2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#81 Grizzly Bear – Two Weeks (2009)

Tähän ihana kuvateksti!

Grizzly Bear, turkit kammattuina.

Kevyen poljennon takaa hiipivä kitkerä epämukavuuden tunne, ja kahden viikon irtisanoutumisaika.

”Save up all the days
routine malaise
just like yesterday
I told you I would stay”

Grizzly Bear on newyorkilaisyhtye, joka reilun kymmenen vuoden aikana säveltänyt hauraan kaunista musiikkia herkille ihmisille. Yhtye alkoi vokalisti Edward Drosten makuuhuoneprojektina, mutta kun hänen demonsa niitti mainetta, projektista kasvoi bändi.

Grizzly Bearin musiikissa on aina ollut kokeellisempi vire, joka soljuu tummana ja säröillen keveiden popsävellysten pohjalla. Ilman tätä sävyä olisi Drosten kaunis ääni ja hänen bändikavereittensa vaaleanpunaiset taustaharmoniat ällömakeita. Grizzly Bear tarjoaa musiikillaan sokerin kylkeen aina ammo annoksen suolaa. Eritoten kappaleella Two Weeks.

”Would you always
maybe sometimes
make it easy
take your time”

Kappaleen ilmaan jäävät lauseet ovat kuin pätkiä paikalleen junnahtaneet pariskunnan keskusteluista. Arvoitus jää ratkaisematta, kuka satuttaa ja ketä. Kappaleen kevyesti virtaava ja häpeilemättömiä popkoukkuja käyttävä rakenne antaa kuitenkin vihjeitä jostain katkeransuloisesta mausta, joka jää kielelle muhkuraisesta menosta huolimatta.

Two Weeks on lyriikoiltaan todella yksinkertainen, siksi kappaleen musiikki on laskettava osaksi sen sanomaa. Kappaletta ajaa tasapoljentoinen sähköpiano, johon kontrapunktia luo Chris Bearin kulmikas rummutus ja Chris Taylorin katkeileva bassolinja. Rakastuminen on kepeää, kirpeää ja tuskallista työtä, mutta samalla vatsanpohjassa kihelmöi, päätä huimaa ja askel on kevyt. Kukapa ei antautuisi moiseen pyörteeseen. Two Weeks kaatuu eteenpäin, ja vaikka maa on vastassa, nauttii lennon jokaisesta hetkestä.

Veckatimestillä Grizzly Bear kampasi turkkiaan, ja selkeytti rohkeasti sävellyksellistä linjaansa. Albumi on yhtyeen kolmas, ja ensimmäinen jonka säveltämiseen yhtyeen jokainen jäsen osallistui. Two Weeks oli levyn ensimmäinen single, ja sitä siivitti kappaleen teemaa mainiosti syventävä video.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Grizzly Bear – Two Weeks (ohj. Patrick Daughters)

Bonus!

Grizzly Bearilta ei äänestetty muita kappaleita, mutta parillisen aiheen oli kappaleeseensa löytänyt Calexico, jonka Two Silver Trees noteerattiin.