Popklassikot 1982

#9 Prince – Little Red Corvette

Prince, aina valmiina "rattiin".

Autolaulut ovat vankka osa rockin juuria, oli kyseessä sitten Nat Cole Trion Route 66 (1946), Artie Shibleyn and His Mountain Dew Boysin Hot Rod Race (1950) tai Ike Turnerin Oldsmobilen V8-moottorista kertova Rocket 88 (1951), jota usein pidetään ensimmäisenä varsinaisena rock-levytyksenä.

Alusta lähtien rock ja auto, nämä kaksi rakastavaista, ovat kaahanneet pitkin unelmien valtateitä käsi kädessä ja nasta visusti laudassa. Autoklassikkoja ovat kiidättäneet ulos tallista ja myyntilistoille kaikki Chuck Berrystä Dr. Drehen ja Rushista The Beach Boysiin.

Kuten niin usein autolauluissa, myös Princen klassisessa Little Red Corvettessa auto on vain vertauskuva. Auto saattaa symboloida romantiikkaa, vapautta tai nuoruutta, mutta useimmiten se taitaa kuitenkin merkitä seksiä. Niin myös tällä kertaa.

Little Red Corvettessa pieni punainen vauhtihirmu ei vain symboloi seksiä, vaan se on seksiä. Kyseessä ei nimittäin ole oikeasti auto, vaan nainen. Tätä ylikierroksella käyvän seksuaalisuuden perikuvaa eivät kiinnosta muut kuin yhden illan suhteet:

”See you’re the kinda person
That believes in makin’ out once
Love ’em and leave ’em fast”

Prince menee vipuun, vaikka hänen tulisi tietää paremmin:”I guess I must be dumb
Cause you had a pocket full of horses
Trojan and some of them used”

Hän kuitenkin uhrautuu epäitsekkäästi tämän nymfomaanin hyväksikäytettäväksi – onhan sentään lauantai-ilta:”But it was Saturday night
I guess that makes it all right
And you say what have I got to lose?”

Kaikesta seksuaalisuudestaan huolimatta Prince paljastuu Little Red Corvettessa moralistiksi:

”Little red Corvette
Baby you’re much too fast, yes you are
Little red Corvette
You need to find a love that’s gonna last”

Corvette kiihtyy laulun edetessä yhä ristiriitaisemmaksi valtoimenaan tyrskyävän seksuaalisuuden ja moralisoivan misogynian leikkikentäksi. Naisen vartalo on melkein laittoman kutsuva houkutin:”A body like yours
Oughta be in jail
’
Cuz it’s on the verge of bein’ obscene”

Princen tehtäväksi tulee tämän villikon kesyttäminen:

”Move over baby, gimme the keys
I’m gonna try to tame your
little red love machine”

Kertosäkeissä hän soimaa tyttöä kevytkenkäisyydestä, mutta iskee väliin pornahtavan suorasukaisia säkeitä, kuten:

”Girl, you got an ass like I never seen
And the ride… I say the ride is so smooth
you must be a limousine”

Musiikillisesti Little Red Corvette edustaa purppuraisen funkatöörin pop-osaamista parhaimmillaan. Tämäkin puoli kappaletta on kiehtovan ristiriitainen. Säkeistöjen pahaenteisesti lipuva ja melkeinpä surumielinen käynti matelee suoraan suurkaupungin varjoisilta sivukujilta, joita tähtinä hohtavat pilvenpiirtäjien valot eivät koskaan täysin valaise.

Kertosäkeessään kappale laukeaa (sisältönsä mukaisesti!) duurissa ilakoivaksi melodiaksi, joka on Princen ikimuistoisempia. Soundiltaan se edustaa emoalbuminsa, tekijänsä läpimurtolevyn, 1999:n kiehtovaa soundia, jolla Prince oli elektronisimmillaan.

Little Red Corvette muuttuu kertosäkeessään sitä edeltävästä syntetisaattoripopista puhtaaksi poprockiksi. Se kuvastaa hyvin Princen taitoa tehdä kokeellisista soundeista helposti sulatettavaa poppia. Musiikillisesti seikkailullisen kappaleen kruunaa yksi rock-musiikin perinteisimmistä elementeistä – kitaristi Dez Dickersonin ulvova soolo.

Kuten niin usein parhaassa pop-musiikissa, ristiriidat tekevät Little Red Corvettesta kiehtovan, ja melodiansa ansiosta se on ikimuistoinen. Se ei siis ole vain autolaulujen muotovalio, vaan kuolematon popklassikko. Toisin kuin Prince luulee, suhde tämän Corvetten kanssa ei jää yhden illan jutuksi.

http://youtu.be/MS70tCPP-_4

Bonus!

Siitä, onko Jackie Brenston and his Delta Catsin (yhtye oli todellisuudessa Ike Turner ja hänen The Kings of Rhythm -yhtyeensä) Rocket 88 kaikkien aikojen ensimmäinen rock-biisi, voidaan olla monta mieltä. Oli miten oli, se esittelee rockin ja autojen pitkän ja rakastavaisen suhteen tuoreena ja ujostelevan kukkeana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!