2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#92 Junior Boys – So This Is Goodbye (2006)

Junior Boys: Matt Didemus ja Jeremy Greenspan

Junior Boys: Matt Didemus ja Jeremy Greenspan.

Onko kitsch-esineillä sielu?

”So this is goodbye
No need to lie
This creature of pain
Has found me again”

Junior Boysin kappaleet ovat kuin niitä pieniä koriste-esineitä, joilla tytöt ja nuoret naiset täyttävät huoneensa. Ulkomuodoltaan harmittomia, hellyyttävän nättejä ja ennen kaikkea omistajalleen merkityksellisiä. Tai ainakin on kivaa, että niitä on ympärillä.

Se, onko näillä kitsch-tavaroilla syvällinen sielu, on minulle arvoitus. Junior Boysin tapauksessa ei tarvitse kuitenkaan arvuutella. Laulaja Jeremy Greenspan kuiskaa ajatuksensa lähietäisyydeltä, sanat ovat täynnä merkityksiä. Intiimien kappaleiden maailmassa jokin on hieman nyrjähtänyt, jokin kivi hiertää kengässä.

Moniin kanadalaisiin indiekollegoihinsa verrattuna Junior Boys on kovin levollinen, paikoitellen jopa setämäisen seestynyt. Ja täysin elektroninen. Yksi rumpukone ja pari syntikkaa: muoto tuo mieleen 1980-luvun alun konepopparit ja varhaisen Chicago-housen kaiut viime vuosikymmeniltä. Junior Boys lähestyy kuulijaansa vähäeleisesti ja ujosti: me nyt vain teemme tällaista musiikkia, ehkä joku pitää siitä.

So This Is Goodbye on nimikkokappale Juniorin Boysin toiselta ja toistaiseksi parhaalta albumilta, jolla debyyttilevyn luonnosmaisuus ja varovaisuus oli jalostunut omaksi, varmaotteiseksi tyyliksi. Kappale on hillitty, melankolisen eteerinen ja pulssiltaan tasainen. Se poikkeaa levyn muutoin kirkassävyisemmästä, paikoin energisestäkin yleislinjasta.

Jäähyväiset, tuska ja epätoivo. Aihe on klassinen, tuhansin tavoin kerrottu. Junior Boysin ansio on esittää menetetty rakkautensa vertauskuvin, muutamalla soinnulla ja yhdellä rytmillä.

Tällöin ollaan pelkistämisen, kiteyttämisen ja hienovaraisen tyylitajun ytimessä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Junior Boys – So This Is Goodbye (ohj. Filip & Martin Terlecki)

Bonus!

Junior Boysilta äänestettiin myös kappaletta Count Souvenirs.