2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#82 The Shins – New Slang (2001)

Tähän ihana kuvateksti!

The Shins -napakympissä voi valita myös Herra D:n.

Vahvin ehdokas Viime vuosikymmenen nerokkain melodia -palkinnon voittajaksi on tässä.

”Uu u-u-uu u u-u-uu uuu
uuu uu uu uuu uu uuu”

1980- ja 1990-luvulla hetken musiikkimaailman suunnannäyttäjänä toiminut Sub Pop nousi uudella vuosituhannella jälleen keskeiseksi tekijäksi amerikkalaisen indierockin valtavirtaistamisessa. Oleellinen osa tätä prosessia oli 1990-luvun puolivälin jälkeen Albuquerquessa perustettu The Shins.

Alkujaan solisti James Mercerin sivuprojektina käynnistynyt yhtye sai tarvittavaa vetoapua jo isommissa ympyröissä kunnostautuneelta Modest Mouselta, ja niin vuosituhannen taitteessa Mercerin ja kumppaneiden eteen tyrkättiin levytyssopimus. The Shinsin debyyttialbumi Oh, Inverted World ilmestyi Sub Popin julkaisemana vuonna 2001. Se oli albumi, joka ykkössingle New Slangin vahvistamana tuli osaltaan vaikuttaneeksi siihen, millaisena 2000-luvun Sub Pop nykyisin tunnetaan. Samalla se viitoitti tietä folkin kanssa flirttailevalle indierockille ja sai pian seuraa kasvavasta joukosta uusia yhtyeitä ja artisteja.

”Gold teeth and a curse for this town
were all in my mouth
only I don’t know how
they got out dear”

Tekijänsä mukaan New Slang on haistatus kappaleen kirjoitusajankohtana vallinneille olosuhteille: tympeälle elämänpiirille epämääräisine tai olemattomine tulevaisuudenkuvineen. Sen enempää biografismiin sortumatta sanojen taakse on helppo kuvitella hanttihommissa ja pätkätöissä turhautunut kolmekymppinen Mercer, joka kappaletta kirjoittaessaan tuskin osasi aavistaa, mitä tulevaisuus toisi tullessaan.

”I’m looking in on the good life
I might be doomed never to find”

Sillä niin vain aurinko alkoi paistaa Mercerinkin risukasaan. Albumin ilmestymistä seuranneina vuosina New Slang soi tv-sarjoissa, mainoksissa ja elokuvissa. Viimeistään Zach Braffin ja Natalie Portmanin tähdittämän Garden State –elokuvan (2004) myötä kappale ja The Shins nousivat kultakantaan suurien massojen lemmikiksi. Saavutettu menestys ei kuitenkaan vähentänyt yhtyeen arvostusta kriitikkojen silmissä. Päinvastoin, se sinetöi Mercerin ja The Shinsin aseman myös indierockälykköjen ytimessä.

Silti New Slangin suurin älykkyys piilee sen yksinkertaisessa melodiassa, jonka uskallan väittää olevan eräs viime vuosikymmenen nerokkaimmista. Kuka tahansa voi ottaa nuotiokitaran käteensä ja aloittaa hyräilyn:

”Uu u-u-uu u u-u-uu uuu
uuu uu uu uuu uu uuu”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Shins – New Slang (ohj. Lance Bangs)

Bonus!

The Shinsiltä äänestettiin myös kappaletta Phantom Limb.