2000-luvun kotimaiset pophelmet

#80 Super Janne – Oikein (2007)

(Säv. ja san. Janne Vakkilainen)

Super Janne auttaa sinua auttamaan itseäsi.

Super Jannen aidosti myönteinen kappale on ainoa self-help-teos, jonka tarvitset.

”Tästä päivästä lähtien
En valita enää niinku tein ennen
mikä on mennyt pieleen
No siks koetan tehdä oikein”

Kun Oikein alkaa, on kuin auringonvalo tulvahtaisi yhtäkkiä päälle tunkeutuen Suomen kesäsäiden kylmentämän kehon viimeiseenkin sopukkaan. Jos olisin uskonnollinen, saattaisin sanoa, että se on kuin kirkkomaalauksista tuttu pilvien välistä hohkaava taivainen valopylväs. Ehkä juuri tuon kaltaisten lausahdusten takia en ole.

Alun auditiivisesta valokylvystä on äänineen vastuussa Super Janne – taatusti ainoa suomiräppäri, joka pystyy laulamaan livenä uskottavasti Erykah Badua missaamatta korkeimpiakaan nuotteja. Kun lisäksi otetaan huomioon, että hän on eräs maamme teknisesti parhaista räppäreistä ja tekee kaiken musiikkinsa itse, voimme alkaa pallotella urheilusta tutulla ”triplauhka”-termillä.

Oikein on siitä eriskummallinen suomalainen rap- ja pophelmi, että sitä ei ole moni kuullut. Se on julkaistu ainoastaan vuoden 2007 Mestarisoundi – Soundcheck -kokoelman kakkoslevyllä eikä se ole ollut tätä aiemmin kuultavissa sen koommin Youtubessa kuin Spotifyssakaan.

Iloitkaa siis, kansalaiset! Nuorgam ja Super Janne ovat järjestäneet yhteistyössä kappaleen teidän kuultavillenne tämän artikkelin kunniaksi!

Alun stemmojen jälkeen lähtee käyntiin kappaleen biitti. Se on nyrjähtänyt riemastuttavasti kallelleen; se on futuristista Princeä, post-avaruusajan funkia, nu-nu-soulia. Biitti venyy ja syöksähtelee pehmeästi eri suuntiin vain napsahtaakseen elastisesti takaisin kohdilleen viime hetkellä ennen rytmin hajoamista. Se saa liikkeelle sekä lanteet että aivonystyrät.

Jannen ketterä flow soljuu ja puikkelehtii kappaleen virrassa täyttäen sen aukot kuten parhailla räpeillä on tapana. Kertosäkeessä biitti ja alun stemmalaulu kohtaavat ja tämä on se hetki, jolloin kappale alkaa juoksuttaa solkenaan mahlaa. Suomalaisen rapin kaikkien aikojen parhaiden stemmojen kaikuessa voi vain ihmetellä, miksi yhdelle ihmiselle on annettu näin kosolti lahjoja.

Kappale on etenkin kertosäkeessään suorastaan riemuisan positiivinen, mutta se onnistuu vaikeassa tehtävässä – se ei sorru koskaan siirappisuuteen. Super Jannen positiivisuus ei ole suomalaisten reggae-artistien sietämätöntä, nuoruuden näköalattomuudesta kumpuavaa ja perusteetonta ”punainen tupa ja perunamaa” -rallattelua. Hänen myönteisyytensä kumpuaa elämän kolhuista ja on siksi uskottavaa.

”Ongelmat kasvanut niin valtavan suuriks
valtavaks muuriks
Pitäis muuttaa pois ja alkaa hiihtopummiks
Tää on just tätä mitä kaikkee pitää sietää
kun onnistuu ongelmia kiertää
No pakko vaan on ponnistaa
Kyl muakin vielä joku päivä onnistaa”

Kappaleen sanoma ei suinkaan ole: ”Kaikki on ihanaa, trallalaa”. Sen sanoma on: ”Elämänhallinta on kateissa ja rahat loppu, mutta taidanpa lopettaa valittamisen ja ottaa itseäni niskasta kiinni.”

Se on self-helpiä, jonka luulisi sopivan meille kaikille. Mikä parasta, se kuulostaa erehdyttävästi auringolta (mutta ei näytä siltä alla olevalla videolla, joka on täysmusta).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. kesäkuuta 2007 – tupakkalaki kiristyi. Tupakointi kiellettiin ravintoloissa, kahviloissa ja muissa ravitsemusliikkeissä. Sisätiloissa tupakointi oli sallittua vain erityisissä ilmastoiduissa tupakointitiloissa