2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#88 Iron & Wine – Flightless Bird, American Mouth (2007)

Sam Beam.

Sam Beam, a fat house cat.

Tämä hauras folk-kaunokainen on teksasilaisen Iron & Winen tuotannon mojovin kultakimpale. Sam Beamin moderni ikivihreä päätyi Twilight-leffojen ansiosta miljoonien teinikorvienkin ulottuville.

”Have I found you?
Flightless bird, jealous, weeping
Or lost you?
American mouth
Big pill looming”

Flightless Bird, American Mouth on niitä kappaleita, jotka tuntuvat olleen olemassa aina. Niin klassinen on sävellyksen ja toteutuksen muotokieli. Valssiksi rustattu folk-herkistely on Iron & Winen kiistatta hienoin kappale ja lähes käsinkosketeltavan hauras vähäeleisyyden ylistys.

Iron & Wine on yhtä kuin parrakas teksasilaisherra Sam Beam. Hänen vuonna 2007 julkaisemansa The Shepherd’s Dog -albumi toimi siltana alku-uran folk-vetoisen laulaja-lauluntekijyyden ja uudemmilla levyilla annostellun, orkestroidumman soft rock -ilmeen välillä. The Shepherd’s Dogin päättää nimeään myöten runollinen Flightless Bird, American Mouth, joka jätti levyyn ensi kertoja tutustuessa hämmentyneen olon: ”Mitä, satuinko juuri kuulemaan mitä kauneimman melodiaihmeen, joka on kuin maailmalta huomaamatta jäänyt, kadonnut ikivihreä? Pyöräytetäänpä koko levy vielä uudestaan ja katsotaan, josko moisia löytyisi täältä lisää.”

The Shepherd’s Dog on pätevä levy, mutta siinä on vain yksi totaalisen unohtumaton raita. Flightless Bird, American Mouth täyttyy hauraan romanttisesta ja syvälle upottavasta folk-pumpulista. Jos sen teksti olisi satuttu naputtelemaan imelän lemmenlorun muotoon, ajautuisi homma helposti banaaleille raiteille. Mutta kyseessä ei ole rakkauslaulu. Sen sijaan Beam runoilee ihan tosissaan ja käyttää absurdejakin kielikuvia. Kertojaminät vaihtuvat säkeistöissä. Ensimmäisessä äänessä on poika, joka on sukeltanut kolikoiden perässä liian syvälle. Toisessa säkeistössä Beam on lihava kotikissa.

”Now I’m a fat house cat
Nursing my sore blunt tongue
Watching the warm poison rats
Curl through the wide fence cracks
Pissing on magazine photos
Those fishing lures thrown in the cold and clean
Blood of Christ mountain stream”

Tekstiä on ehditty selitellä vaikka miten päin. Tulkintoihin mahtuu niin tragediaa, politiikkaa kuin sodanvastaisuutta. Joka tapauksessa lyriikan arvoituksellisuus on osa kappaleen viehätystä. Flightless Bird, American Mouth huokuu kiehtovan ajatonta mystiikkaa. Se on 2000-lukuinen biisi, joka ei toteutuksessaan hengitä 2000-lukua.

Näyttelijä Kristen Stewart osoitti hyvää makua (ja edisti samalla roimasti Beamin uraa) valitessaan Flightless Bird, American Mouthin soimaan Twilight-teinileffojen taustalle. Iron & Winen balladi on sulostuttanut sinänsä kammottavia vampyyrirainoja sen romanttisimmissa hetkissä, ensin vanhojen tanssien taustalla ja myöhemmin korniuden synonyymistä käyvässä hääkohtauksessa. Nyt miljoonat teinitkin tuntevat Iron & Winen, tai ainakin yhden sen kauneimmista biiseistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Iron & Wine – Flightless Bird, American Mouth

Bonus!

Iron & Wineltä äänestettiin myös kappaleita Upward Over the Mountain ja Woman King.