Popklassikot 1978

#9 Blondie – Heart of Glass

“Once I had a love and it was divine /
Soon found out I was losing my mind /
It seemed like the real thing but I was so blind /
Mutual mistrust, love’s gone behind”

1970-loppuun mennessä discokomppiin sovitettua musiikkia esittivät niin vanhat kuin nuoret, Frank Sinatrasta Blondieen. Heart of Glass oli Blondien ensimmäinen seikkailu discon maailmassa. Syyskuussa 1978 Parallel lines -albumilla ja tammikuussa 1979 singlenä julkaistu Heart of Glass on hyvä esimerkki siitä, kuinka rock- ja poptaustainen yhtye klaaraa discokompin.

Blondien musiikissa huumori ja säväyttäminen ovat tärkeitä elementtejä, ja Heart of Glassissa toteutuvat molemmat. Debbie Harryn alun perin kappaleessa laulama ”soon turned out big pain in the ass” -riimi oli joillekin tahoille liian roisi, joten se korvattiin herkemmällä säkeellä ”soon turned had a heart of glass”.

Blondien siirtyminen discomusiikkiin tehtiin selväksi kappaleen videolla, joka kuvattiin Studio 54 -klubilla peilipallojen kiilteessä ja kieli poskessa. Vaikutelma on sellainen kuin yhtye ilmeisesti halusikin: rockyhtye pelleilemässä discoilmiön pyhimmässä. Yhtyeen liikehdintä on mahdollisimman kaukana tavanomaisista discotanssiliikkeistä.

Instrumentaali-välikkeessä yhtye hukkaa iskun. Ehkäpä siksi, että discotanssijalta menisi tätä tanssiessa kuvio sekaisin. Se on pieni muistutus siitä, että Blondie etenee laulun eikä discokompin ehdoilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Blondie oli demottanut Heart of Glassia jo pitkään ennen sen julkaisua. Kappaleen ensimmäinen versio vuodelta 1975 (Once I Had a Love) paljastaa sen alkuperäisen idean. Siitä ei voi olla huomaamatta yhteyttä George McRaen vuotta aikaisemmin julkaistuun Rock You Baby -hittiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!