2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#95 The Decemberists – The Engine Driver (2005)

Kuvateksti.

Joulukuussa sataa aina.

The Decemberists teki täydellisen kappaleen sydänsuruista ennen kuin suuntasi omaan sisäavaruuteensa.

”And if you don’t love me, let me go
And if you don’t love me, let me go”

Portlandilaisyhtye The Decemberistsin Picaresque (2005) on yksi 2000-luvun hienoimmista albumeista. Folkista ja kantrista ammentava indierock ei todellakaan ole se omaperäisin musiikillinen resepti, mutta siitä huolimatta yhtye sai aikaiseksi modernin klassikon. Albumilla on yltiösentimentaalisuutta (We Both Go Down Together), leikkisyyttä (The Sporting Life) ja paljautta (Of Angels And Angles). Melankolinen The Engine Driver on ylivoimaisesti albumin kirkkain helmi.

En minä ole ihan varma, mistä The Decemberistsin keulakuva Colin Meloy The Engine Driverissa laulaa. Minulle laulu on aina kertonut onnettomasti päättyvästä rakkaudesta, ihmissuhteesta, joka kulkee vääjäämättömästi kohti päätepistettään. Laulun minäkertoja on löytänyt itsensä siitä lamaannuttavasta hetkestä, kun tiedostaa ihmissuhteen päättyvän, mutta haluaa pitää kynsin hampain kiinni jokaisesta jäljellä olevasta tunnesäikeestä. Lähestyvä elämänmuutos ei tunnu tuona hetkenä uuden alulta, vaan kaiken lopulta.

”And I’ve written pages upon pages
Trying to rid you from my bones”

Kappaleen minäkertoja yrittää kirjoittaa murheitaan pois mielestään. Mutta mitä tahansa hän paperille päästääkään, aina hän löytää itsensä kasvotusten oman elämänsä realiteettien kanssa.

Picaresquen jälkeen The Decemberistsille tapahtui jotain. Yhtye alkoi tuijottaa omaan napaansa ja vähät välitti koskettavien ja tarttuvien kappaleiden säveltämisestä. Jo Picaresqueta seurannut The Crane Wife (2006) on tukahduttavan mahtipontinen. Poissa ovat kaikki ne elementit, jotka tekevät Picaresquesta yhden suosikkialbumeistani.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Decemberists – The Engine Driver

Bonus!

The Decemberistsiltä ei äänestetty muita kappaleita, mutta kuukausista kupongille pääsi myös lokakuu, Mick Harveyn October Boyn myötä.