Avaruusrockia stadioneille – Plan Muse from Outer Space!

Print

Avaruusrock. Tuota termiä käytetään usein kuvailemaan laulaja-kitaristi Matthew Bellamyn, basisti Chris Wolstenholmen ja rumpali Dominic Howardin Englannin Teignmouthissa vuonna 1994 perustaman Musen musiikkia.

Eikä tuolla universumia syleilevällä termillä nyt ihan täysin metsään mennä. Yhtyeen laulujen sanoituksissa pyöritään välilllä apokalyptisissä, välillä salaliittoteoreetikkoja hellivissä tunnelmissa. Nuorgam löysi maailmanlaajuisesti yhteensä yli 15 miljoonaa levyä myyneen yhtyeen albumeista tuiki tärkeitä yhtymäkohtia aurinkokuntamme planeettojen kanssa – niin musiikillisesti, levymyynnillisesti kuin muuten vain olennaisuuksia pohdiskellen.

Teksti Visa Högmanderin, grafiikka Kimmo K. Koskisen.

#6 Showbiz (1999) = Venus

Venus muistuttaa sisäiseltä rakenteeltaan sympaattista kotimollukkaamme Tellusta. Planeetat ovat samaa kokoluokkaa ja syntyneet samalla aurinkokunnan alueella. Venuksen yhtenäisen kuoren alla on sulasta kivimateriaalista koostuva vaippa, jossa sisimpänä on halkaisijaltaan noin 6 000 kilometrin levyinen rautaydin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Showbiz muistuttaa rakenteeltaan Musen albumeista eniten maata. Albumilta irrotettu Sunburn-single oli Radiohead-mielleyhtymiä (Showbizin tuotti myös Radioheadia tuottanut John Leckie) synnyttänyt pikkuhitti, mutta muuten levyn yhtenäisyyttä tavoittelevan kuoren alla on lähinnä sulaa ja valuvaa kivimateriaalia, joka yrittää olla paljon, mutta ei pääse kiinteytymään missään vaiheessa. Rautaydintä ei löydy. Muse esiintyi Showbiziä seuranneella kiertueella Helsingin Tavastialla vuonna 2000.

#5 Origin of Symmetry (2001) = Maa

Maa eli maapallo – Tellus kavereiden kesken – on aurinkokunnan ainoa planeetta, jolta tiedetään löytyvän elämää. Tuon elämän älyllisyydestä voi välillä olla toki montaa mieltä. Maan keskietäisyys auringosta on noin 149,6 miljoonaa kilometriä. Planeetan ikä on noin 4,5 miljardia vuotta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuten maapallolta, myös Origin of Symmetryltä löytyy elämää. Viriileimmät elossaolon ilmentymät ovat nimeltään Plug in Baby ja New Born, kappaleet, jotka ovat pysyneet mukana Musen planeettojasyleilevissä live-esiintymisissä näihin päiviin asti. Origin of Symmetry esitteli aurinkokunnalle debyyttilevyä riffipainotteisemman rockorkesterin. Vuonna 2002 Muse konsertoi Ilosaarirockissa Joensuussa.

#4 Absolution (2003) = Neptunus

Neptunus tunnetaan sinisestä väristään ja tummasta suuresta pilkustaan. Se on halkaisijaltaan neljänneksi ja massaltaan kolmanneksi suurin aurinkokunnan planeetoista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Absolution on ensimmäinen levy, jolla Matthew Bellamyn lisäksi myös muut Musen jäsenet osallistuivat laulujen kirjoittamiseen. Sanoituksissa maailmanlopun tunnelmat ja salaliittoteoriat nostivat päätään entistä voimakkaammin. Absolution oli yhtyeen ensimmäinen maailmanlaajuisesti miljoonamyyntiin yltänyt albumi. Levyn kiertueella Muse piipahti Helsingin Nosturissa esiintyen kahtena iltana loppuunmyydyille saleille.

#3 Black Holes and Revelations (2006) = Uranus

Uranus on jättiläisplaneetta, joka on ainoa kreikkalaisen jumalan (Uranos) mukaan nimetty planeetta – muut on nimetty roomalaisten jumalien mukaan. Planeetalla on 27 tunnettua kuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Black Holes and Revelations on Telluksen kamaralla Musen eniten myynyt albumi (noin 3,5 miljoonaa kappaletta). Me suomalaiset olemme kuitenkin erilaisia avaruuskuntanuoria, sillä Black Holes and Revelations on maassamme vasta kolmanneksi myydyin Muse-levy hieman yli 15 000 levyn myynnillään. Albumin kappaleiden teemat kurkottelivat muukalaisten valloituksesta poliittisten agendojen kautta pelkistettyihin rakkaustunnelmiin. Muse esiintyi Black Holes and Revelationsia seuranneella kiertueella Helsingin jäähallissa 2007.

#2 The 2nd Law (2012) = Saturnus

Saturnus on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta, jota pidetään yhtenä kauneimmista taivaankappaleista. Saturnuksen renkaat ovat vajaan kilometrin paksuiset ja puolen miljoonan kilometrin levyiset. Planeetan halkaisija on 120 000 kilometriä, joka on yhdeksän kertaa Maan halkaisija – maapallo mahtuisi Saturnukseen 752 kertaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The 2nd Law on toiseksi myydyin Muse-albumi kotiplaneetallamme ja toiseksi myydyin myös Suomessa (lähes 16 500 kappaletta). Levyä on pidetty sekä yhtyeen suurimpana epäonnistumisena että kaikessa toismaailmallisessa yliampuvuudessaan 2000-lukulaisen rockin täysosumana. Albumin parhaillaan käynnissä olevalla kiertueella Muse konsertoi Helsingin Hartwall-areenalla joulukuussa 2012.

#1 The Resistance (2009) = Jupiter

Jupiterin läpimitta on noin 11 kertaa maapallon läpimitta ja sen massa on 318 Maan massaa ja tilavuus 1 300 kertaa Maata suurempi. Jupiterin pinnalla painovoima on 2,3 kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla. Jupiterilla on 67 tunnettua kuuta, joista neljää suurinta nimitetään Galilein kuiksi. Planeetta kuineen on kuin pienoismalli aurinkokunnasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Resistance on Musen myydyin albumi Suomessa (noin 23 500 kappaletta). Suomen levymyyntitilastoissa albumi on siis selkeääkin selkeämmin Jupiter. Levy oli ensimmäinen bändin itsensä kokonaan tuottama ja ensimmäinen tutun Muse-soinnin lisäksi lievästi depechemodemaisia vaikutteita sisältänyt pitkäsoitto. Albumin kiertueella Muse vieraili Suomessa kahteen otteeseen, ensin Helsingin Hartwall-areenalla ja sitten vielä kesäkiertueella saman kaupungin Kaisaniemen puistossa.

Muse esiintyy Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 27. heinäkuuta. Lämmittelijöinä tanskalainen Mew ja kotimainen French Films.

(Planeettatietolähteet: Ilmatieteen laitos, Wikipedia)