2000-luvun kotimaiset pophelmet

#92 Mokoma – Toista maata (2004)

Armotonta, mutta monitahoista vyörytystä. (Kuva: Tomi Palsa)

Jos puhutaan täydellisistä levyn aloituksista, Toista maata on aika vastaansanomaton. Kiertävät kitarat luikertelevat esiin ja niitä seuraa hevinormatiivinen karjaisu.

Ja sitten se lähtee. Yksi eniten rakastamiani särövalleja. Lähtö on melkein yhtä tyydyttävää kuunneltavaa kuin se kohta Batteryssa, jossa Metallica siirtyy akustisesta introsta koko bändin myllytykseen.

Yksi hienoimpia juttuja tässä, kuten monessa muussakin Mokoman biisissä, on rumpali Janne Hyrkäs. Miehen otteessa on jotain funkia. Toista maata keinuu ja kitaristit Kuisma Aalto sekä Tuomo Saikkonen surffaavat tällä aallolla jossain thrashin paahdon ja suomirockin melodisuuden välillä. Kappaleen tausta kuulostaa suuremmalta kuin osiensa summa.

Marko Annala. En edes kuuluisi tänne... (Kuva: Tomi Palsa)

Marko Annalan ajoittain oman suorituskyvyn rajoilla heiluva laulusuoritus korostaa hienosti tekstin epätoivoa.

”En tahtonut enempää
vain luvan välittää
tämä maa on kylmä niin
minut kuoliaaksi vaiettiin
minun tekemiseni pois pyyhittiin
maa kylmä on niin
maa kylmä on

En edes kuuluisi tänne
on kotiseutuni muualla
tahdoin vain saman lämmön
kantaa mukana kaikkialla”

Sen epätoivon lähteen voi ymmärtää monella tavalla. Laulu voi kertoa pakolaisuudesta tai siirtolaisuudesta, poliittisen tai sosiaalisen vainon kohteeksi joutumisesta, tai ihan vaan ulkopuolisuudesta siinä mielessä kuin kasvava ihminen sen kokee. Tai joskus ihan aikuinenkin.

Tekstin voisi myös nähdä jonkinlaisena sukulaisena Wayfaring Strangerille,  Feel Like Going Homelle ja muille kappaleille, joissa lauletaan kritstityn tuskaisesta vaelluksesta ja kaipuusta kotiin, jota ei maan päältä löydä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS 2!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

3. helmikuuta 2004 – Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA myönsi, että Irakin joukkotuhoaseista ei ollut suoraa uhkaa ennen 2003 Irakin sotaa.