Popklassikot 1980

#8 Orchestral Manoeuvres in the Dark – Enola Gay

Andy McCluskey ja Paul Humphreys lauloivat maailman ensimmäisen atomipommin pudottaneesta lentokoneesta.

Mitenkähän mahtavat OMD:n – tai aikalaismerkinnän mukaisesti Orchestral Manoeuvres in the DarkinAndy McCluskey ja Paul Humphreys nukkua yönsä? Heillä on hittibiisi, mutta ilman neljännesmiljoonan ihmishengen menetystä (arvio on varovainen erityisesti jälkisairastuneiden määrän suhteen) kaksikolla ei sitä olisi. Toki Enola Gayssa moititaan paholaista, mutta silti on mahdollisuus syyttää OMD:tä haudoilla tanssimisesta.

Laulun kirjoittanut Andy McCluskey laulaa toisen säkeistön alussa hienon kaksoismerkityksen. Kaikkihan tiedämme, että Enola Gay oli lentokone, joka pudotti maailman ensimmäisen atomipommin elokuussa 1945 Hiroshimaan ja että pommin nimi oli Little Boy.

”Enola Gay, is mother proud of little boy today?”

McCluskey siis kysyy kysymyksen lentokoneelta. Mutta samalla kysymys on osoitettu pommikonetta lentäneen Paul Tibbetsin äidille eli Enola Gay Tibbetsille. Amerikkalaisesta näkökulmasta 1940-luvulla Paul Tibbets oli sotasankari, mutta kuinkahan kauan mahtoi äiti Tibbets ylpeillä poikansa savutuksilla ja vielä mainita, että osoittaakseen rakkauttaan poika nimesi lentämänsä koneen äitinsä mukaan.

Ja mahtoikohan Enola Gay Tibbets vielä 87-vuotiaana – kolmea vuotta ennen kuolemaansa – kuulla OMD:n hittibiisiä?

Huvittavaa sinänsä, Enola Gay Tibbets sai nimensä puolestaan vuonna 1886 ilmestyneestä romaanista Enola; or, Her Fatal Mistake. Ainakin joku Enola Gay -nimen ympärillä pyörineistä virheistä tosiaankin oli kohtalokas.

Syyskuussa 1980 julkaistu Enola Gay oli OMD:n ensimmäinen top ten -hitti, ja samoin kärkikymmenikköön nousi myös kuukautta myöhemmin ilmestynyt albumi Organisation. Yhtyeellä oli tuolloin vauhti päällä, sillä sen nimetön debyyttialbumi oli ilmestynyt saman vuoden helmikuussa ja kolmosalbumikin saatiin kauppoihin syksyllä 1981.

Vuosien varrella OMD:lla on ollut suurempiakin listamenestyksiä, mutta Enola Gay on biisi, josta OMD muistetaan nyt ja aina.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Jos Enola Gay onkin omistettu äidille, niin Rushin Manhattan Project on puolestaan pojalle, Paul Tibbetisille.

http://www.youtube.com/watch?v=9WztZg31gZc