Popklassikot 1991

#8 The Future Sound of London – Papua New Guinea

Brian Dougans ja Garry Cobain.

Nuoren Garry Cobainin vetivät Manchesteriin bändit kuten The Smiths ja The Chameleons, Brian Dougans taas varttui Glasgow’n yhtälailla rikkaassa kulttuurielämässä. Ilman sähkötekniikan opintoja Manchesterin yliopistossa nämä kaksi eivät kuitenkaan ehkä koskaan olisi tavanneet ja osa 1990-luvun parhaasta musiikista olisi jäänyt syntymättä. Kaikki kunnia diplomi-insinööreille.

Cobain ja Dougans aloittivat loistokkaiden raitojen tehtailun jo 1980-luvun lopulla. Future Sound of London -nimen alla julkaistu Papua New Guinea kuitenkin oli se kappale, joka tuli määrittämään electronican moniottelijoiden oman suunnan ja mahdollisti menestyksellään sen kehittelyn. Syntyi kaksi upeaa albumikokonaisuutta: Lifeforms (1994) sekä usein vähemmälle huomiolle jäävä, Amorphous Androgynous -aliaksella julkaistu Tales of Ephidrina (1993).

Papua New Guinealle sämplättiin Lisa Gerrardin laulua Dead Can Dance -kappaleesta Dawn of the Iconoclast (1987). Se toi raidalle new age -henkisyyttä, jota oli kuultu Enigman kaltaisten hihhuliartistien tuotoksissa. Mutta duon tulevaisuussoundi oli jo matkalla uusiin ambient-teknon ulottuvuuksiin.

Tämän musiikin myötä muuttui koko visuaalinen kieli singleistä tupla-cd:n muotoon kasvaneissa kokonaisteoksissa, jotka orgaanisuudessaan juhlivat elämää, niin yksisoluisia kavereitamme kuin ihmisvartaloakin. Levynkansiin ilmestyi nyt primitiivisiä 3D-mallinnoksia, elektronimikroskooppikuvia, kirkuvanvärisiä papukaijoja; musiikki alkoi kuulostaa ja näyttää koulu-tv:n tiededokumentilta.

Mikäli et hykertele mielihyvästä kappaleen musiikkivideon nähdessäsi, et ehkä viettänyt lapsuuttasi 1990-luvun alussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Cobain ja Dougans ovat tehneet musiikkia lukuisilla eri pseudonyymeillä, joita Wikipedia osaa listata lähes 30. Se ensimmäinen menestyssingle tehtiin vielä Humanoid-nimeä käyttäen. Etenkin radioversio vuonna 1988 julkaistusta acid-raidasta on erityisen tyrmäävä. Kuvakieli herättää jälleen nostalgiaväreitä – tai epileptisen kohtauksen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!