2000-luvun kotimaiset pophelmet

#82 Abduktio – Jäänsärkijä (2005)

(Säv. Jukka “Zuge” Laajakallio, san. Mikko Suikkanen)

Abduktio Zuge Laajakallion muistokonsertissa Tampereen Klubilla. (Kuva: Tomi Palsa)

Abduktion Jäänsärkijä on modernin hardcoren huipentuma sekä levyn avaajana todellinen “ice-breaker”.

“Julista ulkonaliikkumiskielto, aseista jokainen aivosolu
Sillä korviesi välissä on sota käynnissä
On aika voittaa hiljaisuuden lumous
Aloita operaatio vallankumous”

Pirkanmaalta ponnistava ehti lyhyen uransa aikana tehdä parasta hardcorea, mitä Suomessa on julkaistu tällä vuosituhannella. Yhtyeen tyyli löytyi kunnolla vasta Perustuu tositapahtumiin -mini-cd:llä. Sillä bändi jatkaa sellaisten pohjoismaisten poppoiden kuin Outlastin, Endstandin ja Section 8:n perinnettä sekoittaen hardcoreen hieman poukkoilevampaa ja metallisempaa soundia.

Tyyli muotoutui huippuunsa kuitenkin vasta yhtyeen ensimmäisellä albumilla, Tuli kulje kanssani. Sen avausraita, osuvasti nimetty Jäänsärkijä, iskee kuulijaa lapiolla naamaan, kysymättä.

Se käynnistyy konekiväärisarjojen lailla hakkaavilla rummuilla ja rakentuu pitkälti yhden simppelin, mutta täydellisen melodianpätkän varaan. 50-sekuntiseen biisiin ei mahdu turhaa tyhjäkäyntiä, mutta noin 30 sekunnin kohdalle on ujutettu kymmenen sekunnin suvantovaihe, joka purkautuu lopussa laulaja Mikko Suikkasen huutaessa äänensä käheäksi. “This is hardcore”, kuten Jarvis Cocker aikanaan totesi.

This is hardcore, sanoi Jarvis Cockerkin aikoinaan. (Kuva: Tomi Palsa)

Jäänsärkijä ei ole missään nimessä Abduktion monipuolisin biisi, mutta se on täydellinen esimerkki hardcore-kappaleen pelkistetystä muodosta 2000-luvun sovituksena. Kappaleen lyhyehköt lyriikat edustavat hyvällä tavalla vallankumousromantiikkaa, jolla tässä tapauksessa viitataan ihmisen päänsisäiseen maailmaan. On aika ottaa aivot käyttöön ja lopettaa niiden hiljaisuus. Tämän voisi sanoa olevan kehoituksena universaalisti validi!

Yhtyeen taival loppui viime vuoden joulukuussa säveltäjä-kitaristi Jukka “Zuge” Laajakallion kuolemaan. Tämä artikkeli on omistettu hänen muistolleen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Koska Abduktio siteeraa ruotsalaista Outlast-yhtyettä kansilehdykässään, niin tässä teille kompaktit 25 sekuntia heidän musiikkiaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Outlast – Positive Hardcore, Positive Youth

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

9. huhtikuuta 2005 – Walesin prinssi Charles ja Camilla Parker Bowles avioituivat. Häitä siirrettiin vuorokaudella, sillä prinssi Charlesin oli osallistuttava paavi Johannes Paavali II:n hautajaisiin suunniteltuna hääpäivänä.