Popklassikot 2000

#8 The Hives – Hate to Say I Told You So

The Hives – musiikkia idiooteille.

The Hives – musiikkia idiooteille.

Varovaisten arvioiden mukaan 78 % Suomen täysi-ikäisestä kantaväestöstä on nähnyt The Hivesin keikan. Luku on aavistuksen pienempi kuin kanssaruotsalaisten bändien, The Arkin ja The Soundsin tapauksissa, joissa prosenttimäärät nousevat yli yhdeksänkymmenen.

The Hivesin kohdalla yhtälö on helppo ymmärtää. Sen soittama garagerock manifestoi rockmusiikin kaikkien aikojen tärkeintä arvoa: avointa ja vapaata idiotismia. Suomalaiset kesäfestivaalit puolestaan ovat idiotismin virallisia juhlia. Kysyntä kohtaa tarjonnan.

Kesäfestivaalit ovat myös epätoivoisen ja testosteronin täyteisen machoilun aidattuja eläintarhoja. Sitä on myös The Hives. 78 % Suomen täysi-ikäisestä kantaväestöstä on nähnyt myös juuri ennen sammumistaan ja ensiaputelttaan joutumistaan rakettihumalassa mäyränkoiran kuoret päässään heiluvan nuorukaisen, joka sokeltaa The Hivesin Howlin’ Pelle Almqvistin perässä Hate To Say I Told You Son avaussäkeet:

”Do what I want cause I can and if I don’t
because I wanna be ignored by the stiff and the bored
because I’m gonna”

Älkää ymmärtäkö minua väärin. Mikään ei tee niin poikaa kuin olla nuori ja humalassa ja The Hivesin keikalla. Ajan myötä siihen vain väsyy.

Niin väsyi The Hiveskin. Siitä ei koskaan tullut niin isoa bändiä, kuin Almqvist, kitaristi Nicholaus Arson tai todennäköisesti fiktiivinen perustajamanageri Randy Fitzsimmons olisivat halunneet.

Vuonna 2000 The Hivesilla meni kuitenkin helvetin lujaa. Veni Vidi Vicious -levy oli hitti. Elettiin garagerockin henkiin heräämisen kulta-aikaa. Legendaarinen skottimanageri Alan McGee kokosi Veni Vidi Viciouksen ja vuonna 1997 julkaistun Barely Legal -albumin parhaista paloista Your New Favourite Band -kokoelman, joka kipusi saarivaltion albumilistalla sijalle seitsemän. Tämän jälkeen The Hives solmi 50 miljoonan arvoisen levytyssopimuksen Universalin kanssa. Turkulaiset muistelevat edelleen kaiholla tammikuista iltaa Säätämö-klubilla vuonna 2002, kun suuri ja mahtava NME oli saapunut kaupunkiin tekemään juttua tulikuumasta ruotsalaisbändistä.

Mitä seurasi? Walk Idiot Walk -hitti ja auttamaton väljähtyminen. Vuoden 2012 Ilosaarirockissa silinterihatuissa esiintynyt, ”soomitytöt hyppi hyppi” -huudoillaan yleisöä kosiskellut The Hives teki jälleen vanhan keikkatemppunsa eli noin minuutin mittaisen täydellisen pysähtymisen. Sillä hetkellä bändi näytti rehellisimmin itseltään – garagerockin vahakabinetilta.

Hate To Say I Told You So on kuitenkin kaikesta huolimatta äärimmäisen tiukka biisi, joka saa harjan edelleen pörhistymään kuin lääkekaapin perälle vuosiksi unohtunut adrenaliiniruiske.

http://www.youtube.com/watch?v=MCQ7VLoY7bQ