Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#91 Jonas Bjerre

Enkeliääninen herra Bjerre. Kuva: Tomi Palsa

Istuimme ystäväni kanssa toukokuussa 2002 Tampereen Pakkahuoneen lastauslaiturilla, nautiskelimme olutta ja odotimme Kentin konsertin alkamista. Kevätaurinko ja alkoholi kiinnostivat enemmän kuin illan lämmittelijä, meille vielä tuntematon tanskalainen Mew.

Sitten seinän takana jyrähti käyntiin tämän vuosituhannen skandinaavisen kitarapopin monumentaalisin riffi. Tiiliseinän läpi kuultunakin Am I Wry? No sai meidät välittömästi vakuuttuneeksi siitä, että nyt on käynnissä jotain poikkeuksellista.

Kumosimme juomamme nopeasti, ja ryntäsimme sisälle ihmettelemään yhtyettä, joka vyörytti lavalta upeaa, kokeellista kitarapoppia. Hienojen kappaleiden lisäksi huomiomme kiinnittyi kahteen asiaan: samaan aikaan hellyttäviin ja pelottaviin tausta-animaatioihin jäätikköineen ja viulua soittavine kissoineen sekä hentoon enkeliääniseen laulajaan, jonka odotti pyyhkiytyvän lavalta alas hetkenä minä hyvänsä äänenpaineen voimasta.

Mewin tenhosta on vaikea saada otetta vuonna 2011, valjun No More Stories… -albumin (2009) ja jo ennen ilmestymistään unohdetun Eggs Are Funny -kokoelman (2010) jälkeen.

Vaan yhtyeen esikoisalbumi (kansainvälisille markkinoille suunnattu sellainen, siis) Frengers (2003) ja sitä seurannut mielipuolisen mahtipontinen And the Glass Handed Kites (2005) olivat varsinaisia ilmestyksiä. Mew vaikutti 2000-luvulla suomalaisten kitarayhtyeiden sointiin sekä valtavirrassa että marginaalissa todennäköisesti enemmän kuin mikään toinen artisti.

Mewin kitaristi Bo Madsen ja rumpali Silas Graae ovat taidokkaita soitintensa hallitsijoita, mutta neron viitta yhtyeessä laskeutuu laulaja Jonas Bjerren harteille.

Ilman hänen surrealistisia ja koskettavia sanoituksiaan, toismaailmallista ääntään ja taianomaisia animaatioitaankin olisimme kuulleet Mew’n kutsun lastauslaiturille, vaan emme olisi koskaan lumoutuneet samalla tavalla.

http://www.youtube.com/watch?v=WbeS8O-qfSM

Mew – Am I Wry? No (Live in Copenhagen -dvd:ltä)