malli vai laulava näyttelijä. Joka tapauksessa lähes kokonaan Jovovichin itsensä kirjoittama indieväritteinen albumi on rohkea veto verrattuna moniin muihin mallien tuotoksiin ja Gentleman Who Fell äityi jopa pienenpieneksi jenkkihitiksi. Virallista kakkosalbumia ei ole vieläkään kuulunut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Paris Hilton

Aika moni ulkomainen catwalkin kissa on samppanjapöhnässään eksynyt mikrofonin ääreen ja luullut, että se tarkoittaa laulu-uraa. Kukaan ei ole aukonut suutaan itsestään haltioituneena niin suurin toivein kuin hotellimogulien jälkikasvu, julkkistyrkky, kauhukakara ja tv-tähti Paris Hilton. Toki Hilton oli parrasvaloissa jo ennen syntymäänsä, mutta hän oli uransa alussa myös oikeiden mallitoimistojen listoilla ja poseerasi esimerkiksi Guessille ja Diorille. Kymmenien merkittävien media- ja kulttuuritekojen joukosta pitää poimia Paris-albumi (2006) sekä sen kelvolliset hömppäsinglet Stars Are Blind ja Nothing in This World.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 Carla Bruni

Italialainen Bruni syntyi kultalusikka suussa. Parikymppisenä upporikas ja superkaunis perijätär bongattiin Guessin kampanjaan ja siitä Versacelle, Lacroix’lle, Gallianolle ja Chanelille. Eric Clapton ja Mick Jagger puolestaan bongasivat Brunin kainaloonsa. Neidon esikoisalbumi Quelqu’un ma dit ilmestyi 2002 ja sitä myytiin yli miljoona kappaletta pelkästään Ranskassa. Viisi vuotta myöhemmin taiteellinen Bruni julkaisi tunnettujen runoilijoiden hengentuotteita No Promises -albumilla ja seuraavana vuonna kirjoitti itse pikkuklassikoksi kehutun Comme si de rien n’était’n. Noihin aikoihin hän tapasi myös tulevan aviomiehensä, Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus: Samantha Fox

Sabrinaa ei kelpuutettu, koska häntä on hehkutettu Nuorgamissa aivan tarpeeksi. Mutta Samantha Foxista ei ole ollut vielä yhtään juttua. Vääryyttä!!1! Brittiläinen Fox aloitti mallin uransa samoihin aikoihin kuin popparina, mutta ilman paljastavia kuvia hänestä ei olisi tullut poptähteä. Touch Me (I Want Your Body) oli top ten -suksee ympäri maailmaa. Muun muassa Stock-Aitken-Waterman -koneisto sorvasi hänelle vielä lisää hittejä, joten Fox onkin näistä yrittäjistä ehdottomasti menestynein poppari, mutta samalla Lampeniuksen ohella ehkä vähiten perinteinen malli – lähinnä kolmossivun tyttö.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!