2000-luvun kotimaiset pophelmet

#91 Sergio – Hitting Water (2005)

(Säv. & san. Sergio)

Sergio soitti kesäkuussa 2003 Semifinalin Club Limousine -illassa. (Kuva: Pekka Hokkanen)

Suomen hienoimman vaihtoehtoyhtyeen iskevin biisi luikertelee tajuntaan kuin sähköinen mato.

”I will cross the line
From your ground to mine
Yes I wil keep me in”

Kotkalainen Sergio ihastutti välittömästi The Ship Is Mine! -debyytti-ep:nsä ensitahdeilla. Todella jäntevästi ilmaistuun ja silti sangen vaihtoehtoiseen melurockiinsa ei osannut kaivata juurikaan lisää. Vielä yhden ep:n verran harjoiteltuaan yhtye julkaisi ainoaksi jääneen pitkäsoittonsa Swordsin. Sen dynaaminen avauskappale Hitting Water säväyttää edelleen lakonisella intensiteetillään.

Introvertisti ahdistustaan karjuneen yhtyeen taito tehdä meneviä noise rock -biisejä yhdistämällä (post)punkia, vaihtoehtorockia ja metallia oli kautta koko tuotannon erittäin hienosti kasassa. Hitting Water esittelee mainiosti, kuinka sulavasti Darkthrone yhdistyy Sonic Youthiin ja Interpoliin – itsenäisesti ajattelevien aivojen ohjaamissa osaavissa käsissä.

Reipastempoisen biisin ytimessä on napakan kiemurainen rumpukomppi, joka nappaa välittömästi mukaansa. Se tukee mainiosti hypnoottisesti kieppuvaa sävelkulkua, jota yhtye kutoo kolmen kitaran ja mureasti särötetyn basson avulla. Toteavasta kailottavaan äityvä megafonilaulu lisää kappaleen toismaailmallisuutta kuitenkin ankkuroiden biisin samalla kuulijaystävällisyyden satamaan, tai ainakin sinne aallonmurtajan tuntumaan.

Kun rakenteeltaan yllättävänkin yksinkertainen kappale puolivälissään saavuttaa kertosäevaiheen, se muljahtaa samaan aikaan astetta lakonisemmaksi ja rivakasti ryskyvälle noise-vaihteelle. Siitä kappale vain palailee elementtejä tiputellen hiljalleen perusasetelmiinsa, jytkävään rumpukomppiin.

Siinä se – ei kuulosta kirjoitettuna kovin ihmeelliseltä, mutta tarpeeksi suurella äänenpaineella kuunneltuna taju lähtee.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

18. heinäkuuta 2005 − Vihreän Liiton entinen kansanedustaja Pekka Haavisto nimitettiin Euroopan Unionin ensimmäiseksi erityisedustajaksi Darfurin alueelle Sudaniin.