2000-luvun kotimaiset pophelmet

#84 Samae Koskinen – Hän asuu näillä kulmilla (2006)

(Säv. Samae Koskinen, san. Kauko Röyhkä)

Samae Koskinen soittaa esikoisalbumillaan kaikki soittimet. Tässä hän soittaa vain kitaraa. (Kuva: Tomi Palsa)

Samae Koskisen esikoissinglellä Kauko Röyhkän wajdamainen tarina kohtaa Sister Flon huumavan ja ihmetystä täynnä oleva popin.

“Hän ei tule mua vastaan
Nämä talorivit jatkuu sfääreihin”

Puolalaisella ohjaajamestari Andrejz Wajdalla oli kerran kuulemani tarinan mukaan synopsis, josta tämä piti kovasti, muttei ollut jostain syystä ohjannut elokuvaksi asti. Siinä mies tapaa elämänsä rakkauden ravintolassa, viettää tämän kanssa ihanan illan, päätyy tämän kotiin uudelle lähiöalueelle yöksi, josta lähtee aamulla onnesta soikeana hakemaan aamiaistarpeita.

Palatessaan hän kuitenkin huomaa, että uuden asuinalueen talot muistuttavat kaikki toisiaan, eikä hän ole onnen huumassaan pannut mieleen rapun tai talon numeroa. Hän ei yrityksistään huolimatta koskaan löydä takaisin, ja nainen ei vaivaudu häntä etsimään luullen miehen luikkineen aamun turvin pakoon.

Samae Koskisen ensimmäisen soololevyn ensimmäisellä singlellä Hän asuu näillä kulmilla on jotain samaa tunnelmaa. Ensimmäisen säkeistön wajdamainen tunnelma antaa tilaa röyhkämäiselle ulkopuolisuudelle, jossa yksinäinen boheemisusi vaeltaa esikaupunkialueella kuin vieraalla planeetalla hämmästellen vieraita elämänmuotoja ja niiden banaalia käyttäytymistä ja elämää.

Samae Koskisen kolmas soololevy Kuuluuko, kuuntelen ilmestyi viime vuonna. (Kuva: Tomi Palsa)

Se ei ole sattumaa, sillä teksti on Röyhkän. Koskinen ei tehnyt debyytilleen yhtään sanoitusta, vaan niistä vastasi liuta eturivin suomalaisia runoilijoita ja kirjailijoita (Saila Susiluoto, Inka Nousiainen, Tomi Kontio). Ja Röyhkä, tietenkin.

Yhteistyö Röyhkän kanssa jatkui seuraavalla levyllä Elossa (2009), ja myöhemmin Samae nähtiin Röyhkä/Mattila-bändin basistina. Sattumaa ei liene tämän valossa sekään, että debyytin Vol. 1 on tuottanut nimenomaan Riku Mattila.

Röyhkämäisen passiivisaggressiivisen kitararockin tilalla on tekstiä tukemassa kuitenkin Koskisen bändistä Sister Flosta tuttu huumava ja ihmetystä täynnä oleva pop. Kappale, ja varsinkin sen sfääreihin kurottava coda, voisi olla McCartneyn ja Brian Wilsonin yhteistyön tulos. Entistä vaikuttavampaa on, että Samae soittaa itse kaikki soittimet.

Todellinen soololevy, siis (jos ei laske parilla kappaleella huilussa vierailevaa Saara Markkosta). Ja ehdoton suomalainen popklassikko huikean lahjakkaalta säveltäjältä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tomi Palsa kuvasi Samae Koskisen Tampereen Klubilla vuoden 2011 elokuussa.

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. kesäkuuta 2006 − Eduskunta piti satavuotisjuhlaistuntonsa ja perusti uuden Ulkopoliittisen instituutin hyväksymällä sitä koskevan lain. Istunnossa herätti eniten huomiota Vihreän Liiton kansanedustajan Heidi Hautalan puheenvuoro, jossa hän arvosteli ankarasti demokratian tilaa Venäjällä. Puhemies Paavo Lipponen tuomitsi Hautalan puheen Venäjää loukkaavaksi ja sivistysvaltioon sopimattomaksi. Lipponen piti raskauttavana sitä, että Hautala oli esittänyt mielipiteensä venäläisten kutsuvieraiden läsnäollessa.