Popklassikot 1977

#8 Television – Marquee Moon

”Life in the hive puckered up my night /
The kiss of death, the embrace of life /
There I stand beneath the Marquee Moon /
Just waiting”

Koko 10-minuuttisen kestonsa sinisellä liekillä palava Marquee Moon lunasti Televisionille paikan popmaailmankartalla, mutta siinä sivussa tuhosi yhtyeen; massiivisuudellaan se nosti riman Televisionin ulottumattomiin.

Marquee Moonin lähtöasetelma oli jo itsessään ristiriitainen; kappaleen kompleksinen minimalismi antoi sille tilaisuuden riistäytyä täysin käsistä, mikä tässä tapauksessa on kaikkea muuta kuin huono asia. Tom Verlainen ja Richard Lloydin helisevien kitaroiden ristiaallokon läpi tunkeutuvat, eksistentialismissa ja symboliikassa uitetut sanoitukset vastaavat musiikin toismaailmallisuuteen ja ovat malliesimerkki intertekstuaalisuuden rajojen venyttämisestä – viittauksillaan ne tukevat toisiaan täydellisesti, mutta toimivat myös omillaan.

Television niputti Marquee Moonilla punkin, jazzin ja progen saman kappaleen sisälle kuulostamatta kuitenkaan miltään muulta kuin itseltään.

Yhdellä otolla äänitetty kappale on kiistatta yhtyeen paras, ja nousee kärkisijoille laulujen laulua valittaessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Television – Marquee Moon. Triviaa: kun kappale äänitettiin, Billy Ficca, Televisionin rumpali, luuli yhtyeen vain harjoittelevan.