Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#88 Conor Oberst

Kuva: Tomi Palsa

Tämän juttusarjan aikaisemmassa osassa Tommi Forsström paljasti David Guettan lievittäneen hänen ikäkriisiään.

Conor Oberst on puolestaan aiheuttanut niitä lukemattomille muusikoille tällä vuosituhannella. Kun Oberstin Bright Eyes -yhtye löi läpi Lifted or The Story Is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground -albumillaan vuonna 2002, lauluntekijä oli 22-vuotias.

Sitä ennen hän oli ehtinyt rakentaa vankan kulttisuosion kolmella kasettina julkaistulla sooloalbumillaan ja kolmella aikaisemmalla Bright Eyes -levyllä, joiden lisäksi musiikillisesti hyperaktiivinen nuorukainen oli soittanut The Faintin, Commander Venusin, Park Aven ja The Magnetasin riveissä.

Vastaavaa ansioluetteloa ei ole monella nelikymppiselläkään muusikolla. Ja Liftedin myötä Oberst oli vasta päässyt vauhtiin.

Vuonna 2005 oli luvassa upea albumikaksikko I’m Wide Awake, It’s Morning ja Digital Ash in a Digital Urn, joista ensimmäinen esitteli Oberstin varttumista lauluntekijänä, jälkimmäinen taas hänen seikkailuhenkistä tuottajapersoonaansa.

Niitä seuranneet kaksi Bright Eyes -albumia sekä Mystic Valley Bandin kanssa tehdyt soololevyt ovat olleet epätasaisempia tapauksia, mutta jokaisella julkaisulla on vähintään välähdyksiä Oberstin ryöpsähtelevästä musiikillisesta lahjakkuudesta – samoin kuin Monsters of Folk -superkokoonpanon sympaattisella albumilla.

Tälle listalle mies pääsee jo yksinomaan I’w Wide Awake, It’s Morning -levyn Lua-singlen ansiosta. Rappioromanttisesta yöstä ja sitä vääjäämättä seuraavasta aamusta kertova laulu on yksi 2000-luvun kivenkovista indieklassikoista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bright Eyes – Lua (Coachellassa vuonna 2005)