Popklassikot 1994

#9 Weezer – Buddy Holly

Frank Zappa sanoi, että hyvä popkappale on kuin pienoisrautatie: rakennettu niin näppärästi, että se ottaa täysin valtaansa ja saa taantumaan lapsen tasolle.

Näin sen pitääkin mennä. Parhaimmillaan popmusiikki on yhtä siistiä kuin elämäsi ensimmäinen pornolehti. Se naksauttaa aivoissa jotain kohti kaakkoa.

Weezerin Buddy Holly on juuri tätä. Olisi mielenkiintoista pistää koehenkilölle elektrodit päähän, työntää MRI-kuvaukseen, laittaa kappale soimaan ja katsoa, että mitä hemmettiä siellä aivokuorella tapahtuu Rivers Cuomon honottaessa:

”Woo-ee-oo I look just like Buddy Holly
Oh-oh, and you’re Mary Tyler Moore
I don’t care what they say about us anyway
I don’t care ’bout that”

Vaikutus moninkertaistuu, jos kuulijana on esipuberteetti-ikäinen tolvana ja hänelle näytetään maailmanhistorian hauskin musiikkivideo. Buddy Hollyn ilmestymisen aikoihin Onnen päivät tietysti pyöri uusintakierroksella televisiossa. Kaiken lisäksi kappaleessa vielä lauletaan Buddy Hollysta – siis siitä tyypistä, joka esittää tunnuskappaleen Maikkarin iltapäiväsarjassa Sydämen asialla (Heartbeat). Hitto miten siistiä!

Ja mikä olisikaan parempi garderoobi Weezerin nörteille kuin Onnen päivien pehmoinen 1950-luvun onnela cardiganeineen. Tämä on maailma, jossa Beach Boys voi muistuttaa olemaan uskollinen omalle koululle ja kantamaan sen värejä kunnialla. Tässä maailmassa isä kaivaa takapihalle laskeumasuojaa ja musiikki on ihanan simppeli asia: se kertoo tytöistä ja pojista ja suuteluista.

Se, että vuonna 1994 punkpop on kovempi juttu kuin aikoihin, ei tietenkään ole mitään kapinaa, vaan asioiden yksinkertaistamista niin mustavalkoisiksi kuin mahdollista.

Myös Weezer pelkisti kaiken perusasioihin. Muuta ei tarvita. Regressio on tapahtunut. Buddy Hollyn soidessa elämme ikuisesti Milwaukeessa ja juomme Potsien ja Ralph Malphin kanssa Arnold’sin pirtelöä. Kappale on ehtaa voimajuomaa, kuin maito ja eläinkeksit Fonzielle.

Paitsi ettemme pysty koskaan olemaan yhtä cooleja kuin Fonzie. Fonzie, joka on rukoillut Jumalaa vain kerran elämässään – saadakseen kirjastokortin. Emme koskaan tule hyppäämään kolmentoista liekehtivän koulubussin yli motskarilla.

Weezerin heppujen tavoin me olemme ikuisesti niitä aivan tavallisia kynäniskoja. Olemme ikuisesti Richie Cunningham – Richie Cunningham ja sen kirotut hymykuopat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Buddy Holly esittää Sydämen asialla -sarjan tunnarin.

http://www.youtube.com/watch?v=HbDhGT3Ju5M

Bonus II!

Kappale, jota Zappa kuvaili pienoisrautatiekseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!