And this is Finland calling…

Mie oon Lordi. Mie en laula. Mie sanon Suomen pisteet.

Euroviisut huipentuvat Bakussa. Tänä iltana pidettävissä finaaleissa selviää kuka voittaa, Ruotsin dramaattinen Loreen, Venäjän sympaattiset mummot vai joku muu?

Vaikka Suomi ei tällä kertaa päässyt edes finaaleihin asti, niin Suomi on menossa mukana jakamassa pisteitä. Nuorgam kertoo jo nyt, kuinka Suomen kansa viisupisteensä jakaa.

Aina arvoituksellinen Suomen kansa vetää euroviisupisteissäänkin omaa linjaansa. Tänä vuonna myös pisteidenantajamme kuvastaa musiikkimakuamme, sillä suomalaisten äänitorveksi on valittu Lordi.

And here are the results from the Finnish Jury:

1 piste: Ranska

Pieni, mutta silti edelleen olemassa oleva joukko, melodisen europopin ystäviä pääsee hetkeksi palaamaan kultaiselle 1990-luvulle, kun ikkuna Eurooppaan avautui kerran viikossa RadioMafian Gasthaus Ristolan kautta. Jo silloin indonesialaissyntyinen Anggun sai sydämen sykkimään vapaudenkaipuuta, ratakiskojen kolketta ja ikimuistoisia interrail-kokemuksia. Ranskasta ja Isosta-Britanniasta uraansa luonut eurotähti on vedossa ja tuo turvallisen tuulahduksen ajasta, jolloin maailma oli vain pieni kylä, täynnä uusia tuttavuuksia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2 pistettä: Islanti

Tämänvuotisen euroviisukisan ainoa duetto on vanhanaikaisella viisupaatoksella ladattu Islannin Never forget, jonka esittävät Greta Salóme ja Jónsi. Pohjolan karuja luonnonoloja heijasteleva Nightwish-henkinen väkevä paisuttelu saa suomalaiset suorittamaan herätesoittoja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3 pistettä: Iso-Britannia

Vaikka suuren maailman viihdetaiteilijat ovat Suomessa alkaneet saada suurempaa yleisösuosiota vasta viime vuosikymmeninä, tunnetaan Engelbert Humperdick sentään meilläkin, ainakin nimenä (”Ei Tom Jones, vaan se toinen…”). Nyt 76-vuotias Humperdinck esittää rytmiikaltaankin turvallisuudentunnetta tuovan valssin Love will set you free ja saavuttaa suurimman radiohittinsä sitten Release me:n (vuodelta 1967).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4 pistettä: Italia

Kun Eurovision laulukilpailu oli vielä tuttu ja tasainen läntisen Euroopan musiikkijuhla, symppasivat suomalaiset Italian edustussävelmiä, joiden kieli tuntui runsaine vokaaleineen läheiseltä (valitettavasti tunne oli täysin yksipuolinen). Viime vuonna yli 10 vuoden tauon jälkeen viisuihin näyttävän paluun (sijoittuen toiseksi) tehnyt musiikkimaa osuu nytkin suomalaisten hermoon: särmikäs Nina Zilli tihkuu vanhanajan glamouria ja on – käsittämätöntä kyllä – samanaikaisesti juuri sitä naistyyppiä, jota suomalaisisännät ovat kautta vuosisatojen haikailleet pihamaalleen äkäisiä ohjeitaan huutelemaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5 pistettä: Albania

Vailla rajanaapuruutta tai kulttuuristakaan yhteyttä on Albanialla erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Maan poikkeuksellisen voimakasääniset laulajattaret eivät meikäläisiä pelota. Jazzlaulaja Rona Nishliukin loihtii lavalle niin tuskaisen kolmeminuuttisen, että vain ankaraan elämään tottuneet kestävät sitä katsoa. Albania herättää kotisohvilla nuokkuvat sekä euroviisujen seurantaan että elämän suurten kysymysten äärelle (vai ovatko ne edes kaksi eri asiaa?).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6 pistettä: Irlanti

Suomalaisteinien saldorajat paukkuvat, kun Jedward laittaa puhelinlangat laulamaan. Suomessakin vastikään nuorisoa villinneet hyperaktiiviset kaksospojat, Edward ja John Grimes, osallistuivat viisuihin jo viime vuonna, ja vaikka tämänvuotinen kisabiisi Waterline on viimevuotista Lipstickia laimeampi, ei se menoa haittaa. Eihän tässä laulua äänestetä, vaan nuoruuden intoa. Suihkulähdekin on komea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

7 pistettä: Serbia

Mikäänhän ei suomalaista niin viihdytä kuin menetetyn rakkauden tuskassa piehtaroiva mies. Kun mies on vielä karismaattinen Zeljko Joksimovic, useampaankin kertaa euroviisuissa sekä solistina, juontajana että säveltäjänä esiintynyt balkanilainen supertähti, liittyy Suomi siihen joukkoon, jonka avulla Serbia saavuttaa taas kansainvälisessä loppukilpailussa kelvollisen sijoituksen. Joksimovicin ensimmäinen euroviisu Lane Moje soi edelleen radioaalloillamme.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

8 pistettä: Ruotsi

Koskaan aikaisemmin ei Suomessa ole mikään euroviisu noussut listaykköseksi ENNEN varsinaisia kisoja. Loreenin Euphoria on sen nyt tehnyt, ja biisi on saanut radiosoittoakin hämmästyttävän laajalla rintamalla. Kun tv-selostaja vielä muistaa todeta, että Loreenin esityksen koreografi on suomalais-italialainen Ambra Succi ja vaatesuunnittelija ja keikkabuukkaajakin ovat suomalaisia, niin johan lähes oman kylän tyttö alkaa saada soittoja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

10 pistettä: Viro

Suomalaiset äänestävät sydämellä. Kukaan ei ole aiemmin kuullutkaan nuoresta virolaismuusikosta Ott Leplandista, mutta hän saa pohjoisnaapurit äänestämään vimman vallassa, kuin yhteisiä suomalais-ugrilaisia juuriamme puolustaen. Pelkistetty Kuula uhkuu sisäistä voimaa. Se on kuin yksinäinen, sumuiselta suolta rääkäisten kohti taivasta nouseva kurki: yksinkertaisen kaunis ja luonnollinen, mutta kovaäänisimmässä kohdassaan syvän muistijäljen sieluun jättävä henkilökohtainen, elämänvoimasta muistuttava kirkas hetki.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

12 pistettä: Venäjä

Jokaisen fennougristin ja vähänkään sinne päin kallistuneen juuritietoisen humanistin haaveuni toteutui, kun Venäjä lopulta uskalsi lähettää edustajakseen udmurtialaisen Buranovon kylän mummoista koostuvan Buranovski Babushki -amatöörikuoron.

Ylisliipattujen venäläistähtien leikkaussalissa muotoiltujen nenien edestä edustuspaikan vieneet luomumummot ovat varsinainen hengen voitto materiasta, inhimillisyyden ylistys ja kenties jopa vilahdus uuden aikakauden Venäjästä. Ei sillä väliä, osaavatko hurmurimummelit laulaa tai onko Suomessa pitkään asuneen, Laura Voutilaisellekin hittejä väsänneen, Viktor Drobyshin sävelmä Party for everybody eurooppalaisen kevyen musiikin helmiä – tämä pääosin udmurtinkielinen esitys saa sellaisetkin suomalaiset tarttumaan luureihin, jotka eivät ikipäivänä olisi kuvitelleet euroviisuäänestyksiin osallistuvansa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!