Popklassikot 1985

#8 Madonna – Into the Groove

Madonna, musiikkisen ampumahiihdon mestari.

”Sä osaat tanssia.” Voiko kukaan sanoa mitään kauniimpaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 02:23?

Into the Grooven sanoitus viitannee sänkytouhuihin ja mikäs sen mukavampaa – tanssi voi olla sensuellia ja sähköistä, johdatus esileikkiin. Tai sitten ihan harmitonta hupia ilman taka-ajatuksia. Tanssiessaan ihminen joka tapauksessa heittäytyy ja paljastaa itsestään jotain, asettuu haavoittuvaiseksi.

Opin koulussa hädin tuskin soittamaan Ukko-Nooan nokkahuilulla, musiikkikokoelmani laajuus viittaa epäonnistuneeseen musanörttiin ja olen Madonna-intoilijana korkeintaan hyvää keskitasoa. Silti tiedän kaiken tarvittavan Into the Groovesta. Tiedän, että sen tahtiin on taivaallista tanssia.

”Get into the groove
Boy you’ve got to prove
Your love to me, yeah”

Into the Grooven lumoa ei kykene täysin selittämään. Riittää, kun nostaa kädet ilmaan, kuten Madonna videolla.

Maailmassa on tuhansia hienoja poplauluja, mutta jostain syystä Into the Grooven tahtiin tanssii kaikkein mieluiten. Pienet yksityiskohdat erottavat hyvän ja erinomaisen popkappaleen toisistaan. Niistä kehkeytyy hetkiä, joita odottaa malttamattomana tanssilattialla. Into the Groovekaan tuskin olisi klassikko ilman väliosan upeaa ja nostattavaa melodiaa:

”Live out your fantasy here with me
Just let the music set you free
Touch my body, move in time
Now I know your mine”

Sydämeni löi juuri kerran tyhjää. Juuri tällaisina hetkinä on syytä muistaa ja kunnioittaa Madonnan uran tarpeellisia harharetkiä. Ampumahiihtovertausta käyttääkseni: hän saattaa ampua joskus ohi tai jopa tyystin väärään tauluun, mutta on jokaisen sakkokierroksen jälkeen hippusen inhimillisempi ja riemastuttavampi.

Olisiko Into the Groovestakaan tullut hittiä ilman Madonnan palavaa halua näytellä?

http://youtu.be/ZrLJXp3nYiE

Bonus!

Into the Groovea ei koskaan julkaistu Yhdysvalloissa omana singlenään. Sen sijaan se tuupattiin upealta Like a Virginiltä lohkaistun Angelin b-puoleksi. Angel ylsi Hot 100 -listan viidenneksi. Myöhemmin Into the Groove sisällytettiin Like a Virginin uusintapainokselle.

http://youtu.be/5nn6pp_0MB0