Popklassikot 1997

#9 Spiritualized – I Think I’m in Love

Ladies adn gentlemen, I just ate space

Ladies and gentlemen, I just ate space

”What I want to convey are the sort of feelings that I think everyone’s felt in their life, where there is no redemption, that this is an endless thing which is never gonna go. That line which goes ’I’ve been told it will end, but I don’t believe it’ — writing that made me extremely happy. But that’s how everybody pictures me, as being this tortured genius tearing these bits out of my soul.”

Jason Pierce, 1997

Opiaatit ovat pirullista kamaa jota lähellekään kaikki eivät ole onneksi kokeneet. Ensikäyttäjien kuvaukset siitä, kuinka kaikki on niin hyvin kuin ikinä voisi olla lienevät kuvaavaa siitä kuinka kokonaisvaltaisesti todellisuus muuttuu lyhyeksi aikaa. Jason Pierce lienee kokenut tuhansia tällaisia – suonensisäisten huumeiden ylistystä löytyi jo kymmenen vuotta aiemmin The Perfect Prescriptionilta.

”We’ll put some love deep in our veins.”

Spacemen 3, ”Things Will Never Be the Same”, 1987

Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space on kaikin puolin uniikki levy, painottomassa tilassa reuhtova jäisten valssien ja tulivuorenpurkausten kokoelma. Kaikki sen helpotukset ovat hetkellisiä: Electricity saa hirveän potkun veitsen terällä elämisestä ja Cool Waves kaipaa vaan hetken lepoa hymyilläkseen.

Räiskyvän Come Togetherin ja rotkoihin putoilevan All of My Thoughtsin välistä löytyy I Think I’m in Love – paljon monimutkaisempi ja hankalampi ylistys huumeille. Farmakologian puolelta voimmekin tarkistaa seuraavan kysymyksen: heroiinin puolittumisaika? Alle 10 minuuttia.

Taivas pienessä neulanpistossa kohtaa täällä musiikillisen Edenin. Kaikki epäilykset unohtuvat eikä Jeesustakaan muisteta kaivata taivaallisen droneloopin keskellä. Nuori uho on kesyyntynyt ja nyt todellakin päästään lähelle sitä mitä yritetäänkin kuvata. Siinä kiteytyy (heh) yksi koko levyn onnistumisen syistä – mitkä ikinä ne kokemukset sitten ovatkaan näiden laulujen taustalla, ne tuodaan kuulijan pöytään samaistuttavassa muodossa.

Loputon, yksittäinen urkunuotti, hiljalleen ylös ja alas kitaran kaulaa liukuvat otteet ja koko biisin yhdistävä, nalkuttava basso tuudittavat ensimmäiset kaksi minuuttia huoletonta laissez-faire-narkkaria kohti yksityistaivastaan. Lusikassa sihisee kevyesti nesteytyvä avain onnen hetkeen. Sairaudet, epätoivo tai oma exänsä ja bändikaverinsa (eli 1990-luvun brittiläisen rockin Troijan Helena, Richard Ashcroftin kanssa salaa alttarille vuonna 1995 astellut Kate Radley) eivät vaivaa enää kauaa. Mutta lopulta yksinäinen ääni tarvitsee vielä hieman enemmän. Muutakaan ei ilmeisesti ole elämässä.

And I’ve got nothing..

Huomatkaa muuten sellainen yksityiskohta, että sama bassokuvio kulkee All of My Thoughtsissa täysin samoilla nuoteilla päinvastaiseen suuntaan. Täällä se kannattelee loputonta, loisteliasta gospel-groovea, joka hautaa kaikki äänet edes joksikin aikaa. Ja sitten, tarkalleen puolivälissä kappaletta alkaa taistelu järjen ja illuusion välillä. Heroiini lausuu kymmeniä ylistyksiä, joita hiljalleen palautuva järki torppaa kerta kerran jälkeen. Lopputuloksena syntyvä dialogi näyttäytyy sellaisena kuin kertoja olisi lyöty kahtia.

I think I’m in love.. ..probably just fallin

Ja lähempänä aineen vaikutuksen puoliväliä, jyrkässä alamäessä huipulta onkin tultu monta askelmaa alas.

I think that I could be your man.. ..well, probably just think you can.

Tämä kauemmaksi elämän ongelmia ei siis päästy, vaikka yritys siihen on rockin historian aatelia.

Olen minäkin kokeillut vähän kaikenlaista lyhyen elämäni aikana – en keksi montaa kappaletta jotka antavat huumeiden kaltaisen tunteen ilman että joutuisin kiduttamaan kehoani niillä. Tässä siis kierkegaardilainen hyppy unikkopellolle ilman sairaalavisiittiä tai korvaushoidon tarvetta: jos Jason Pierce lupaa, että olet ihan paras tässä mielentilassa niin uskokaa pois. Toisin kuin ne keinot joita ei voi suositella, I Think I’m in Love tuo samat sävärit kerta kerran jälkeen ilman sivuvaikutuksia.

”Spiritualized is used to treat the heart and soul”
Ladies and Gentlemen We Are Floating in Spacen kansilehti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

I Think I’m in Love saa rajusti lisäpotkua live-esityksissä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS II!

I Think I’m in Love oli oma suosikki levyltä aina vuoteen 2009 asti kun se löysi vertaisensa. Nimikkokappale Ladies and Gentlemen We Are Floating in Spacen alkuperäinen, julkaisematta jätetty versio sisälsi liikaa lainailua Elvis Presleyn Can’t Help Falling in Lovesta, ja sen tilalle laitettiin vuoden 1997 painokselle nyt täysin rampautuneen kuuloinen tekele, jota en ole enää vuosiin pystynyt edes kuuntelemaan – erot versioiden välillä ovat niin rajusti alkuperäisen julkaisematta jätetyn teoksen puolella. Uudelleenjulkaisu salli päivänvalon myös yhdelle upeimmista levynavausbiiseistä. Kohdasta 2:26 eteenpäin kuultuna Piercen visio täydellistyy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!