Popklassikot 1982

#8 Grandmaster Flash & The Furious Five – The Message

Grandmaster Flash & the Furious Five teki hiphopista "vakavan" taiteenlajin.

”It’s like a jungle sometimes,
it makes me wonder how I keep from going under”

The Message on eittämättä eräs hiphopin perusteoksista ja sen ansioksi luetaan usein sosiaalisen kommentaarin ja tiedostavuuden rantautuminen musiikinlajiin.

Kuten jokunen viikko sitten samassa juttusarjassa nähtiin, ainakin Kurtis Blow ehti edelle sosialistisrealistisen kerronnan saralla, mutta toki The Message sukelsi 1980-luvun alun New Yorkin kolmatta maailmaa muistuttaneeseen ghettohelvettiin rohkeammin pää edellä.

Kappaleen sanoitus saattaa olla melko suoraviivainen, mutta samalla se tavoittaa ghettoelämän noidankehän tavalla, johon harva hiphop-raita on myöhemminkään pystynyt. Eräs asia, joka kuulijalta saattaa kertosäettä toistellessa mennä ohi, on kuitenkin lyriikoiden ajoittain pilkahteleva kuumeuninen runollisuus.

The Message tarjosi esikuvan vakavasti otettavalle rapille ja raivasi näin tietä 1980-luvun valtavirtaan Public Enemylle ja kumppaneille.

Kappaleen jälkeen hiphop ei ollut enää pelkkää bailumusaa vaan Yhdysvaltain rocklehdistökin alkoi noteraata sen – ennen kaikkea musiikin sosiaalisen sisällön ansiosta. (Rocklehdistöhän rakastaa, tai rakasti, musiikkia, jolla on ”merkitystä”.)

Grandmasterin Flashin ja The Furious Five -bändin sekavan historian kannalta on osuvaa, että Flash ei itse asiassa osallistunut kappaleen tekemiseen millään lailla – vaikka dj-taiteen isän nimi on juuri se, joka biisiin populaarissa mielikuvituksessa liitetään. Kappaleen kätilöinä toimivat Sugar Hill Recordsin studiomuusikko Ed ”Duke Bootee” Fletcher ja Furious Fiven rap-legenda Melle Mel.

The Messagen vaikutus popkulttuuriin on kiistaton: biisiä ovat samplanneet, coveroineet ja sen sanoituksia lainanneet niinkin erilaiset aktit kuin Ice Cube, Crystal Castles ja Stiff Little Fingers.

Lisäksi kappale putkahtelee esiin tämän tästä erilaisten lainausten, viittausten ja parodioiden muodossa. Versioista hampaitakirskuttavin (kyllä, se sanaleikki oli varsin tarkoituksellinen) on epäilyksettä tämä amerikkalaisten hammaslääkäriveljesten esitys.

The Messagen ryöstöviljelyn ei pidä kuitenkaan antaa hämärtää sitä, että itse kappale on edelleen kertakaikkisen mainio. Sitä voidaan ihan hyvällä syyllä pitää kaikkien aikojen rap-biisinä, jos nyt sellainen halutaan nimetä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Super Jannen vinkeä suomenkielinen versio aiheesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!