2000-luvun kotimaiset pophelmet

#86 Gimmel – Etsit muijaa seuraavaa (2002)

(Säv ja san. Risto Asikainen ja Sipi Castrén)

Gimmel. Jenni, Ushma ja Susanna.

Popstars-trion esikoissingle on intermediaalinen kertomus modernin parisuhteen kommunikaatio-ongelmista.

“Mä päätin leffaan lähtee katsomaan uutta tähtee
Kun mä sinne tuun, ootkin kanssa jonkun muun
Sun pitäis nyt jo tietää: en aio kaikkee sietää
Sen sä vielä näät: yksin jäät
Mä aloin deittiä tuijottaa, ei tule teeveestä muutakaan
Sä siellä nyt jo etsit muijaa seuraavaa”

Ensimmäinen musiikkibisnekseen kytkeytynyt tosi-tv-formaatti rantautui kotimaiseen eetteriin vuonna 2002. Tuolloin MTV3:lla käynnistyi Popstars, kykyjenetsintäkisa, jonka sadoista osallistujista kasattiin täydellinen popyhtye.

Kun katson Youtubesta Popstars-pätkiä nyt, sarjan meininki näyttää ilahduttavan vaivaantuneelta. Cumulus-hotellin konferenssisalin painostavaa tunnelmaa alleviivaa lattiaa tukahduttava viininpunainen kokolattiamatto. Tuomariston arvovaltaiset silmät ja tv-kameroiden linssit ovat nauliutuneet tähtialokkaisiin, jotka tulkitsevat epävireisesti Tiktakin hittejä sekä vääntelehtivät levenevälahkeisissa farkuissa ja avarissa kaula-aukoissa.

454 kilpailijasta voittajayhtyeeseen valikoitui neljä laulajaa: Jenni Vartiainen, Susanna Korvala, Ushma Karnani ja Jonna Pirinen. Draamaa kehkeytyi bändin sisällä jo ensimmäisen viikon jälkeen, kun Jonna Pirinen otti hatkat ja lähti soolouralle. Jäljelle jäi trio, joka sai nimekseen Gimmel.

Wikipedian mukaan “gimmel” tarkoittaa renessanssiaikaista hääsormusta, joka koostuu kolmesta toisiinsa kytkeytyvästä sormuksesta. Nimi tuo mieleen kuitenkin lähinnä halvan kynsilakkamerkin. Tämän lisäksi “gimmel” tarkoittaa miespuolisen henkilön herättämistä läiskäisemällä tätä peniksellä naamalle.

Suomen Max Martin eli Risto Asikainen kirjoitti Gimmelin ensihitin Sipi Castrén -salanimen takana lymyilleen Ilkka Vainion kanssa. Etsit muijaa seuraavaa on eräänlainen media parisuhdemarkkinoilla -tarina, intermediaalinen kertomus modernin parisuhteen kommunikaatio-ongelmista. Se maalaa tarkkanäköisen aikalaiskuvan 2000-luvun alun nuorista aikuisista, jotka käyttävät mediaa erilaisin tavoin.

Kertojahahmo on mitä ilmeisemmin passiivinen massaviihteen kuluttaja, joka ottaa pureksimatta vastaan kaiken mitä tarjotaan. Hän menee elokuviin, koska on kiinnostunut “uudesta tähdestä”, ja tuijottaa deittiohjelmaa, koska tv:stä “ei tule muutakaan”.

Katsovatko tv-deittiä muut kuin ne, jotka kärsivät unettomuudesta tai kenties niin rampauttavasta tylsämielisyyden tilasta, etteivät jaksa edes valikoida videofilmiä nauhuriin? Miksei hän vain syö bentsodiatsepaameja ja mene nukkumaan?

Turruttavien viihdebakkanaalien hyrrätessä kertojahahmolle paljastuu epämiellyttävä totuus. Suhteen toinen osapuoli löytyy elokuvateatterista toisen kanssa, spämmää levottomasti tv-deittiin ja jopa karkaa bileistä salaa taksilla uusiin naisiin. Hän on hyperaktiivinen median käyttäjä, joka kenties pitää viestimiä vain välineinä seuraavan seuran etsimiseen. Hän vaikuttaa sitoutumiskammoiselta, pakokauhuiselta ja kykenemättömältä keskittymään suhteeseen. Hänen lupauksensa ovat merkityksetöntä sananhelinää. Monogamia on hänelle pelkkää teoriaa, ja polygamia on praksis.

Tässä vaiheessa kertojahahmo julistaa, että nyt saa riittää. “Tuntemaan tuut sen, tyhjyyden!” ja “Sä et musta enää nuija seuraa saa!” Kertosäkeen viimeinen virke on aina aina jäänyt hämärän peittoon. Kutsuuko kertojahahmo toista tyyppiä “nuijaksi” vai nimittääkö hän itseään “nuijaseuraksi”?

Gimmel lennätettiiin Ranskan Rivieralle asti musiikkivideokuvauksiin samanaikaisena lupauksena ja palkkiona tähteydestä. Nyt ei tarvinnut huolehtia rahan hassaamisesta, sillä varma hitti toisi sijoitukset stilettikorkoisina voittoina takaisin. “Chin, chin”, kuten Miljonääri-Jussi sanoisi.

Uskomattoman matkan ja tuomareiden riepottelun läpi taivaltaneista poptähtikokelaista tuntui varmasti rentouttavalta päästä välimerellisiin maisemiin irrottelemaan. Muistikuvieni mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun Jenni Vartiainen pääsi lentokoneen kyytiin.

Videolla Jenni, Susanna ja Ushma nostavat maljaa terassilla, rullaluistelevat aurinkoisella bulevardilla ja bailaavat rohkeaelkeisesti avoautossa. Heidän olemuksestaan huokuu aito, mutta varovainen innostus. Ikään kuin he eivät täysin voisi uskoa todeksi sitä, mitä nyt on tapahtumassa. Aivan kuin he voisivat herätä kuopiolaiselta vuodesohvalta hetkenä minä hyvänsä, ja pop-laulajan vapaapäivä Rivieralla oli pelkkää karaoke-illan jälkeen nähtyä toiveunta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Katso treenivideolta, kun Popstars-finalisti Paula Vesala esittää Etsit muijaa seuraavaa -kappaleen Jenni Vartiaisen ja Jonna Pirisen kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

26. maaliskuuta 2002 – Ruotsalainen Telia ja suomalainen Sonera ilmoittivat yhdistyvänsä Telia-Soneraksi.