2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#93 And You Will Know Us by the Trail of Dead – Relative Ways (2001)

Conrad Keely elementissään Tukholmassa 2005. (Kuva: Tomi Palsa).

Conrad Keely elementissään Tukholmassa 2005. (Kuva: Tomi Palsa).

Texasilaisorkesterin tunnetuin kappale on kestänyt aikaa erinomaisesti, mutta ei johdattanut jääräpäisen kunnianhimoista yhtyettä suursuosioon. Vankka kulttinimi emocoren esimarssijasta kuitenkin kehkeytyi.

”It’s hard to imagine, it’s so hard to perceive
To find an expression for what it all means
All panic and struggle, all death and decay
Are coming together in relative ways”

Parilla ensilevyllään kaoottisesti vyörynyt bändi nostatti väreitä jo tempoilevan tarttuvalla, tulevia hienouksia ennustaneella Mistakes and Regrets -vyörytyksellä. Sen edustamaan kakkoslevy Madonnaan verrattuna Source Tags & Codes oli huikea harppaus ilmaisun jokaisella rintamalla.

Yhtyeessä vahvana liekehtivä tunteen palo oli edelleen äärimmäisen vahva, mutta se manifestoitui aggressiivista kiukuttelua huomattavasti syvemmin ja koskettavammin. Tunteilla ladattu Relative Ways heijastaa toiveikkuutta ja hämmennystä, olemisen tuskaa ja padottua angstia mieltäylentävällä tavalla.

Trail of Dead lämmitteli Audioslavea Helsingin jäähallissa 2005. (Kuva: Tomi Palsa)

Trail of Dead lämmitteli Audioslavea Helsingin jäähallissa 2005. (Kuva: Tomi Palsa)

Relative Ways on olennaisimpia elementtejä Source Tags & Codesin uljaassa kokonaisuudessa. Kappaleessa yhtye onnistui valjastamaan massiivisen energiansa eläimellisen mesomisen sijasta hienoon melodiaan ja pidättyvästi paisuttelevaan, verrattain yksinkertaiseen sovitukseen. Helkkyen vellova kappale on räjähtelevässä post-hardcoressa piehtaroineelle yhtyeelle todella hillitty vähäsäröisessä simppeliydessään.

Vaikka kliinillä kitaralla seesteisesti näppäillyt soinnut luovatkin kappaleen heleän rungon, ilmaisussa kytee vimmaa. Se kumisee taustalla villisti paukkuvina rumpuina ja loppua kohti huutamiseksi äityvänä lauluna. Sovitukseltaan jopa raukeatunnelmaisen kappaleen muoto liippaa varsin läheltä pop-sävytteistä alternative rockia; nyt vuosia myöhemmin erityisesti kappaleen rauhallisempi alku pehmeine lauluineen aiheuttaa hämmentävän mielleyhtymän Ashiin.

Relative Ways on Trail of Deadin kenties lähestyttävin kappale, mutta omaleimainen yhtye ei lähtenyt sen siiman vietäväksi helpon menestyksen tavoitteluun. Bändi jatkoi taiteellisesti kunnianhimoista taivaltaan ja on onnistunut vuosien mittaan räjäyttelemään taivaankannen kappaleiksi useampaankin otteeseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
And You Will Us by the Trail of Dead – Relative Ways (ohj. And You Will Us by the Trail of Dead)

Bonus!

And You Will Us by the Trail of Deadilta äänestettiin myös kappaletta Baudelaire.