Popklassikot 1987

#8 George Michael – Faith

George Michael näyttää, mistä kreikkalainen pissii.

Irtautuminen taustavoimien tuesta omilleen, nousu kauniista kasvosta aidoksi taiteilijaksi, on tähtimyytin keskeisiä tarinoita. Popmusiikissa esimerkkejä riittää The Beatlesista Justin Timberlakeen. Kaikkein voimakkaimmin muutos henkilöityy kuitenkin mieheen nimeltä Georgios Kyriacos Panayiotou, George Michaeliin.

Tarinan keskeisimmät käänteet lienevät kaikille tuttuja. Nousu tähteyteen hattarankeveän Wham!-duon aivoina, kyllästyminen popidolin osaan ja sooloura, kyllästyminen tähtikulttiin, riita levy-yhtiön kanssa, paluu ”omilla ehdoilla”, uusi skandaali, uusi paluu, vetäytyminen, paluu… Tarinan viimeinen luku on varmasti vielä kirjoittamatta.

Sen sijaan voimme kiinnittää huomion sen ensimmäiseen käänteeseen, vuoteen1987. George oli jättänyt Andrew Ridgeleyn taakseen ja aloitteli soolouransa. Jos ensimmäisessä hitissä, I Want Your Sexissä, oli varmistelun makua, niin toinen kertoi, mistä kreikkalainen pissii (lisätietoja tästä saimme vuonna 1998).

Alkuun kuulemme hieman edellä mainittua hittiä, sitten uruilla soitettua Whamin Freedomia, kunnes akustinen kitara siivoaa molemmat tieltään. Princen ja Eddie Cochranin välimaastossa liikkuva kappale on svengaava, raikas ja itsevarma. Michael laulaa rakkaan jättämisestä, mutta todellisuudessa kappale kertoo poppiurasta luopumisesta ja uskalluksesta yrittää pärjätä omillaan:

“Oh, when that love comes down without devotion
Well, it takes a strong man
Baby, but I’m showin’ you the door
Because I’ve got to have faith
I’ve got to have faith
Because I’ve got to have faith
Faith”

1980-luvun parhaaseen tapaan kokonaisuus kruunattiin yksinkertaisuudessaan upealla videolla, jossa George tanssi jukeboksin ympärillä. Lopputulos oli jättihitti ja yksi vuosikymmenensä säihkyvimmistä poptimanteista.

Georgelle tämä ei kuitenkaan riittänyt. Vain neljä vuotta myöhemmin kyytiä saivat niin jukeboksi kuin soolotähteyskin. Mutta se on jo toinen luku, nautitaan nyt tästä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Miksi?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!