2000-luvun kotimaiset pophelmet

#97 HIM – Killing Loneliness (2005)

(Säv. ja san. Ville Valo)

Ville Valo ei pelkää maneereja. (Kuva: Tomi Palsa)

Killing Loneliness kuulostaa ihan oikealta menneiden aikojen hittisingleltä. Sellaiselta, jonka tahdissa on tehty asioita ja jonka tahdissa on tapahtunut asioita.

“Memories, sharp as daggers
Pierce into the flesh of today
Suicide of love took away all that matters
And buried the remains in an unmarked grave in your heart”

Onko HIMin Dark Light -albumin julkaisemisesta kulunut todellakin vain seitsemän vuotta? Eikä tosiaan seitsemänkymmentä vuotta? Niin paljon on musiikkiteollisuudessa tapahtunut Ville Valon porukan Amerikan-läpimurron jälkeen: levymyynti on romahtanut ja MySpace menettänyt merkityksensä, YouTube ja Spotify ovat nousseet valta-asemaan, musiikkivideokanavat ajautuneet marginaalin pientareelle, eikä enää kukaan käytä tosissaan termiä ”suomalaisen musiikin vientitoivo”.

Eivätkä nämä vuoden ole olleet kilttejä myöskään HIMille. Kimurantti Venus Doom (2007) katkaisi nousukiidon ja Screamworks (2010) rysähti maahan niin komeasti, että rahakas levytyssopimus Siren Recordsin kanssa purkautui. Tai purettiin yhteistuumin ja hyvässä hengessä, totta kai ja tietysti, juu juu.

Killing Loneliness oli HIMin Dark Light -albumin toinen single. (Kuva: Tomi Palsa)

Kaiken tämän valossa on terveellistä kuunnella uudestaan Dark Lightin toinen single Killing Loneliness muistuttaakseen itseään siitä, kuinka kaupallisesti merkittävä HIM ehti ohikiitävän tovin olla. Kokeneen kehäketun Tim Palmerin tuottama kappale esittelee yhtyeen luontevasti popeimmillaan, ja vaikka itse biisissä ei tekstillisesti tai melodisesti ole juuri mitään bändin muusta tuotannosta poikkeavaa, se kuulostaa silti yhä sekä tuoreelta että ikivihreältä eikä vain jälleen uudelta HIM-pastissilta. Introssa soivat pianot, vaarattomat kitaravallit ja Ville Valon maneereja pelkäämätön laulutapa kuulostavat tällä kertaa aivan oikeasti vahvuuksilta eikä riippakiviltä.

Ennen kaikkea Killing Loneliness kuulostaa ihan oikealta menneiden aikojen hittisingleltä. Sellaiselta, jonka tahdissa on tehty asioita ja jonka tahdissa on tapahtunut asioita ja joka on siksi tatuoitunut sellaisten mieliin, jotka olivat oikealla tavalla nuoria ja väärillä teillä talvella 2005—2006. Eikä popkappaleelta voi tekijä juuri enempää toivoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Samaan aikaan maailmalla

21. lokakuuta 2005 – Nightwish-yhtye erotti solistinsa Tarja Turusen.