Autotallien aarteet – 7 kotimaisen garagepunkin nuorta toivoa

Reilu vuosi sitten maailma menetti liian aikaisin garagepunkin hullun neron Jay Reatardin. Mutta elämä jatkuu, jopa Suomessa. Dead Moonin raunioille pystytetty Pierced Arrows kipaisi juuri keikalla Helsingissä, ja japsilegenda Guitar Wolf ja Atlantan flower-punkpartio Black Lips seuraavat pian perässä. Kotimaisista suuruuksista ovat viime aikoina aktivoituneet ainakin vittumaisen folk-punkin pioneeri Liimanarina ja ”Rajatorpan Hurriganes” The Duplo!, joka on palannut elektronisilta retkiltään perusasioiden pariin uusien 7”-julkaisujen sarjan myötä. Nyt jos koskaan on oikea hetki piipahtaa Suomen autotalleihin ja tarkastaa lupaavimmat uudet kolinat. Etenemme aakkosjärjestyksessä.

The Achtungs

The Achtungs.

Tamperelaisten verevä raakunta tuo mieleen LiveFastDien, varhaisen Reatardsin ja Creteensin. Laulajakitaristi ja biisintekijä Joni on aiemmin soittanut kokoonpanoissa Johnny Ekman & H.I.V., Teenage Tourettes ja Pill Poppers, jossa oli mukana myös rumpali Väkivalta-Jussi. Trion täydentää toinen kitaristi Axl. Bändissä ei ole siis bassoa lainkaan. Achtungs perustettiin vasta viime syksynä, mutta sen ympärillä käy jo lupaava kuhina. Viimeisin kasettijulkaisu on loppuunmyyty, ja syksyllä bändi on lähdössä keikoille Ranskaan sikäläisen Yussuf Jerusalemin kanssa. Tulevista julkaisuista on jo sovittu yhden EP:n ja yhden pitkäsoiton verran jenkkiläisten Dead Beat Recordsin ja Bat Shit Recordsin kanssa. Kotimaassa yhtyeen voi katsastaa Helsingin Lepakkomiehessä 15.7. (mukana Katujen äänet ja Valehtelijat) sekä Oulussa Ykän Pubissa 6.8. The Hindu Gods of Loven ja Mental Problemsin kanssa.

The Achtungs: No Place To Stay

 Death Laser

Death Laser. (Kuva: Erik Aho)

Death Laser ei tapaa kuvailla musiikkiaan, mutta kovin kauas metsään ei mennä, jos sanotaan bändin kyrväkkään boogien putoavan jonnekin Dead Moonin, The Hivesin ja Black Magic Sixin väliin. Kitaristilaulaja Jussi on aiemmin rummuttanut Turnoffsissa ja basisti Tuuli soittanut Seksihulluissa. Reilun vuoden ikäinen trio on tähän asti herättänyt huomiota keikoillaan, mutta kun ensimmäiset äänitteet putkahtivat vastikään nettiin, aiheuttivat ne jo pienen myrskyn keskustelupalstoilla. Varsinainen debyyttijulkaisu on tulossa toivottavasti vielä tämän vuoden puolella. Tulevista keikoista erityisesti kannattaa pistää korvan taakse 19.7., kun kuolonsäde lämmittelee Helsingin Bar Loosessa Japanin legendaarisinta garagepunkrockyhtyettä Guitar Wolfia.

Death Laser: Floor Drop Baby

The Hindu Gods of Love

The Hindu Gods of Love.

The Hindu Gods Of Love perustettiin alkuvuodesta 2010 soittamaan ”maanis-depressiivistä, rytmibluesista ja rockin historiasta ammentavaa autotallirokkia” muun muassa Fat Possum -artistien, Gun Clubin ja CCR:n hengessä. Alkuvaiheessa, ennen kuin rumpali Aleksi teki duosta trion, rytmiä nakutti Yamahan kotiurku. Oululaisbändin ilmaisussa on tiettyä raikkautta: kuten Achtungsilla, ei hinduillaakaan ole basistia. Ja vaikka päävastuu vokaaleista on kitaristilaulaja Juholla, osallistuu koko kolmikko kööritalkoisiin. Tämän lisäksi toinen kitaristi Sami puhaltaa myös huuliharppua.

Viimevuotinen kasettijulkaisu on loppuunmyyty, mutta on kuultavissa kokonaisuudessaan bändin Myspace-sivulla. Uutta julkaisua ei kuitenkaan tarvitse odottaa kauaa, sillä mini-lp Hometown Hop ilmestynee elokuun aikana. Keikalla bändi on ainakin Oulussa Ykän Pubissa 6.8. The Achtungsin ja Mental Problemsin kanssa.

The Hindu Gods of Love: Doom Town Blues

Mental Problems

Mental Problems. Tässä vaiheessa tuli mieleen, että käyttävätkö kaikki garagepunk-yhtyeet samaa valokuvaajaa, kysyy Nuorgam.

Ensin oli Nigger Russians. Sitten toinen kitaristilaulaja Nate, joka tunnetaan paremmin Kansasin lo-fi-kaahausihme Fag Copin riveistä, lähti vuonna 2008 Tampereelta takaisin kotiseuduilleen ja loppubändi jäi miettimään seuraavaa liikettä. Syntyi trio Mental Problems, esikuvinaan 1950-luvun rockabillyn ja 1960-luvun garagebändien lisäksi muun muassa ensimmäisen levyn Cramps, Black Lips, K-Holes ja Oblivians. Vuosia Mental Problems on pysytellyt pienen piirin suosikkina lähinnä siitä syystä, että koko olemassaolonsa aikana bändi ei ole vuotanut biisin biisiä internetiin, saatika tehnyt minkäänlaista julkaisua – vaikka kaikenlaisia äänitteitä kuulemma nurkissa on pyörinytkin. Vääryys on nyt korjattu, kun ensimmäinen c-kasettijulkaisu on vihdoin ulkona, ja 7” on suunnitteilla loppuvuodesta. Seuraava keikka on elokuun alussa Oulussa Ykän pubissa The Achtungsin ja The Hindu Gods of Loven kanssa, levyä taas voi tilata suoraan bändiltä (zernobillyguy@gmail.com).

Mental Problems: Last Time

Räjäyttäjät

Räjäyttäjät.

Nyt ollaan jännän äärellä. Vaikka jyväskyläläinen Räjäyttäjät ei omien sanojensa mukaan ymmärrä paljoakaan garagepunkista tai lo-fista ja keskittyy ”vain räjäyttämään”, ovat termit varsin osuvia. Keväällä vain c-kasetilla ilmestynyt hämmentävä debyyttialbumi Räjä ’n’ Roll All Night Long on täynnä erittäin rujoja soundeja, tiukkaa Hurriganes-kaahausta ja raakkuvaa laulantaa, eikä allekirjoittanut ainakaan keksi parempia sanoja kuvaamaan bändin menoa perinteisessä mielessä kuin garage, rock ja punk. Bändin perustamisen taustalla oli laulaja Rapan mukaan turhautuminen ”rokin puutteeseen”: ”… aina ottaa päähän keikoilla ku koskaan ei kukaan ANNA PALAA! Aina kaikilla tylsillä keikoilla tulee mieleen, et mitä jos joku nyt vaan menis tonne ja pistäis kunnolla haiseen, menis vissiin kaikilta ilta pilalle vai mitä? Tarvittiin ees joku kunnon rokkibändi tänne ku tuntuu, et ei semmosia oo, ku ihan tuolla pappaosastolla vaan.” Räjäyttäjät on tänä kesänä räjäyttänyt muun muassa Oulun Hässäkkä-päivillä 30.6. ja tulossa on ainakin keikka Jyväskylän Rentukassa 16.7. Levyä saa Tnt Tapes & Recordsilta.

Räjäyttäjät: Räjäyttäjät räjäyttää

The Seekrets

Seekrets. (Kuva: J. Koho)

Primitive spooky garage! Vuonna 2009 aloittaneen turkulais-helsinkiläisen The Seekretsin tunnusomaisin ja erottuvin piirre on kaiken tekemisen taustalla kummitteleva horror-tematiikka. Inspiksiä ammennetaan vanhoista kauhuleffoista ja -kirjoista, eikä ole mikään ihme, että esikuvikseen bändi ilmoittaa muun muassa Crampsin, Joy Divisionin ja Misfitsin. Ryhmältä on ilmestynyt Temmikongin kautta kaksi 7-tuumaista, joista ensimmäinen on loppuunmyyty mutta viimeisintä saa vielä ainakin hetken. Uusi levy on kuitenkin jo suunnitteilla. Keväällä bändi kiersi kotimaata Seksihullujen ja Liimanarinan kanssa, ja elokuun lopulla on vuorossa Saksan-kiertue surf-kopla Bad Ceasarsin kanssa, jonka riveissä vaikuttaa myös Mental Problemsista tuttuja naamoja. Seuraava kotimaankeikka on Helsingin Lepakkomiehessä 7.7. Bad Ceasarsin ja Shakin’ Legsin kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Splits

The Splits. Ja katos, se lukee tuossa kuvassakin.

Kitaristilaulaja Kitillä oli ollut visio omasta bändistä jo vuosia ennen The Splitsin perustamista. Ensimmäinen viritelmä Vitut kaatui omaan mahdottomuuteensa, kun muut olisivat halunneet soittamisen sijaan ”juoda treeneissä kaljaa luvan kanssa”. Kiti ei tähän tyytynyt, ja nykyisen kokoonpanon täydentävät basisti Maiju, rumpali Aiju (joka myös laulaa ja kitaroi Seekretsissä) ja toinen kitaristi Helena. Esikuvia naiset listaavat aina Sonicsista Redd Krossiin ja The Kidsiin. The Splits on nykyaikainen ilmiö – bändi on herättänyt kiihkeää innostusta ja kalabaliikkia keskustelufoorumeilla heti ensimmäisillä treenikämppä-äänityksillään ennen ensimmäistäkään keikkaa. Ihan vastikään yhtyeen Myspace-sivuille ilmestyivät ensimmäiset varsinaiset studioäänitykset. Bändin keikkadebyytti nähdään Helsingin Lepakkomiehessä 9.7. Death Laserin ja Sähkö-Iskun kanssa, jonka jälkeen tulossa ovat ainakin keikat (niin ikään Lepiksessä järjestettävässä) Flash Trash Festissä 16.–17.9. sekä Kouvolan Rytmikatissa 15.10. Odotamme vesi kielellä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!