Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#84 Karen O

Kuva: Tomi Palsa

On aika olla rehellinen. Vaikka rakastan Yeah Yeah Yeahsia, en tunnusta pitäväni kuin kourallista yhtyeen kappaleista unohtumattomina. Sen sijaan allekirjoitan yhtyeen estetiikan lähes täysin.

Trio on onnistunut luomaan ympärilleen auran, jossa kaikki sen tekemiset tuntuvat poikkeuksellisen tyylikkäiltä. Orkesteri on jonkin olennaisen jäljillä silloinkin, kun se kierrättää Siouxsie & the Bansheesin keskinkertaisimpia hetkiä tai juuttuu rakentamaan laulumelodioitaan yhden paikallaan junnaavan hokeman varaan.

Kaikessa tässä on jotakin hienoa. Kyse on soinnista ja olemuksesta, kolmesta sopivan erilaisesta hahmosta, jotka tekevät kaiken oikein silloinkin, kun eivät tee mitään.

Asetelma kiteytyy yhtyeen keulahahmoon, Karen O:hon. Hänen ulkonäkönsä ei ole yksiselitteisen kaunis, mutta hänessä on kuitenkin jotakin täysin vastustamatonta, persoonallista ja viehättävää. Hän pukeutuu omituisesti, mutta tihkuu tyyliä ja erotiikkaa. Hän käyttäytyy huonosti, mutta käpertyy samalla syliin. Ja mikä tärkeintä, hänen äänensä ei ole lumoava, mutta siitä huolimatta se kietoo täydellisesti pauloihinsa.

Yksi 2000-luvun tyylittömimmistä keulakuvista on loppujen lopuksi yksi tyylikkäimmistä. Osittain hänen ansiostaan sävellyksellisesti keskiverto yhtye lukeutuu aikamme kiinnostavimpiin ja uudistumiskykyisimpiin.

Mystisyys ja saavuttamattomuus vetävät puoleensa eivätkä päästä irti. Karen O:ssa on vaaraa ja arvaamattomuutta. Samalla hän on samalla haavoittuva, herkkä ja hauras. Päivänsäde ja menninkäinen. Mitä useampaan suuntaan laulaja karkaa, sitä enemmän hän kiehtoo.

Siksi ohikiitävä tekeminen tuntuu ikimuistoiselta. Suuntaapa Karen O kulkunsa mihin suuntaan tahansa, hän määrittelee standardit, joiden kautta häntä pitää tulkita. Hän on aina askeleen edellä. Tätä kameleonttia ei voi olla rakastamatta, ihailematta, palvomatta, himoitsematta.

Kun Yeah Yeah Yeahsin musiikkia kuuntelee tämän ihailun läpi, se on täydellisintä ääntä maailmassa.

http://www.youtube.com/watch?v=VJf2FQDl8Ig
Yeah Yeah Yeahs: Maps, päivänsäde-versio.

http://www.youtube.com/watch?v=K57szVmdVac&feature=related
Yeah Yeah Yeahs: Maps, menninkäis-versio.