Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#95 Carlos Dengler

Kuva: Tomi Palsa

Vuosikymmenen puolivälissä vaikutti vääjäämättömästi siltä, että Interpolista kasvaa vuosituhannen suurin ja merkittävin kitararockyhtye. Niin ei käynyt: hengästyttävän upeita Turn on the Bright Lightsia (2002) ja Anticsia (2004) seuranneet Our Love to Admire (2007) ja Interpol (2010) eivät olleet missään tapauksessa huonoja levyjä, mutta vielä vähemmän sellaisia, joita yksikään normaalilla järjenjuoksulla siunattu henkilö pakkaisi autiosaaren levylaukkuunsa.

Interpolin hetki oli ja meni – kenties pysyvästi – mutta newyorkilaisyhtyeen kahdella ensimmäisellä albumillaan sytyttämä tuli kytee yhä niin lämpimänä, ettei yhtyeen jäseniä voi kuvitella sivuuttavansa 2000-luvun suurimpien musiikillisten nerojen listalta.

Kuva: Tomi Palsa

Kuka sitten on Interpolin tärkein lenkki? Kohtalokkaalla äänellään arvoituksellisia säkeitä lausuva Paul Banks? Yöllisiä tähtitaivaita kitarastaan loihtiva Daniel Kessler? Vai sotilaallisia rytmejä rumpupatteristostaan takova Sam Fogarino?

Ei kukaan heistä, vaan Carlos Dengler, Interpolin reilu vuosi sitten jättänyt basisti.

Tyyli-ikonin merkitys yhtyeen soundille käy selvimmin ilmi Antics-levyllä, jonka tärkeimmistä kappaleista (Evil, Take You on a Cruise, Slow Hands ja etenkin Narc) jokaisen perusta on valettu Denglerin vuoroin rytmikkäille, vuoroin sulavan melodisille bassokuvioille.

Niitä kuunnellessa tuntuu suorastaan uskomattomalta, ettei Dengler – niin kuin Sam Fogarino hänen lähtönsä yhteydessä paljasti – koskaan edes pitänyt basson soittamisesta!

Kuva: Tomi Palsa

Kenties Denglerin tulevaisuus onkin elokuva-alalla? Vuonna 2008 hän käsikirjoitti ja tuotti 26-minuuttisen lyhytelokuvan My Friends Told Me About You, jonka pääosassa myös näytteli. Ja näyttihän Dengler Interpol-uransa alussa viimeistä piirtoa myöten kulttinäyttelijä Crispin Gloverilta ja tämän The Man -roolihahmolta Charlien enkelit -elokuvassa!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Interpol soittaa Narc-kappaleen Music Televisionin vieraana.