2000-luvun kotimaiset pophelmet

#95 Manna – Silent (2011)

(Säv. Manna Mariam Jäntti ja Mikko Joensuu, san. Manna Mariam Jäntti)

Mannan Silent on kuin rankkasade. (Kuva: Tomi Palsa)

Viime vuonna ilmestyneen Shackles-albumin helmi, jota ei jostain syystä ongittu singleksi.

”I hope that I don’t need to wait at all
hope that all I have is what I came here for
and all the things I have, I don’t need no more“

Ikään kuin olisi pakottava tarve kertoa kaikille sen olemassaolosta.

”Joo, joo, Lead Me ja Battleships on ihan kivoja, mutta kuuntelitko Silentin? Höh, no sen yhden hitaan ja kauniin biisin. Sen surullisen. Ai et? No kuuntele uudestaan! Se on koko albumin paras biisi, miten sä et voinut huomata?”

Myönnetään, Silent jää Shackles-levyn sinkkubiisien puristuksiin, joten sen voi epähuomiossa ohittaa. Muttei kannata, koska kyseessä on Mannan merkittävin kappale. Hidastempoinen, laahaava ja surusta raskas. Ja juuri siksi niin tavattoman kaunis, että sen soisi soivan kaikkien korvissa.

Tuntuu väärältä runnoa Silentia yhtään tämän enempää adjektiivilokeroihin, ikään kuin kappaletta tulisi hieman varoa. Tuntuu typerältä todeta, että kappale kertoo luopumisesta ja sen hyväksymisestä, koska lausunto kuulostaa pintapuoliselta pelkistämiseltä, vaikka onkin totta. On kappaleita, joiden nerokkuudesta voisi jauhaa loputtomiin, mutta Silent ei ole sellainen. Kenties se on liian henkilökohtainen, kenties liian hauras.

Haluan kuitenkin, ettei kenellekään jää epäselväksi, miksi juuri tämä Mannan kappale komeilee tällä mahlalistalla. Runotyttökammoiset voivat lopettaa lukemisen tähän, sillä nyt seuraa lyhyt ja väistämättä pseudotaiteellinen mielikuvaharjoitus. Sen on tarkoitus auttaa ymmärtämään, mikä Silentissa on niin mykistävää. Kuvittele:

Rankkasade. Niin rankka, ettei sen läpi näe. Niin väkivaltainen, että sen voiman pelkää hakkaavan ikkunat pirstaleiksi. Ja se ääni, se takoo tärykalvot soimaan. Sitten kuin iskusta se lakkaa, mutta maisema valuu vettä vielä pitkään. Kun ovesta uskaltautuu vihdoin ulos, vastaan hyökkää sateen pieksemä ilma, sumea mutta puhdistettu. On hiljaista.

Sellainen on Silent.

Samaan aikaan maailmalla

2. elokuuta 2011 − YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi yksimielisyyteen päätöslauselmasta, joka olisi tuominnut Syyrian hallituksen toimet demokratiaa vaatineita mielenosoittajia vastaan.