Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#86 Janne Lastumäki

Yhtä useasti kuin olen nähnyt Janne Lastumäen soittavan, olen nähnyt Janne Lastumäen hymyilevän. Jos ajatus ”soittamisen ilosta” pitäisi tiivistää yhteen kuvaan, olisi kuvassa Janne Lastumäen naama peruslukemillaan – korvasta korvaan ulottuvassa hymyssä.

Musiikinystävien suureksi iloksi Lastumäki on varustettu niin hyvällä työmoraalilla, että hänen poskilihaksensa lienevät sedimentoituneet betoninkoviksi jo hyvän aikaa sitten. Parhaiten Lastumäki muistetaan Sister Flosta, jonka kantaviin voimiin hän kuului vuoteen 2008 ja pikkuklassikoksi nousseeseen The Healer -albumiin asti.

Kukkahattutädiksi julistautunut Janne Lastumäki naama peruslukemillaan.

Sister Flon lisäksi Lastumäki on tehtaillut kaksi albumia Kytäjä-instrumentaaliduossa, painanut oman tuotantojälkensä Ville Leinosen avantgarde-mestariteokseen Majakanvartijan uni (ja soittanut Leinosta keikoilla säestäneessä Majakan soittokunnassa), seikkaillut taiderockin maailmassa niin Vukin kuin Colonization 337:n soittajana ja käynyt soittamassa ainakin Kauko Röyhkän & Riku Mattilan, Samae Koskisen, Kevinin ja Raadelman levyllä.

Unohtamatta tietenkään Lastumäen, kuvanveistäjä Maria Dunckerin ja tanssitaiteilija Vera Nevanlinnan muodostamaa Hullut hatuntekijät Ihmemaassa -projektia, jossa yleisö tanssii Lastumäen DJ Einstein -alteregon soittaman musiikin tahtiin pahvisiin neulanreikäkamerahattuihin sonnustautuneina. Niin kuin tapana on.

Sitten on tietysti sooloartisti Janne Lastumäki, jonka esikoisalbumi ei julkisesta lupauksesta huolimatta vielä viime syksynä ilmestynyt. Lastumäen Myspace-sivujen kahdeksan näytettä ulottuvat Metsänpojan akustisesta folksoulista Otto Donnerin silmälasien riehakkaaseen, The Zombiesia samplaavaan roskapoppiin – ja saavat myös kuulijan hymyn venymään korvasta korvaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Öiset pyöräilijät Kytäjän vuonna 2006 ilmestyneeltä nimettömältä esikoisalbumilta.